StoryEditorOCM
ZagoraMještani kao vanzemaljci

Do maksimuma se pooštrili pregledi na granici, proveli smo smjenu na prijelazu Vinjani Donji. Evo što je dopušteno unijeti iz BiH u Hvatsku: ‘Ne mo‘š više ni batak prinit, svaki gepek otvaraju!‘

Piše Braco Ćosić
15. studenog 2021. - 10:59

"Matane moj stisklo, ne mo'š više ni kokošji batak prinit priko granice, a kamoli štogod telećih kotleta ili kolo sira.

Šunje moj, šuti i ništa ne govori. Drž' se zakona, a ako se štogod može mimo njega i to poštivaj. Jesi li razumio!?"

Ovako bi možda u današnje vrijeme mogao izgledati razgovor Matana i Šunje iz legendarnih Raosovih "Prosjaka i sinova", kada je u pitanju prijelaz državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Pooštrilo mjere do maksimuma kada su u pitanju prekršaji za unos mesa, mesnih proizvoda, sira, mlijeka iz susjedne Bosne i Hercegovine. Kao država koja je članica EU-a, Hrvatska ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij.

Iz BiH je u RH dopušteno unijeti: 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso, puževi, žablji kraci, također 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 grama kavijara, a svježeg voća i povrća (osim krumpira) do pet kilograma.

image
Na granici su postavljeni plakati s jasnim upozorenjima što se ne smije prenositi
Braco Ćosić

Rotirani carinici

Mogu se unositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa. Uz posjedovanje medicinske dokumentacije može se unijeti gotovih lijekova za osobne potrebe putnika u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana uz obveznu potvrdu liječnika.

Toliko što zakon dozvoljava. Što se tiče mesa i mesnih prerađevina tu je stroga zabrana prijenosa. Tako na graničnom prijelazu Vinjani Donji koji je i najveći i najfrekventniji na ovom dijelu duge granice s Bosnom i Hercegovinom, uredno su postavljeni panoi i plakati koji upozoravaju putnike na zabranu i dužnost prijave roba koje podliježu provjeri.

Uz pribavljanje svih potrebitih dozvola od strane policije i carine proveli smo sat vremena sa carinskim službenicima i promatrali njihov svakodnevni posao. Odmah smo dobili upute kako nitko od carinskih službenika, pa i njihov voditelj, ne smiju davati nikakve izjave, tako da smo morali crpiti neke izjave od onih koji svakodnevno prelaze tu granicu.

Prvo i najvažnije, a što je uobičajna praksa carinske službe, zarotirali su se njihovi službenici. Sada su na imotskim graničnim prijelazima carinici iz Metkovića, Novih sela i još nekih carinskih prijelaza iz županije, dok su imotski carinici otišli put Metkovića, Kamenskog i na neke ostale prijelaze.

image
Popusta nema nikome, svaki se prtljažnik otvara
Braco Ćosić

- Ma neka se oni mijenjaju, to je u njihovoj službi, ali su ipak brate mili toliko pooštrili mjere da se i mi pošteni ljudi kojima je prijelaz granice pa skoro svakodnevan ili zbog posla ili zbog posjete članovima obitelji, osjećamo kao neki izvanzemaljci.

Carinici te ne poznaju i onda toliko revno obavljaju svoj posao da me samo onaj svaki izlazak iz auta i otvaranje gepeka, a još kada te gleda neki susjed ili prijatelj, košta živaca, veli nam jedan Imoćanin koji inače zbog prirode posla mora svaki dan prelaziti granicu.

Nije svuda isto

I doista dva carinska djelatnika za vrijeme našega boravka svakog vozača su zamolili da im otvori prtljažnik. Potom su temeljito pregledali njegov sadržaj. Isto tako bilo je i nekoliko pretraga unutrašnjosti automobila. Dakako da se zbog toga detaljnog pregleda stvore i kolone, pa se otvori i druga granična traka. Ima negodovanja, ono je vidljivo, no zakon se mora poštivati.

- Nema problema da svatko od ovih službi radi svoj posao. No, samo ću vam reći jedno, a to vam garantiram jer mi je rekao vrlo ozbiljan prijatelj, koji uostalom radi u jednoj od službi koje ordiniraju na granici, da na graničnim prijelazima Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, ili recimo Izačići-Ličko Petrovo selo gdje su međunarodni cestovni prijelazi, i satima ne pregleda niti jedno vozilo koje dolazi iz susjedne države.

image
Pregledava se i unutrašnjost vozilla
Braco Ćosić

A ovdje u većini prelaze granicu hrvatski državljani, a tamo ima svih narodnosti, riječi su jednog hrvatskog državljanina iz pograničnog mjesta tik uz granicu s Hrvatskom kada smo ga pitali kako komentira rigorozne mjere provjere na graničnim prijelazima u Imotskoj krajini.

Sve u svemu, tijekom našega boravka, a pregledano je stotinjak automobila, nije uočen niti jedan prekršaj zakona o prometu mesa i mesnih proizvoda. Istina, neslužbeno doznajemo da ih je bilo, ali bar do sada nisu zabilježeni neki drastičniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 18:21