StoryEditorOCM
ZagoraKRUŽNI TOKOVI

‘Cesta smrti‘ u Zagori ne prestaje uzimati svoj danak, projekt koji bi trebao spasiti živote čeka kraj sezone!?

Piše BRACO ĆOSIĆ
25. veljače 2024. - 23:35

Ako itko o ičemu, Imoćani ponovno o cestovnim kružnim tokovima.

Nakon što je uoči prošlog Božića otvoren veliki "rotor" na državnoj cesti Trilj - Cista Provo - Imotski kod Vukadinovića kuće u Glavini Donjoj, i to poslije punih 12 godina od prvih političkih obećanja, problema s imovinsko-pravnim odnosima, a u konačnici i dodatnog kašnjenja zbog neshvatljivog preklapanja prometnog i kanalizacijskog projekta, ponovno je aktualizirano pitanje izgradnje druge faze tog objekta.

Riječ je o istočnom kraku kružnog toka na kojom se spajaju vrlo frekventna državna, županijska i lokalna prometnica, a upravo je o potonjoj riječ, jer vodi do prigradskih mjesta Glavina Donja istok i Medvidovića Draga. To je prvi zahvat koji se (još) čeka, a drugi je izgradnja velikog "rotora" na istočnom ulazu u Imotski, na postojećem raskrižju kod hotela "Venecija".

Riječ je o kritičnoj točki gdje se na gradsku obilaznicu spaja vrlo opterećena državna cesta iz smjera Vinjana Donjih i graničnog prijelaza s BiH. Upravo izgradnja tog kružnog toka i rješavanje opasnog sjecišta cesta čini se velikim prioritetom zbog brojnih tragedija koje su se na njemu dogodile, ali i izazovom za projektante i graditelje zbog konfiguracije terena.

Vijest da su "Hrvatske ceste" (HC) pokrenule postupke za rekonstrukciju tih dvaju raskrižja pozitivno je odjeknula Imotskim, ali građani s pravom negoduju što se problemi ne rješavaju brže i učinkovitije. Na naše pitanje kada će početi izgradnja druge faze "rotora" kod Vukadinovića kuće, čiji se početak spominjao već u ožujku, odgovor je sljedeći:

image
Braco Ćosić

- Uvjeti za nastavak radova, sukladno dinamici rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, steći će se početkom svibnja. U međuvremenu planiramo početi postupak nabave za izvođenje radova na drugoj fazi rotora te će radovi početi po okončanju postupka, ali ne prije svibnja.

Drugo pitanje uputili smo vezano uz izgradnju kružnog toka kod hotela "Venecija", za koju su 22. veljače otvorene ponude potencijalnih graditelja, a ticalo se datuma početka radova, vrijednosti projekta i roka dovršetka, odgovor glasi:

image
Braco Ćosić

- Planirana vrijednost radova na izgradnji rotora je oko 1,69 milijuna eura, a točna vrijednost utvrdit će se nakon okončanja postupka javne nabave koji je u tijeku. Rok izvođenja radova je 120 dana, a počet će se ovisno o procjeni mogućnosti gradnje tijekom turističke sezone što će biti usuglašeno s Gradom Imotskim.

Upravo na križanju kod "Venecije" tijekom proteklih godina i desetljeća dogodile su se brojne prometne nesreće sa poginulim sudionicima i velikom materijalnom štetom na vozilima, a promet je iz dana u dan sve intenzivniji. Kako doznajemo, "u igri" za rješavanje te crne točke su imotska tvrtka i hrvatska ispostava austrijskog "Strabaga".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:12