StoryEditorOCM
Zagorane predaju se

Direktor imotske turističke zajednice: Pripremamo se za sezonu kao da korona ne postoji, ali ne znamo što nas čeka. Neće biti lako stavi li nas Njemačka ‘u crveno‘...

Piše Braco Ćosić
26. travnja 2021. - 09:46

Imoćani se ne predaju. Direktor Turističke zajednice Imota Luka Kolovrat vjeruje da će, u uvjetima u kojima se nalazimo, lokalni iznajmljivači postići najbolje moguće rezultate.

- Dobro znamo kako stvari stoje, ali mi se jednostavno moramo pripremiti kao da će sezona biti dobra, kako vlasnici kuća za odmor, tako i naša turistička zajednica i organizatori brojnih manifestacija. Kažem, ne znamo što nas čeka, no radimo bez obzira na sve. Ni lanjska sezona nije bila loša, rano je počela, ali je zato i ranije završila.

I ove ćemo godine ovisiti o našim emitivnim tržištima, državama iz kojih nam dolazi najveći broj gostiju, a to je u prvom redu Njemačka. Njemački turisti ostvaruju više od pedeset posto dolazaka i noćenja. Na drugome mjestu su Englezi pa gosti iz skandinavskih zemalja, potom Poljaci i Francuzi. Ako Njemačka "stavi u crveno" našu županiju, čeka nas teška sezona - realan je Kolovrat.

Visoki higijenski standardi

Gdje Turistička zajednica Imota pronalazi razlog za optimizam?

- Bude li epidemiološka situacija dopustila da turisti iz Europe stignu do nas i uredno se vrate kući, siguran sam da će Imotska krajina imati bolje rezultate od hrvatskog prosjeka, jer je tako bilo i lani. Glavni razlog je taj što nama na odmor dolaze cijele obitelji koje u ovoj sredini vole uživati u miru, tišini i čistom zraku, a naši iznajmljivači imaju upravo takve kuće za odmor koje su izolirane od prometa i ljudi. I ima ih mnogo.

Idealne su za duži boravak gostiju, a šanse da u takvom okruženju netko oboli od koronavirusa - minimalne su. Osim toga, ove godine će se izuzetno cijeniti sigurnost. TZ Hrvatske pokrenula je kampanju na tu temu pa se dosta naših iznajmljivača prijavilo na web-platformu i dobilo oznake koje turistima jamče da se radi o zdravstveno sigurnom objektu.

image
Luka Kolovrat, direktor TZ-a Imota
 
Braco Ćosić

- Osim toga, zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji koja će ove sezone u Imotskom otvoriti i jedan punkt za testiranje na COVID-19, dobit ćemo i po tom pitanju povjerenje turista. Svaki će iznajmljivač, uz našu pomoć, imati set priručnih higijenskih potrepština: rukavica, zaštitnih maski te sredstava za dezinfekciju, a kod smjene gostiju puno će se paziti na dezinfekciju prostora. Uostalom, i prošle smo sezone imali visoke higijenske standarde pa smo u tom smislu bili među najboljima u Hrvatskoj.

TZ Imota kroz nekoliko projekata ozbiljno priprema iznajmljivače i druge pružatelje usluga u turizmu za sezonu koja je pred nama.

- Pauza zbog korone nam je dobrodošla da se usredotočimo na tri vrlo važna strateška projekta koji će nam u budućnosti garantirati sve ono što turisti danas traže, ali i više od toga. Nadam se da ćemo ih ove godine i dovršiti.

Prvi projekt je već u visokoj fazi realizacije. Radi se o "UNESCO global Geoparku". Projekt realiziramo u suradnji s Gradom Imotskim i udrugom "Geopark". Partneri smo u tom projektu. Pobrinuli smo se za to da sredimo kompletnu dokumentaciju vezanu za "Geopark", a ovih dana krećemo i s označavanjem geoloških lokaliteta i izradom geoloških staza.

Sve to radimo da bismo u srpnju spremno dočekali evoluatore geoparka koji će ocijeniti naše aktivnosti na samom terenu i predložiti nadležnim institucijama da se geopark Imotska jezera, zajedno s planinom Biokovom, nađe u prestižnoj UNESCO-ovoj obitelji. UNESCO-ovim markicama nadamo se početkom iduće godine - ističe Kolovrat.

image
Imotska kraška jezera plijene pozornost turista
Braco Ćosić

Drugi, ništa manje važan projekt, uređenje je hodočasničke staze.

- Dobili smo novac od Turističke zajednice Hrvatske. Surađujemo s Bratovštinom svetog Jakova, što je vrlo bitno, jer bismo trebali dobiti oznaku "Camino", najpoznatiju oznaku hodočasničkih staza, koju je lani dobio Krk. Ta hodočasnička staza vrlo je popularna, posebno među domaćim turistima, i to nam može generirati dolazak naših gostiju koji su rijetki u Imotskoj krajini ili ih nema u onolikom broju u kojem bismo željeli.

Staza će biti duga oko 70 kilometara. Za sada će obuhvatiti samo hodočasnička mjesta Imotske krajine: od Biorina do Imotskog, a u perspektivi se možda nadoveže na Sinj i svetište Gospe Sinjske, pa preko Imotskog sve do susjednog Međugorja.

Markica sigurnosti

Treći projekt nazvan je "Integralno upravljanje destinacijom". On će trajati dvije do tri godine.

- Započeli smo s javnim pozivom, a prijavilo nam se oko tridesetak dionika. Održali smo s njima prvi sastanak i vrlo smo zadovoljni. Projekt nudi dobar način suradnje jer će jedan dionik gostima preporučivati drugoga. Reklamirati ga. Naime, svi oni imaju različitu ponudu, neke orginalne proizvode ili usluge koje privlače goste.

Do u tančine smo isplanirali promidžbu; bilježit će se propusti i njihovo ispravljanje, a uspostavit će se i standardi kvalitete za svakog dionika. Tako će svi oni koji zadovolje određene kriterije, dobiti markicu s oznakom sigurnosti i kvalitete TZ-a Imota, što će im itekako otvoriti vrata turističkom tržištu. To je projekt na duge staze, no u konačnici će svaki gost koji odsjedne kod iznajmljivača objekta s tom markicom dobiti garanciju da je siguran i kvalitetan - zaključuje Kolovrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2023 01:20