StoryEditor
ZagoraDOŠAO S BLAGOSLOVOM

Don Mijo je i jutros oduševio svoje vjernike! Pred vratima svih kuća u Katunima iznenadile su male kartonske kutije, a njihov sadržaj dirnuo je srca

5. travnja 2020. - 11:22
Don Mijo Grozdanović je rano ujutro u crkvi blagoslovio sadržaj kutijica

Cvjetnica ili Cvjetna nedjelja obilježava početak Velikog tjedna, tijekom kojeg vjernici slave jedan od najvećih kršćanskih blagdana, Uskrs.

Upravo su maslinove grančice jedan od simbola trijumfalnog Kristovog ulaska u Jeruzalem, čija se simbolika prenijela do današnjih dana.

U skladu s odlukom HBK, koja je slijedila državnu odredbu o zabrani javnih okupljanja pa tako i misnih slavlja, zbog epidemije uzrokovane koronavirusom izostao je tradicionalni obred blagoslova maslinovih grančica.

Međutim, župnik župe Katuni-Kreševo, don Mijo Grozdanić, dosijetio se kako svojim župljanima u njihove domove donijeti dašak svetosti kroz, samo za ovu priliku, pripremljenu kutijicu.

Njen sadržaj nemalo je iznenadio vjernike tog kraja, koji su u nedjeljno jutro pred svojim vratima pronašli kartonske kutijice, o čijem su sadržaju samo mogli nagađati.

Kad su ih otvorili, oduševljenju nije bilo kraja. Njihov svećenik spakirao im je grančice masline, bočicu blagoslovljene vode, posvećenu sol, maleni križ i svijeću.

- Pošto nismo u mogućnosti slaviti blagdane kroz tjedan, dosjetili smo se na ovaj način doći do svojih župljana.

Volonteri dijelili u skladu s propisima

Pripreme su trajale nekoliko dana, pripremili smo nekoliko stotina kutijica sa posvećenim predmetima.

Tijekom jutra nakon blagoslova, sve u skladu s odredbama naše biskupske konferencije i propisanim mjerama, volonteri su krenuli dijeliti blagoslov do vrata naših vjernika..." - priča nam župnik don Mijo Grozdanić.

- Bitno je naglasiti kako blagoslovljeni predmeti imaju svoju svrhu i nakanu. Sve su to dijelovi vezani za tjedan ispred nas. Križ, simbol muke Kristove, blagoslovljena svijeća koja se pali u uskršnjoj noći, kao i voda i sol.

U svaku kuću je stiglo i pismo, u kojemu se piše o važnosti ovog blagdana - otkrio nam je radobiljski župnik don Mijo Grozdanić, o kojemu je Slobodna pisala i kad je, prije nekoliko dana, sa svetim oltarskim sakramentom preko tri sata obilazi svoju župu, blagoslivljajući vjernike po raštrkanim zaseocima, koji su sakrament dočekivali klećući i s krunicama u rukama.

Nastavak biblijske priče iz Radobilje očekujemo već za Veliki Petak, kada će stražari Isusova groba na svojim ramenima nositi križ kroz cijelo mjesto.

Krenut će se od mjesne crkve Posrednice svih milosti, preko Kreševa Polja i brda do Šestanovca i natrag do matične crkve u Katunima. I sve u skladu s propisanim mjerama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. veljača 2021 10:07