StoryEditor
Zagoragospodarenje otpadom

Čelnica županijske tvrtke o najnovijoj žalbi: Stopiran je ‘samo‘ izbor graditelja projekta kod Lećevice, ostalo je OK

7. lipnja 2020. - 10:23
Dok građani dočekaju toliko najavljivanu 'tvornicu škovaca', ugušit će se u vlastitom otpadu po raznim 'karepovcima'Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Centar za gospodarenje otpadom kod Lećevice i šest pretovarnih stanica širom županije bit će izgrađeni u roku koji je predviđen ugovorom o dodjeli nepovratnih sredstava i nema potrebe za plaćanjem penala.

Tvrdi to mr. Vlatka Lucijanić-Justić, privremena upraviteljica "Regionalnog centra čistog okoliša", županijske tvrtke koja treba izgraditi srednjodalmatinsku "tvornicu smeća" u Zagori. Naime, nakon 20 godina od prvih planova i dalje nema ni naznake kada bi moderno postrojenje za prerađivanje otpada trebalo biti napokon izgrađeno na lokalitetu Šilovića doci u Kladnjicama, na području općine Lećevica.

Trakavicu je, potpuno očekivano, dodatno produljila nova žalba uložena u tijeku javnog natječaja za izbor tvrtke ili više njih koje bi projektirale i gradile centar za gospodarenje otpadom. Rok za ovaj dio cijele priče ponovno je pomaknut, i za izbor izvođača radova i za početak same izgradnje postrojenja do kojeg je izgrađeno tek desetak početnih metara pristupne prometnice kod križanja sa županijskom cestom Lećevica – Gornje Vinovo.

Iako privremena upraviteljica tvrdi suprotno, do sada se na svim razinama govorilo da će svi korisnici usluga odvoženja otpada na području naše županije plaćati "penale" Europskoj uniji, ako u ovoj godini ne budemo odvajali 50 posto otpada. Naime, iz blagajne u Bruxellesu se sa 71 posto nepovratnih sredstava sufinancira ovaj megaprojekt, vrijedan 72 milijuna eura.

Na naš upit što znači novi prekid nadmetanja nakon najnovije žalbe, koju je ovog puta uložila tvrtka "Izvođač-niskogradnja" iz Grubina kod Imotskog, i to zbog određenih nelogičnosti u dokumentaciji, te na koliko će vremena sada cijeli projekt biti stopiran, mr. Lucijanić-Justić odgovara:

– To je sada u nadležnosti Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), a mi kao naručitelj nadamo se brzom rješavanju žalbe. Stopiran je samo postupak javne nabave za projektiranje i građenje centra za gospodarenjem otpadom, dok ostale aktivnosti na projektu teku neovisno o ovom postupku.

Prva dama regionalne tvrtke zadužene za izgradnju tog dugoočekivanog suvremenog pogona za preradu otpada, ističe kako je i nastavak provedbe javnog natječaja u DKOM-ovoj nadležnosti, te kako se u spomenutoj županijskoj tvrtki nadaju brzom rješavanju.

– Treba pojasniti kako se javna nabava neće morati pokrenuti iz početka nego će se isti postupak nastaviti nakon što DKOM donese rješenje po žalbi. EU-ova sredstva za sufinanciranje projekta su osigurana i troše se u skladu sa sklopljenim ugovorima – dodaje mr. Lucijanić-Justić.

Sada trebamo i dalje pratiti ritam provedbe javne nabave "samo" za izgradnju centra u Kladnjicama, s nadom kako se neće sve previše otegnuti, te kako ćemo – valjda – doživjeti početak izgradnje objekata vrijednih oko pola milijarde kuna u zadanim rokovima, kako to najavljuje privremena upraviteljica "Regionalnog centra čistog okoliša".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 06:28