StoryEditorOCM
Zagorazagorske paćenice

Cista Velika spremna za drugi susret čuvenih freza, čini se da će manifestacija nadmašiti lanjsku: ‘Interes je neviđen!‘

Piše Snježana Šetka
28. srpnja 2023. - 13:01

Sve je spremno za drugi susret Agrija u Cisti Velikoj koji će se održati u nedjelju 30. srpnja.

I kako sada stvari stoje, svi su izgledi da će drugi susret nadmašiti prvi, održan lani na kraju srpnja kad je Cistu Veliku posjetilo deset puta više gostiju nego što ima mještana.

- Lani smo imali oko 40 prijavljenih vlasnika Agrija, a ove godine ih prema prijavama, očekujemo više od 60 – pojašnjava mi Ivan Mandarić kojeg je, skupa s Petrom Mandarićem, organizator, a to je Kulturno umjetnička i športska udruga (KUŠU) Cista Velika, zadužio za prijave.

image
KuŠu Cista Velika

- Interes je neviđen, zovu nas sa svih strana, javili su nam se čak i s otoka Pašmana i najavili dolazak. Njih šest dolazi i još su nam tražili da im osiguramo smještaj u Cisti. Pa to je prava ludnica već sada! - govori Ivan. Zvali su ih čak i s televizije, HRT snima emisiju o turizmu i traži zanimljive sadržaje za turiste, pa su i oni najavili svoj dolazak u Ciski kraj.

Utrka se organizira u sklopu Ciskog lita 2023. koje je ove godine još bogatije nego lani.

Vrijedni su ciski momci, pa i mlađi muževi organizirali više radnih akcija kako bi pripremili teren za utrku. A utrke će ove godine biti u dvije kategorije, jedna uobičajena i druga s manjim preinakama na frezi. Natjecanje motokultivatora marke Agrija ovaj će se put održati na Mandarića putu, a duž cijele trase publika će moći pratiti utrke.

Tko se sve može prijaviti? Samo punoljetni natjecatelji koji imaju frezu Agriju s prikolicom.

Kako su došli na ovakvu ideju? Oh, ideja je stara i nekoliko godina, a potaknula nas je činjenica da je freza Agrija, poljoprivredni stroj koji je 70-tih godina, a posebno 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća, uvelike obilježio i područje Ciste Velike, ali i brojnih drugih sela u Dalmaciji i šire. Gotovo da nije bilo kuće na selu koja nije imala Agriju – ističu momci iz organizacije.

Za vlasnike najbržih Agrija organizatori su osigurali bogate nagrade, ali više od svega, u Cisti se očekuje dobra zabava i puno smijeha. Bit će to dan za pamćenje, uvjereni su momci iz KUŠU Cista Velika.

Pogledajte kako je to izgledalo lani:

image
KuŠu Cista Velika
image
KuŠu Cista Velika
image
KuŠu Cista Velika
image
KuŠu Cista Velika
image
KuŠu Cista Velika
image
KuŠu Cista Velika

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 13:46