StoryEditorOCM
ZagoraTUGA NA KRŠU

Dalmatinci su se naučili na svakakve probleme, ali ovakav rijetki pamte: cijeli jedan dio Zagore već je puna dva tjedna bez osnovne životne potrebe, rješenje (ni)je na vidiku

Piše Mate Primorac
1. studenog 2022. - 14:44
Izvorište Butina kod mjesta Dusina i dalje stabilno opskrbljuje vodom potrošače na južnom dijelu Vrgorske krajine i rubna područja Dubrovačko-neretvanske županijeNikola Vilić/Cropix

Sela u okolici Vrgorca - Prapatnice, Stilja, Kašče, Zavojane, Vlaka, Kozica, Rašćane, Dragljane, Kljenak i Duge Njive - već dva tjedna nemaju redovnu opskrbu vodom iz špina.

Naime, razina vode u izvoru Banja s kojeg se opskrbljuje spomenuto područje pala je u jednom danu za šest metara. Na tom vodovodu ostali su zasad priključeni Vrgorac, Orah, Banja, Ravča, Kotezi, Kokorići i Kutac, čak je vladao strah da bi i oni mogli ostati suhih slavina, što bi stvorilo velike probleme građanima, te hitnim službama, školama i prerađivačkoj industriji.

To je druga po redu suša u samo dvije godine, ali nikad ovako drugotrajna, kao sad. Prije bi to trajalo po nekoliko dana, sad se to sve proteglo na 14 dana, a ako dobre kiše ne padnu za vikend na slijevnom području od Tomislavgrada u BiH do Imotskog, nezapamćena suša ući će u treći tjedan.

Treba istaknuti da se vatrogasci i djelatnici “Komunalnog” trude svaki dan osigurati isporuku pitke vode pogođenom stanovništvu, a osim toga pokušavaju svakih nekoliko dana pustiti vodu po nekoliko sati kako bi ljudi oprali robu, tuširali se...

Međutim, građani su iz dana u dan sve više ogorčeni i revoltirani, svoje nezadovoljstvo iskazuju preko društvenih mreža i medija. S druge strane, stanovnici Mijaca i Kozičkih Poljica, jedinih sela koja nisu spojena na vodovodnu mrežu, svakodnevno podsjećaju gradsku vlast i žitelje sela koja sada trpe bezvodicu kako je njima tako već desetljećima.

Ima u ovoj priči i ljudske nepažnje, dio građana je nakon što je vodovod “prošao” kroz njihova sela razbio ili zatrpao svoje čatrnje i ostali su isključivo na javnoj opskrbnoj mreži, nitko nije računao na dugotrajne suše, potrese koji su možda poremetili podzemne tokove...

image
Ante Čizmić/Cropix

No, treba istaknuti da zbog dotrajele mreže iz vrgorskog vodovoda iscuri 80 posto vode, cjevovodi su praktički poput rešeta, a kubik je vrijedan kao zlato, među najskupljima u Hrvatskoj, jer se voda zbog konfiguracije terena treba prepumpavati po nekoliko puta. Apsurd je da Vrgorac “leži” na vodi, jer osim Banje u okolici postoje još četiri izvora: Butina, Stinjevac, Lukavac i Betina.

Zanimljivo je istaknuti kako se nitko dosad nije sjetio taj sustav uvezati iako je i prije bilo suša. Na vlasti u Vrgorcu je od 2016. godine Nezavisna lista mladih, više se ne mogu pozivati na grijehe prethodnih struktura i HDZ-a. Sada je sve u njihovim rukama i, kako stvari stoje, bit će još jedno vrijeme, jer imaju apsolutnu većinu u Gradskom vijeću.

- Nažalost, nema pomaka, pokušavamo održati trenutni sustav, redovito ljudima dovozimo vodu kamionima cisternama te im naizmjenično puštamo po nekoliko sati. Dok kiša ne padne, situacija će se teško popraviti - kazao nam je Tomislav Leko, tehnički direktor tvrtke “Komunalno”.

Vrgorski gradonačelnik Mile Herceg (NLM) ističe kako se radi projekt spajanja izvora Banje s Butinom.

- No moramo promijeniti Prostorni plan, to ćemo odmah u siječnju napraviti, jer smo već na vodospremi Vukosavi u Dusini ostavili tu mogućnost priključka. To je projekt vrijedan oko šest milijuna kuna, uz pomoć “Hrvatskih voda” mogli bismo ga završiti - objašnjava Herceg.

Zanimalo nas je zašto se u Banji ne počne s kopanjem druge bušotine.

- Speleolozi koji su se spuštali u dno kazali su nam kako je izvor Banja zapravo protočna rijeka, a ne jezero. I što ćemo? Da potrošimo više od pola milijuna kuna, a ništa ne riješimo - zaključio je Herceg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 16:20