StoryEditor
ZagoraPROJEKT NA OMIŠKOM PODRUČJU

‘Čin zaželin pomoć, pustin glas i eto mi drage Ankice‘

Piše NATIV SD
29. travnja 2021. - 08:00
Predsjednica udruge Natali Stanić, koordinatorica projekta Petra Mimica, voditeljica projekta Anea Rodić, djelatnica Ankica Ralica i korisnica Senka NejašmićIvo Ravlic/Cropix

Pomaže mi i donosi sve šta mi treba, ona je moja generalica Ankica. A ja sam vam kao onaj fijaker stari na četiri točka samo što je kod mene jedan izdušija – smije se, pridržavajući se štakom, 72-godišnja Senka Nejašmić, koju smo posjetili u njezinoj kući u Šestanovcu, u zaseoku Vilići.

Zadnjih godina ženi koja živi sama, kćerke su joj u Makarskoj i u Kaštelima sa svojim obiteljima, pomažu žene angažirane preko EU-ova projekta "Zaželi", a minule dvije godine pri ruci joj je susjeda iz zaselka, 52-godišnja Ankica Ralica. I premda je Ankici ugovor istekao 1. veljače i dalje ona dolazi pomoći Senki.

– A šta bi bez nje? Bez štake ne mogu ništa još od 2005. godine! Kolina su problem, kuk, kosti sve, sustigla me starost... Pa mi Ankica donese likove, kupi spizu, obavi što triba. Vozila me i kod onog likara, interniste u Imotski, tribala san na operaciju kolina, no onda došla ta vražja korona. Sad čekam kad ću u bolnicu, no dobro je dok mi je Ankica pri ruci – veselo nam dalje prepričava gospođa Senka kojoj s izboranog lica osmijeh ne silazi:

– A ćerce, di ću kukat! Smij je lik, a suze nam ne tribaju. Ionako život brzo prođe, pa bar nek je sa smijem – od srca nam dijeli savjete usvojene životnim iskustvom Šestanovka koja ovisi o tuđoj pomoći.

Pomagale su joj Klaudija Urličić i Jela Rubić, a tu pomoć i njegu sada joj pruža Ankica.

– Samo zavičen, pustin malo glasa i eto meni Ankice. Doleti mi odma pomoć – prisnažuje opisu brige koja joj život znači Senka, dok nam Ankica pojašnjava kako se trenutno skrbi o četvero korisnika.

– Svi su iz Šestanovca, što meni omogućava više vremena za pružanje pomoći, jer ne moram putovati. Odlično sam se snašla i hvala curama iz Udruge što su nam omogućile ovaj posao. Bila sam nezaposlena, a prije sam putovala na radno mjesto, uz trgovine u trgovinu, a problem sa prijevozom i (ne)redovitim linijama uzme svoj danak – zbori nam Ankica, supruga i majka dvojice sinova, koja sada nesebičnu pažnju posvećuje i korisnicima koji bi bez njezine pomoći bili - nemoćni!

Ističe i preostalih 35 žena koje su angažirane projektom "Zaželi" čiji je prvi cilj pomoći osobama treće životne dobi, usamljenima, bolesnima kojima treba "ruka pomoći", ali i ženama starijima od 50 godina koje su teže zapošljive.

Rekli bismo, jednim potezom riješe se dva problema, no tako bi bilo kada bismo iznosili samo brojke, no budući da se ipak radi o ljudskim sudbinama, o pomoći najranjivijima, uputili smo se zajedno do Šestanovca s tri dame iz omiške Udruge osoba s invaliditetom "Agape", glavnim "režiserkama" još jednog filma ljudske dobrote.

To su Natali Stanić (53), predsjednica udruge od 2008. godine, koja je i sama u invalidskoj mirovini, pa je ni hodanje uz pomoć štapa nije spriječilo da nam bude vodič u obilasku korisnika. Udruga djeluje od 2003. godine na području grada Omiša, te općina Dugi Rat, Podstrana, Šestanovac i Zadvarje, a okupljaju nešto više od 300 članova.

– Rekla je Senka, samo smijeh liječi sve – u optimističnom tonu nastavlja i Natali, pokušavajući predočiti koliko je važan posao koje članovi "Agapea" provode.

image
'Zahvaljujem na suradnji Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i HZZ-u', ističe Stanić
Ivo Ravlic/Cropix

– Ciljeve koje imamo u našim projektima su jednostavni, no tako bitni. To su povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika, a to su redom bolesni i nemoćni. Uz drugo: unaprijediti radni potencijal žena iz ranjivih skupina – podvlači Stanić, koja zahvaljuje na suradnji i nacionalnim tijelima: upravljačkom tijelu Ministarstva rada i mirovinskog sustava, te posredničkom tijelu razine "dva" Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) i njihovu Uredu za financiranje i ugovoranje projekta EU-a.

Uz nju su i djelatnice u udruzi Petra Mimica (37) i Anea Rodić (29). Počele su kao volonterke, pa se uključile u projekte i sada pedesetak zaposlenih radi na socijalnom uključivanju potrebitih osoba koje su izvan institucija.

– Kroz provedbu brojnih projekata koji su nam kao neprofitabilnoj udruzi jedini izvor financiranja, pa se javljamo na sve natječaje i za EU-ove fondove i one koje raspisuju ministarstva, osigurali smo rad pomoćnicima u nastavi, osobnim asistentima, pomoćnicima u vrtićima... – niže Petra, inženjerka pomorskog prometa koja se sada odlično snašla u socijalnim sferama:

– Javila sam se na oglas udruge "Agape" za administratora, no kako sam imala "viška" škole, nisu me mogli zaposliti, te sam počela raditi kao volonterka u rujnu 2015. godine. Posao sam dobila početkom 2016., pa sam sada tajnica udruge, koordinatorica za projekte čije povedbe traju od godine do tri godine. Ovo je sada i moj posao i moj život!

Isti cilj ima i Anea, najmlađa iz "trio-Agape" uspješnih žena, koja je po obrazovanju magistrica ekonomije, smjer turizam, a volonterka je postala u studenome 2018. godine, dok je sada na plaći zahvaljujući među ostalima i projektu "Zaželi". Pričaju dame kako su i prije imale odličnu suradnju sa HZZ-om, od korištenja raznih mjera za zapošljavanje od osoba s invaliditetom, do dugotrajno nezaposlenih.

– Provodili smo i projekte za pomoć u kući, shvaćajući kako su našim članovima osim različitih oblika druženja: izleti, kreativne radionice, rekreativna i medicinska gimnastika..., potrebne i određene izvaninstitucijske usluge. A "mana" tim projektima je bio kratki rok trajanja, što je značilo da taman kada naviknete osobu na pomoć, projekt završi i moramo čekati raspisivanje idućih mjera – iznosi nam detalje Stanić, pa dodaje:

– Projekt nam je omogućio zapošljavanje žena za pružanje usluge pomoć u kući, kao i njihovu edukaciju kroz program osposobljavanja njegovateljica starijih i nemoćnih osoba, što je sve dodana vrijednost za tu rizičnu skupinu žena, pa im je omogućena i veća konkurentnost na tržištu rada.

Ujedno smo osigurali i sredstva za projektni tim, te dodatna ulaganja. Što se samih korisnika tiče, oni su detektirani u suradnji s Centrom za socijalnu skrb. Obuhvaćene su osobe s invaliditetom, starije i nemoćne osobe, kronični bolesnici, uz uključivanje što više samačkih domaćinstava.

Korisnici su dobivali svaki mjesec i higijenske pakete, što je mnogima jako značilo. Istovremeno smo provodili i projekt "Put ka neovisnom življenju za starije i nemoćne osobe" preko Ministarstva za obitelj, demografiju, mlade i socijalnu politiku, kojim smo osiguravali besplatan prijevoz do liječnika jer se najčešće radi o mjestima gdje ili nema javnog prijevoza ili korisnik treba prilagođeni prijevoz, što ovim projektom nije bilo obuhvaćeno. Uspjeli smo zajedničkim snagama postići cilj – zaposlili smo žene i zbrinuli korisnike kojima je ova usluga potrebna – rezimira predsjednica "Agapea", već fokusirana i na nove projektne mjere, sve kako bi bili na pomoći najpotrebnijima.

RIJEČ PARTNERA
'Kuhanje, čišćenje i odlazak liječniku najvažniji su našim korisnicima'
– Kroz partnerstvo s udrugom "Agape" u projektu "Zaželi" osigurali smo uslugu pomoć u kući našim starijim i nemoćnim korisnicima kojima je na taj način pružena nužna podrška i pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti: kuhanje, čišćenje i odlazak liječniku. Ova usluga je posebno važna za naše starije korisnike koji žive u zaleđu Omiša, često sami, prometno izolirani, udaljeni od trgovine i liječnika. Dolazak osobe od povjerenja daje im osjećaj sigurnosti i omogućava im ostanak u njihovu okruženju, odnosno smanjuje rizik od institucionalizacije. Radujemo se nastavku suradnje s udrugom "Agape" i u novom ciklusu projekta "Zaželi" – ističe Renata Jurčević, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Omiš.

LIJEPE VIJESTI
Odobrena je i druga faza projekta 'Zaželi'
Projekt koji provodi "Agape" pod nazivom "Zaželi-osnaži sebe i druge" trajao je 30 mjeseci. Projektom je zaposleno 35 žena, u partnerstvu s općinama Šestanovac, Podstrana i Dugi Rat, a obuhvaćeno je 140 korisnika, uz suradnju sa glavnim partnerima HZZ-om i CZSS-om Omiš. Vrijednost projekta je 6 milijuna kuna, te je jedan od većih provedenih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
– Zadovoljstvo mi je reći kako je i druga faza projekta odobrena u cijelosti. Novim projektom ćemo zaposliti 40 žena, te obuhvatiti 240 korisnika, uz novog partnera i to Grada Omiša. Oni su nositelji još jednog projekta, te ćemo zajednički u projekt uključiti i žene s područja Omiša – pojašnjava Stanić i dodaje:
– Sve žene koje su radile u prvom projektu su iskazale želju i volju za nastavak rada. To nam mnogo znači jer je to potvrda kvalitetne međusobne suradnje i povjerenja. I veliko hvala svim partnerima na iskazanoj podršci i povjerenju da jedna organizacija civilnog društva može biti nositelj ovako važnog projekta!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2021 08:23