StoryEditor
Zagorazaustavljena stihija

Vatra zaprijetila kućama: lokaliziran požar kod Muća, gasilo ga pet protupožarnih zrakoplova

Piše PSD, HIna
9. srpnja 2020. - 22:10
Nikolina Vuković Stipaničev/Ilustracija/HANZA MEDIA

22:10 - Požar koji je u četvrtak popodne buknuo na predjelu Ramljana u blizini Muća lokaliziran je u 21 sat, izvijestili su iz DVD-a Muć, a Ministarstvo obrane priopćilo da su požar gasila tri kanadera i dva air-tractora što je najviše protupožarnih zrakoplova u ovoj protupožarnoj sezoni.

"Na požarištu će cijelu noć dežurati 10 vatrogasca i dva vozila. Opožareno je 20 hektara borove šume i niskog raslinja, ali više nema otvorenog plamena, a tijekom noći vatrogasci će dežurati na terenu i sanirati prostor koji je bio zahvaćen vatrenom stihijom," rekao je za Hinu zapovjednik  DVD-a Muća Božo Delić.

19:56 - Tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su u četvrtak, 9. srpnja 2020. u popodnevnim satima u akciji gašenja požara kod Muća u Splitsko-dalmatinskoj županiji, javio je MORH u svom najnovijem priopćenju.

Jedan od kapetana posade Canadaira koji sudjeluje u gašenju požara bojnik Ivica Markač kazao je kako zajedničkim djelovanjem čine sve kako bi do mraka stavili požar pod nadzor.

„Požar se prostire između dva naselja i uspjeli smo zaustaviti njegovo približavanje jednom od njih", iznio je bojnik Markač.

PRVA VIJEST

Požar koji je u četvrtak popodne buknuo na predjelu Ramljana, u blizini Muća, u jednom je trenutku zaprijetio i kućama, ali su vatrogasci uspjeli zaustaviti širenje vatrene stihije, doznaje se od zapovjednika DVD-a Muća Bože Delića.

Dva kanadera i dva Airtractora iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u četvrtak su sudjelovala u gašenju dva požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kod Trilja i kod Muća, izvijestio je MORH.

Najprije je jedan kander gasio vatru na lokaciji Strizirep-Budimir kod Trilja, a potom je preusmjeren na novu lokaciju kod Muća. Na požarište kod Muća dodatno je upućen još jedan kanader i dva Airtractora tako da taj požar gase ukupno četiri protupožarna aviona.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, od 15. lipnja, zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju tri požara: dva u Splitsko-dalmatinskoj i jedan u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 18 sata naleta pri čemu je izbačeno oko 1100 tona vode.

Iz Ministarstva obrane priopćili su i da je u izviđanju visokorizičnih područja za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran četiri puta.

Požar na lokaciji Strizirep-Budimir, u blizini Trilja, koji je buknuo nešto prije podneva, ugašen je poslijepodne, izvijestili su vatrogasci Trilja. Kako se doznaje od  zapovjednika DVD-a Trilja Mladen Klarić, "požar zahvatio oko četiri hektara površine, a u njegovu gašenju sudjelovalo je desetak vatrogasca i jedan kanader.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 21:34