StoryEditor
ZagoraPUT DO SVETOG JAKOVA

Camino Imota krševita je staza duga 75 kilometara na kojoj neće faliti iskušenja za hodočasnike, a može se prijeći u tri dana hodanja

Piše Braco Ćosić
15. svibnja 2021. - 23:05
Shutterstock

Imotska krajina uskoro će dobiti svoju hodočasničku stazu – Camino Imota – zahvaljujući suradnji Turističke zajednice Imota (TZ) i Bratovštine svetog Jakova, koja je službeni predstavnik Hrvatske u Nadbratovštini svetog Jakova koja djeluje u Santiagu de Composteli, gradu na sjeverozapadu Španjolske koji je cilj najpoznatijega svjetskog vjerničkog puta.

Šire gledano, Put svetog Jakova (španjolski: Camino de Santiago) mreža je hodočasničkih staza koje iz cijele Europe vode prema svetištu svetog Jakova Apostola u Santiago de Composteli. Danas su slične rute razvijene širom Europe i doživljavaju iznimnu popularnost.

Procjenjuje se da ih godišnje više od milijun i pol ljudi, a osnovni cilj Bratovštine je potaknuti evangelizacijsku i duhovnu potporu hodočasnicima, te promovirati Camino kao vrlo djelotvorno sredstvo evangelizacije.

– Nakon Krka, koji je u Camino obitelj ušao 2019. godine, sada Imotska krajina dobiva dionicu najpoznatije mreže hodočasničkih putova. Camino Imota predstavlja dionicu na općem pravcu između dvaju velikih marijanskih svetišta, Međugorja u BiH i Sinja, u sklopu hrvatske mreže putova svetog Jakova. Ova dionica koncipirana je i kao zasebni turistički proizvod, motiv dolaska za višednevni boravak na području Imotske krajine.

Aktivnosti i planiranja sežu u početak 2020. godine, a u siječnju smo od Hrvatske turističke zajednice (Fond za udružene TZ-ove) dobili sredstva za prvu fazu ovog projekta. Naš Camino imat će oko 75 kilometara i predviđeno je da građanima za prelazak dionice trebaju tri dana hodanja. Ruta će, kao i u ostatku Europe, biti označena žarkožutom stiliziranom školjkom – Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, koja je prepoznatljiv svečev atribut – ističe Luka Kolovrat, direktor TZ-a Imota.

Prema njegovim riječima, planirana staza trebala je zadovoljiti nekoliko parametara. Primjerice, početak i kraj Camina Imote moraju se vezati za buduću vjerničku trasu Sinj – Međugorje i moraju biti na lako dostupnim mjestima; staza mora obuhvatiti što je moguće više sakralnih, prirodnih i kulturnih znamenitosti Imotske krajine, a dionica staze treba biti duga između 20 i 25 kilometara.

– Jedan od traženih kriterija je i da put izbjegava glavne prometnice i prelazak preko neobilježenih pješačkih prijelaza. Poželjno je da se koristi što više makadama i sličnih putova, te da staza svakih pet do deset kilometara prođe kroz naseljeno mjesto s trgovinom i ugostiteljskim sadržajem. Camino Imota prolazi pokraj vrlo zanimljivih sakralnih znamenitosti, kao i značajnih lokaliteta prirodne i kulturne baštine, ponajprije crkvi svetog Jakova, svetog Petra, Svetog Duha, Krista Kralja, svetog Mihovila, Uznesenja Blažene Djevice Marije, svete Marije, svetog Ante, Svih svetih, Gospe od Karmela, Nikole Tavelića, Gospe od Anđela, svetog Frane...

Zatim su tu lokaliteti Pištet, stećci, Zelena katedrala, most u Prološcu, Prološko Blato, Manastir, Opačac, kip Krista Kralja, Crkvine, rijeka Vrljika, mlinice, Dikovača, Bublin, Topana, Modro jezero, uži centar Imotskog. Na ukupno 12 mjesta nalazit će se i prigodni pečati kojima će se moći ispuniti hodočasnička putovnica kao dokaz o prijeđenom putu. Svi s ispunjenom hodočasničkom putovnicom u uredu TZ-a Imota mogu dobiti potvrdu o obavljenom hodočašću – Compostelu – navodi naš sugovornik.

Kako doznajemo, zadatak turističke organizacije je izraditi digitalne karte dnevnih dionica prema početnom prijedlogu ruta, prikupiti i dodati sve servisne informacije, poput popisa ugostiteljskih objekata, trgovina i smještaja, odrediti lokacije za pečate, dizajnirati pečate i potvrde, kao i brošure "Imota Camino".

– Moramo izraditi različite formate oznaka, i to šablone za boju na kamenu, metalne pločice na postojećim stupovima za biciklističke staze, naljepnice za stupove javne rasvjete, smeđu signalizaciju, drvene putokaze, info panele na ključnim lokalitetima. Također moramo izraditi i internetsku stranicu u sklopu portala caminocroatia.com, prezentaciju rute sa servisnim informacijama, prezentaciju znamenitosti, predstavljanje turističke ponude uz rutu, izraditi mobilnu aplikaciju za Android i iOS te offline interaktivnu kartu s GPS navigacijom rute.

Od 18. do 20. lipnja, ovisno o epidemiološkim prilikama, planiramo organizaciju Camino vikenda, koji uključuje organizirano trodnevno hodočašće cijelom rutom, kao i niz popratnih događanja, poput izložbi, predavanja i okruglog stola. U drugoj fazi planiramo spajanje prema Sinju i Međugorju, te izrada novog smjera Lovreć – Zagvozd – Imotski – ističe Kolovrat i zahvaljuje na suradnji i pomoći Bratovštini svetog Jakova, franjevačkom samostanu u Imotskom i svim župnim uredima, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Konzervatorskom odjelu, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Gradu Imotskom te općinama Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Proložac, Podbablje, Zmijavci i Runovići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2021 23:39