StoryEditor
Zagorasumnjiva posla

Dicmanjani kazneno prijavili Ministarstvo gospodarstva. Sporna im koncesija ‘Lavčeviću‘ za kamenolom na Imberu

15. rujna 2020. - 10:42
'Lavčević' nije dobio dozvole za korištenje postojećih pristupnih cesta do kamenolomaJoško Šupić/Cropix

Većina u Općinskom vijeću Dicma odbila je prijedlog četvorice oporbenih vijećnika predvođenih predstavnicima Liste mladih Petra Maretića da se donese odluka o oduzimanju koncesije za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena na području Imber u naselju Sičane.

– Nazočnim vijećnicima na sjednici dao sam cjelovitu informaciju o spornoj koncesiji za kamenolom na Imberu. Prijedlog oporbenih vijećnika morao je biti odbijen, jer Općinsko vijeće nije nadležno davati ni oduzimati koncesije. Da smo donijeli takvu odluku, ona bi bila nezakonita, ali bi se potencijalni investitor za nju mogao uhvatiti, povući se i natovariti na vrat općini zahtjev za obeštećenje – tvrdi Ivan Maretić, općinski načelnik.

Dicmanjani potiču nadležno ministarstvo koje je dalo koncesiju "Lavčeviću" da je i oduzme toj splitskoj građevinskoj tvrtki jer u postavljenim rokovima nije legalno ušla u posjed eksploatacijskog polja.

– Protiv odgovornih u Ministarstvu gospodarstva koji su "Lavčeviću" dali lokacijsku dozvolu podnijeli smo kaznenu prijavu, jer su taj dokument izdali nezakonito, a istovremeno smo zatražili ukidanje koncesije. Ministarstvo je reagiralo na naš zahtjev pa su nas prije nekoliko dana izvijestili da su od "Lavčevića" zatražili potpuno očitovanje, uključujući i pitanje pristupnog puta do Imbera. Spomenuta građevinska tvrtka je do eksploatacijskog polja pokušala doći nezakonito, koristeći postojeće prometnice za koje nije dobila suglasnost niti Županijske uprave za ceste niti Općine Dicmo. To bi moglo dovesti do rasplitanja ovoga problema u interesu građana Dicma, a samim tim i naše općine – kaže načelnik Maretić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 01:30