StoryEditor
Zagoravrije u trilju

Don Stipe preko Facebooka župljanima objasnio za koga nikako ne smiju glasati: ‘To što oni čine ne bi ni ortodoksni komunisti...‘ U gradu vlada zavjet šutnje

14. travnja 2021. - 08:02

Istinita humoreska – a naslanja se na pokušaj dobivanja izjave triljskoga gradonačelnika nekom zgodom – glasi da je novinarka nazvala ured čelnika grada Trilja i zamolila tajnicu da je spoji s gradonačelnikom, na što joj je tajnica ljubazno odgovorila:

– Joj, gradonačelnik se spustio do sela, reći ću mu da vas nazove čim se vrati!

O prijeporima je li Trilj više selo ili grad, dalo bi se pričati, no tko je doista u tom gradu glavni? Jedan od svakako utjecajnijih u svakoj sličnoj sredini je, razumije se, pop.

Svećenik don Stipe Ljubas dugovječni je triljski župnik, kažu da tu stoluje već "sto godina". I prije je spominjan u pomalo rubnom kontekstu, naime u nekoliko navrata je izjavio da je – vidovit. Ovih je predizbornih dana, međutim, došao u žižu javnosti zahvaljujući objavi na Facebooku, profilu triljske župe svetog Mihovila, a rečenom je objavom pozvao biračko tijelo grada Trilja da ne podupire svoga donedavnog prijatelja, a danas još uvijek aktualnoga gradonačelnika Trilja Ivana Šipića na izborima.

Šipić, bivši član HDZ-a koji je svojedobno bio član antiplenkovićevske frakcije (one "Vasine"), sad se nakon – veli sam – uspješne trinaestogodišnje "vladavine" Triljem želi ponovno kandidirati. Točnije, kandidaturu je već istaknuo, i to kao nezavisni potencijalni gradonačelnik u novome mandatu, poduprt listom mladih. No, ne i don Stipom, koji je na FB-u najprije napisao, a uskoro i obrisao sljedeće riječi, tiskanim slovima naglašavajući ono što osobno smatra bitnim:

"PORUKA ZA LOKALNE IZBORE 2021 GOD.

Kao župnik i dekan ne mogu biti sa strane pred lokalne izbore.

NE DAJTE SE ZAVESTI od onih koji bi GRAD stavili u 'IZOLACIJU' koji i mene župnika napadaju, izmišljaju, kleveću, ne čestitaju ni Božić i Uskrs. To ne bi činili ni ortodoksni komunisti.

– Asfalt i sve drugo je pomoć županije i Vlade ne njihovo vlasništvo.

Pamet u glavu... pogotovo mladi.

Vaš župnik don. Stipe", stoji u poruci sugrađanima i župljanima.

image
Triljsku crkvu čuva sveti Mihovil
 
Joško Šupić/Cropix

U pokušaju da doznamo više, pokucali smo nešto prije podneva na vrata župnog stana don Stipe, odmah pored krasne triljske župne crkve. Vrata smo "poljubili", a na parlafon nakon zvonjenja porazgovarali ovako:

Odmah kući!

– Tko je? – pita netko s kata.

Lenka Gospodnetić i Joško Šupić – odgovaramo, ne navodeći da smo novinari.

– Sad je svećenicima ručak – veli muški glas, možda kapelanov.

– U redu, pričekat ćemo dok ručate – kažemo mi.

– To vam traje sat i pol vremena – informira nas glas o izdašnoj satnici blagovanja. Tko zna koliko to sljedova imaju!

– Nema veze, čekat ćemo – spremni smo i na to.

– Što vam treba? – pita glas tada.

– Komentar u vezi don Stipine objave na Facebooku – kazujemo.

– Možete odmah kući onda – neljubazno nas otpravlja glas. Odlazimo. Pokušavamo uskoro dobiti don Stipu i na mobitel, kad već ne otvara pastvi u potrebi svoja vrata olako. Dobro, nismo iz njegove župe...

Očekivano, odbija pozive. Nazivamo potom Ivana Bugarina, kandidata za gradonačelnika iz redova HDZ-a, koji također ne može puno komentirati i govoriti (na sastanku je).

Red je, na koncu, nazvati i još uvijek Ivana Šipića, čija opisna rečenica na WhatsAppu glasi: "Bit ćeš ono što trebaš biti..." Hm, zanimljivo.

Šipić nam se barem čestito javio na poziv i udostojio suzdržano prokomentirati situaciju.

– Čujte, ja od toga ne bih pravio sapunicu. Sama objava dovoljno govori. S druge strane, ne glumim ni Spasitelja, to može samo Onaj koji je razapet na križu – poručio je Šipić, inače diplomirani teolog.

item - id = 1091105
related id = 0 -> 1091215
related id = 1 -> 1119953
related id = 2 -> 1119648
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2021 08:04