StoryEditor
Zagora‘to je moj lijek‘

Djedica koji je među pomidorima sadio marihuanu mora na vještačenje: najstariji ilegalni uzgajivač progovorio o ‘bitki‘ sa sudom, kaže da nije kriv

Piše Božana Sviličić
8. veljače 2020. - 19:42
Luka Gerlanc/HANZA MEDIA

– Imam li odvjetnika još? Ko ga j...! Nisam krivac! Marihuana je moj lijek! Smrtno sam bolestan i u krevetu i ne znam hoće li mi ovaj put pomoći marihuana – rekao je u telefonskom razgovoru najstariji ilegalni uzgajivač marihuane u Hrvatskoj, 81-godišnji djed iz Pakoštana, Tomislav Rosan.

Iako “smrtno bolestan”, ovaj Pakoštanac morat će na novo psihijatrijsko vještačenje kojim će se utvrditi je li raspravno sposoban za suđenje koje ga čeka na Općinskom sudu u Zadru zbog ukupno 480 stabljika marihuane koju je u više navrata u kontroliranim uvjetima uzgajao u podrumu i na krovu kuće, a jedan dio i među – pomidorima.

Još 2016. oslobođen je optužbi za neovlaštenu proizvodnju radi daljnje prodaje, no Županijski sud u Splitu tu je presudu ukinuo jer nije povjerovao da je ovaj ne više od 50 kilograma težak Pakoštanac, s jednim zubom “u glavi”, marihuanom, kako je rekao, liječio – giht i astmu.

’Meni je to - aleluja’

– Ne mogu ja ni na kakvo suđenje i neću – rekao je iz svoje kuće u Pakoštanima, gdje mu je policija i ljetos ponovno pronašla 13 biljaka kanabisa.

– To mi je bilo za zdravlje. Teško sam bolestan i ne mogu iz kreveta, a opet su mi sve počupali – priznao je. Smatra da ga je netko “izdao” jer je ovaj put stabljike posadio dalje od kuće – među pomidore.

Kao i ranije, i sada se zaklinje da mu je marihuana “aleluja” – čudotvoran lijek koji mu je pomogao oko gihta i astme, zbog čega je u ranijem postupku u sudnici zadarskog suda napravio i nekoliko sklekova.

– Ne treba meni nikakav novac. To je odličan lijek kojim sam izliječio giht i astmu. Riješio sam tegobe ljudi, a sada sam ozbiljno bolestan. Ne znam što će biti sa mnom – priznao je.

U prvom postupku na Općinskom sudu u Zadru sudac Ivan Marković oslobodio ga je optužbe jer je utvrdio da ne postoje čvrsti dokazi da je djedica neovlašteno proizvodio marihuanu radi daljnje prodaje. Županijski sud u Splitu je tu presudu, međutim, ukinuo.

Kako su sada u novoj optužnici spojena dva predmeta koja se vode protiv njega, sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić naložila je da vještak, dr. Denis Sabljar, utvrdi je li Rosan raspravno sposoban, kao i je li u vrijeme počinjenja kaznenog djela iz 2012. bio bitno smanjeno ubrojiv ili neubrojiv.

– U ovom kaznenom predmetu bilo je određeno psihijatrijsko vještačenje okrivljenika te je od vještaka zatraženo da se očituje o duševnom stanju okrivljenika i njegovoj raspravnoj sposobnosti. Vještak se očitovao u svom nalazu i mišljenju o stanju okrivljenika za razdoblje travanj - svibanj 2016., međutim, vještak je previdio da su u ovom kaznenom predmetu spojena dva spisa pa je nužno da se vještak izjasni i o optužnici za vrijeme od 9. prosinca 2012. godine o stanju okrivljenika – navodi se u nalogu sutkinje Općinskog suda u Zadru.

Imao svu opremu

Policija je te godine u Rosanovoj kući pronašla dvadesetak stabljika indijske konoplje i 72,5 grama marihuane.

Četiri godine kasnije pronađeno je još 460 stabljika većih od dva metra, koje je u kontroliranim uvjetima uzgajao u podrumu i na krovu kuće. Na svojoj je plantaži Rosan imao rasvjetni i ventilacijski sustav, sustav grijanja i mjerenja temperature i vlage, a pronađen mu je i digitalni mjerač kiselosti tla.

Odvjetništvo je za njega u prvom postupku tražilo strogu kaznu, smatrajući da laže kada kaže kako marihuanu u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem koristi za pripravu ljekovitog čaja i za obloge.

– Marihuanom sam izliječio giht, astmu i tlak, i to je jedan čudotvoran lijek. K tome, pomogao sam i drugim ljudima. Zbog čega bi netko za to bio osuđen, ne znam, ali ne želim više imati posla s državom – kazao je tada 77-godišnji umirovljenik nakon izricanja presude koju je dočekao s člankom “Konoplja je lijek” u rukama.

#TOMISLAV ROSAN#MARIHUANA#PAKOŠTANE

Izdvojeno

08. srpanj 2020 14:00