StoryEditorOCM
ZagoraFRKA OKO PETEŠIĆA

Dvojica poznatih dalmatinskih HDZ-ovaca imaju sporno prebivalište i ne žive u gradovima kojima su (bili) na čelu, a policija to i dalje revno - ne vidi

Piše Predrag Opačić
25. siječnja 2022. - 13:48
Branko Kutija je, javna je tajna, i u gradonačelničkim danima stvarno živio izvan teritorija BenkovcaLuka Gerlanc/Cropix

Dok je premijer Andrej Plenković savršeno bezbrižno obilazio Zadarsku županiju, u pratnji mu je bio i šef kabineta Zvonimir Frka Petešić.

Za to vrijeme, 71-godišnji Mladen Ćustić je dan proveo družeći se sa zadarskim policajcima čiji su nadređeni ocijenili da Ćustićev komentar na lokalnom portalu predstavlja, ako ne prijetnju, onda makar, daj što daš, vrijeđanje predsjednika Vlade.

Prilično precizno se može pretpostaviti što bi se dogodilo i kolika bi šteta po Plenkovića nastala da je "opasni" građanin zaista i ostvario svoju "grozomornu prijetnju" o dočekivanju premijera pokvarenim jajima: za kemijsko čišćenje odijela otišlo bi astronomskih dvadesetak eura.

Ali, ni to se nije dogodilo, sve je svedeno na "Facebook vrijeđanje" zbog kojega su "institucije radile svoj posao" neviđenom brzinom i ažurnošću.

Dakle, jedan je vrijeđao premijera i dobio je optužni prijedlog. Drugi je bio u premijerovoj pratnji samo zato što je Plenković nekoliko dana prije proglasio "game over" na aferu Frke Petešića s lažnom prijavom prebivališta. A institucije?

U prvom su slučaju munjevito reagirale, kao da je riječ o "kemijskom terorizmu" (što pokvarena jaja možda i jesu), ali u drugom, što su te iste institucije odradile u drugom slučaju? Ili je bilo dovoljno da s dovoljno visokog mjesta stigne ono "game over"?

A pogledajte što su sve institucije u prošlosti poduzimale kada je bila riječ o lažnim prijavama prebivališta. U Osijeku su 2012. zbog lažnih prijava prebivališta kazneno prijavljene četiri osobe jer su time, uvećanim naknadama za prijevoz, oštetile državni proračun za više od 200 tisuća kuna.

Godinu dana kasnije, mediji su otkrili da prebivalište na istoj adresi imaju 243 osobe, a svojedobno su u Ministarstvu uprave senzacionalno saznali da jedna njihova službenica "udomljava" osam fiktivno prijavljenih osoba. Jedno lažno prebivalište je upisano i na adresi – Ministarstva uprave!

Još malo kasnije, 2014. godine, Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv načelnika zadarske krim-policije Zrinka Perice zbog kaznenog djela prijevare protiv Republike Hrvatske, "teške" 41 tisuću kuna. U optužnici je bilo navedeno da je načelnik Perica optužen jer je svojim potezom zarađivao na povratu poreza i putnim troškovima i tako počinio kazneno djelo prijevare.

Istina, Perica je uhvaćen i u nekim drugim muljanjima, a sudski postupci još traju, ali se sve zakotrljalo zbog lažnog prebivališta.

Zadarski policajci su ovakvu revnost mogli pokazati i na primjerima bivšeg benkovačkoga gradonačelnika Branka Kutije (HDZ) i njegova stranačkog kolege, višedesetljetnog prvog čovjeka Obrovca Ante Župana i utvrditi da stvarno ne žive ni na područjima Benkovca ni Obrovca. Mogli su, ali, eto, nisu.

Prošle godine je buknula afera u kojoj je otkriveno da dobro plaćeni kontrolori leta lažno prijavljuju prebivalište ne u Zagrebu, gdje rade, nego u okolnim mjestima u kojima prireza nema ili je neusporedivo manji od metropolitanskih 18 posto.

U velikoj većini tih i sličnih slučajeva, "institucije" su nekoga vraga odradile. Najprije se sumnjalo, pa su pokretane istrage, pa se sve ispitivalo, pa su nešto utvrđivali, pa su pisali optužnice, pa su zbog tih prokletih lažnih prebivališta pokretani kakvi-takvi postupci, zupčanici nepodmazanog stroja pravne države su makar na koju sekundu zaškripili.

Kad se u aferi s fiktivnim prebivalištem našao Zvonimir Frka Petešić, unatoč tome što pravnici misle da bi Državno odvjetništvo morao istražiti radi li se samo o prevari ili zloporabi dužnosti, dogodilo se samo jedno skandalozno ništa. I to bez obzira je li Frka Petešić nešto kriv ili nije, "institucije" su morale reagirati.

A nisu, niti to više itko očekuje. Sve je prepušteno onim strašnim inkvizitorima iz Povjerenstva za sukob interesa kojeg su naše političke elite najprije pretvorile u lijevo smetalo, pa ga se sada boje malo manje nego kiše.

Je li 72-godišnji Mladen Ćustić zaista opasni kemijski terorist koji vrijeđa premijera, a Zvonimir Frka Petešić je u stvari maskirani Dalaj Lama koji vodi premijerov kabinet? Je li lažno prebivalište ili prijetnja? Ili ono što vrijedi za volove, ne vrijedi za bogove?

Otkako je umirovljenik napustio policijske prostorije, po Facebooku je objavljeno stotine istih ili gorih prijetnji i uvreda na račun Andreja Plenkovića. Misli li reagirati na svaku od njih, načelniku zadarske policije Antonu Dražini će "oči iskapati", ali zbog toga premijer neće bolje vidjeti što se to događa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 14:56