StoryEditor
ZagoraATRAKCIJA U KRŠU

Čudo u Zagori, iz škrtog kamenjara izniknuo divovski plod, pogledajte dosad nezabilježeni primjerak: ‘Znali smo i prije naići na koju, ali nikada ovakvu, stvarno je prava!‘

Piše Mladen Nejašmić
22. rujna 2022. - 13:50
Milana Bartulovića iz Zagvozda nazivaju ‘carem puhara‘, ali tek sada je pronašao svoju caricuZlatko Bartulović

Zagvoški "car puhara" je Milan Bartulović čija je kućna vaga u decimalu potvrdila težinu gljive puhare koju je Milan pronašao na Carskom brigu ponad zaseoka Bartulovići.

A gdje će "carica" nego na pijedestal – carski tron, jer, ako ćemo po duši, tu joj je i mjesto. Za caricu su je upravo okrunili mještani Zagvozda. Kako i ne bi, kada gljive tako monumentalnih gabarita u tom i takvom okruženju, niti je bilo, a vjerovalo se da neće ni bit‘.

image
Zlatko Bartulović

Sve do prije dan-dva kada je naš sretni nalaznik sasvim slučajno, kako to obično i biva s velikim otkrićima, pronašao puharu nešto malo lakšu od tri kilograma i po obujmu "zeru" užu od jednog metra, koja je vrlo brzo izazvala zanimanje brojnih Zagvožđana.

Ne pruža se tako često prilika da škrta zemlja kamenjem potavanjena dopušta prirodi mogućnost javnog isticanja. Bome ova podno Biokova "razbacala" se u punom sjaju.

- Znali smo i prije naići na koju, ali nikada ovakvu. To bi bile male, one od šest-sedam centimetara, tek tolike da si ih jedva mogao zamijetiti u travi. Prije bi ih nazvali pahuljicama nego puharama.

Zato je ova u našem selu u potpunosti opravdala svoje ime. Ona je prerasla samu sebe. Čitali smo da ima i većih. Da znaju "dobaciti" i do deset kilograma. Je, ali gdje...? U Biokovu sigurno ne - odlučno će Milan Bartulović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2022 13:52