StoryEditor
ZagoraIdilični prizori

Brojni izletnici automobilima su se uputili prema vrhu Biokova koji je prekrio pravi zimski snijeg. HGSS upozorava: Ako ne morate, nemojte ići!

Piše PSD
27. prosinca 2020. - 19:34
Ivo Ravlic/Cropix

Na Biokovu pada snijeg, a kako se počeo spuštati sve niže ka primorskoj strani postavši sve vidljiviji privukao je brojne izletnike koji su se uputili prema nacionalnom parku i Svetom Juri. Automobili u kojima su neki od njih krenuli nisu bili pripremljeni na zimske uvjete pa je morao reagirati i HGSS koji je građane upozorio da ja Park prirode zatvoren i da se snijegu radije dive iz daljine.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Najviši vrh na Biokovu, 1762 metara visok Sveti Jure, prekriven je debelim snijegom od čak 40 centimetara koliko je izmjereno danas, a u nanosima ga je bilo i više od metra. Temperatura se ondje ni u najtoplijem dijelu dana, oko 14 sati nije dizala iznad minus dva stupnja Celzijusa.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Cesta koja vodi od Parka prirode Biokovo od vrha Sveti Jure jednosmjerna je prometnica koja je sada prekrivena snijegom pa se njome vozi na vlastitu odgovornost. Mnogi vozači u Dalmaciji ne stavljaju zimske gume i ne posjeduju opremu za takve uvjete pa za njih to može biti opasno i trebali bi razmisliti dva puta prije nego se zapute. A za zadnjih šest kilometara je cesta u potpunosti zatvorena i postavljen je lanac kako auti ne bi mogli prolaziti.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Na Facebook stranicama HGSS Stanice Makarska, djelatnici su jučer napisali nekoliko upozorenja svim izletnicima i planinarima koji su imali namjeru upustiti se u snježnu avanturu moleći ih da to ne čine.

image
Ivo Ravlic/Cropix

- Zadnjih dana na Biokovu vladaju snježni uvjeti, a park prirode Biokovo je službeno zatvoren. Stoga, nakon niza intervencija tijekom dana zbog nepromišljenih izletnika koji se s osobnim vozilom neopremljenim za snježne uvjete upute na avanturu koje završe pozivom HGSS-u kako su zapeli u snijegu. Moramo vas upozoriti da se ako ne morate ne upućujete na Biokovo a pogotovo ne nepripremljeni za snježne uvjete, te da ne govorimo s kakvim sve posljedicama taj put može završiti. Želimo svima sretan i blagoslovljen Božić te dajmo sve od sebe da ga provedemo u miru i krugu svojih obitelji. U slučaju potrebe možete nas dobiti pozivom na 112, napisali su iz makarskog ogranka HGSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 11:34