StoryEditor
Zagorazimske radosti

Zagoru zabijelio snijeg, zadržava se svuda iako je podloga vlažna, vozači se pozivaju na oprez

Piše Toni Paštar
25. siječnja 2021. - 12:47
Cetinsku krajinu zabijelio snijeg, zadržava se svuda iako je podloga vlažna, vozači se pozivaju na oprezToni Paštar

U ponedjeljak oko podne na području cijele Cetinske krajine pada gusti snijeg. Iako pada na vlažnu podlogu počinje se hvatati, a krovovi su već dobrim dijelom bijeli. Od ranih jutarnjih sati vidjelo se da snijeg pada na okolnim planinama. Prema riječima Nedjeljka Živaljića iz Nadcestarije Sinj djelatnici njihove zimske službe u ponedjeljak u četiri sata krenula je s tri kamiona u preventivno posipanje kalcijevim kloridom državnih, županijskih i lokalnih cesta. Od 11 sati u pogon su stavili pet kamiona i specijalno vozilo "unimog".

- Najveći snijeg pada na vrličkom području. Na cesti Vrlika – Drniš u Maovicama ima ga već više od 5 centimetara. Gusti snijeg pada i na državnoj cesti D-220 Trilj – granični prijelaz Kamensko. Poslije kiše koja je padala u nedjelju cijeli dan u noći na ponedjeljak došlo je do velikog zahladnjenja pa smo na našim mjernim postajama u jutarnjim satima imali i do minus 4 stupnja Celzijeva. Zbog preventivnog tretiranja prometnica i posebno kritičnih točaka kalcijevim kloridom u prometu nema zastoja, ceste su čiste, ali vozačima preporučujemo oprez, prilagodbu brzine uvjetima na cesti i da svuda gdje se očekuje veći snijeg ne idu bez zimske opreme, kaže Živaljić.

Pogledajte kako u ovim trenucima snijeg pada u Dugopolju.

PU: Ne krećite na put bez zimske opreme


Iz PU splitsko-dalmatinske poslali su upozorenje za vozače.

- Obzirom da u zaleđu Splitsko-dalmatinske županije pada snijeg, vozače upućujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da ne kreću na put bez zimske opreme. Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Podsjećamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti - poručuju iz PU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 07:27