StoryEditorOCM
ZagoraS KRAVAMA U ŠUMARIJU

Branitelj iz Zagore s dijagnozom PTSP-a ‘ispalio‘ na državu: ‘Desetljećima moja stoka pase tu, a sada mi je otimaju‘

Piše Toni Paštar
10. travnja 2024. - 17:21
Nediljka i Ivan Šimundža iz Biska još od 1995. godine uzgajaju stoku i sa svojim OPG-om koriste i državno zemljišteToni Paštar

Lov u mutnom oko krških pašnjaka se nastavlja. Važno je osigurati što veću površinu zemljišta kako bi se dobivali državni poticaji, a ako je ikako moguće i uz pomoć tuđeg blaga.

Upravo takav scenarij odvija se na štetu Nediljke Šimundža iz mjesta Bisko kod Trilja. Njezin suprug Ivan, dragovoljac Domovinskog rata i ratni vojni invalid s dijagnosticiranim PTSP-om, na preporuku liječnika se još krajem 1995. počeo baviti uzgojem stoke, jer ga je to smirivalo.

Od tadašnje Općine Trilj kupio je građevinsku parcelu i na njoj legalno izgradio staju koju njegova obitelj i on od tada koriste u kontinuitetu.

- Maknuo sam se na sami rub naselja kako moje blago ne bi smetalo susjedima. Na gospodarstvu sam uzgajao muzne krave, tovio telad i junad, uzgajao svinje, jelene lopatare, muflone i drugo.

Osnovali smo obiteljsko poljoprivrednog gospodarstvo čiji je nositelj moja supruga Nediljka. Danas uzgajamo oko 60 grla, najviše krava, teladi i junadi, ali i drugih životinja - pričaju nam Šimundže.

OPG Šimundža još od 1995. godine koristi za ispašu dio šumskog zemljišta kojim je okružena njihova staja, a u neposrednoj blizini naknadno su izgradili i obiteljsku kuću.

- Nikada nas nitko nije ni za što pitao. Bio sam zadovoljan i sretan, jer sam vrijeme provodio s blagom i to me ispunjavalo. Za pašnjak nisam nikada nikome ništa plaćao niti sam primao bilo kakve poticaje. Sve je bilo uredno dok policiji nisu počele stizati lažne optužbe od strane jednog stočara iz Vojnića da sam mu ukrao kolce i izolatore električnih pastira.

Kada je policija utvrdila da je optužba lažna, pri čemu su koristili i poligraf, taj je stočar došao ovdje i kazao da je njemu država dala svo zemljište na ovom području i da može raditi što hoće. Radi se o vrlo problematičnoj osobi koja ima dug prema državi od nekoliko stotina tisuća eura.

image
Toni Paštar

Kada mu je OPG blokiran, sve je prebacio na sina, a kada je sinovljev OPG doživio istu sudbinu, blokadu zbog nepodmirivanja dugovanja i lažnog prikazivanja podataka, OPG je prebačen na trećeg člana obitelji, kći osnovnog nositelja, odnosno sestru, koja je zaposlenica trgovačkog lanca.

Išli su iz mućke u mućku. To ne odobravam, ali to nije moj posao nego države, neka se oni bave s njima. Mene smeta što su se sada okrenuli protiv mene, a u tome im pomažu iz Hrvatskih šuma - tvrdi Ivan Šimundža.

- Nikada ništa od države nismo tražili. Kada smo saznali da je polovicom minulog ožujka objavljen javni poziv za davanje u zakup šumskog zemljišta u svrhu pašarenja i da je njime obuhvaćena i parcela koju smo mi koristili gotovo 30 godina, podnijeli smo prijavu. Prijavio se i spomenuti OPG iz Vojnića.

Njih su proglasili pobjednicima, jer je formalni nositelj mlađi od 41 godinu i spada u mlade poljoprivrednike iako se ne bavi poljoprivredom nego je trgovac. Taj OPG dobio je na natječaju ukupno više od 100 hektara, po tri parcele u Vojniću i Košutama, blizu njihove farme, te ovu parcelu u Bisku.

Zemljište ima oko 47 hektara i naš OPG je udovoljavao uvjetima, jer smo imali 16 uvjetnih grla. Pobjednica na natječaju već je ove godine dobila zemljište u zakup. Na prvom natječaju prijavili su se s 31 uvjetnim grlom i dobili su pet terena, ukupne površine oko 50 hektara.

Dobivene parcele nisu upisali u ARKOD. Da su to napravili potrošili bi uvjetna grla. Znali su da slijedi drugi natječaj na koji su se prijavili s istim uvjetnim grlima. Ako se ne uvaže prigovori koje sam uputila, oni će sve parcele sada unijeti u ARKOD i ubirati poticaje.

Pritom će moje blago predstavljati svojim. Kada kontrolori dođu na teren i podignu dron vidjet će da se obavlja uredna ispaša, zapazit će balege i to je dokaz - ističe Nediljka Šimundža.

- Nadam se da će "Hrvatske šume" uvažiti naš prigovor, jer argument da je nositeljica OPG-a kojemu su dodijelili zemljište mlađa od 41 godinu i spada u mlade poljoprivrednike ne stoji. Ona opće nije poljoprivrednica nego njen otac pronalazi razne kanale kako bi izvlačio poticaje.

Ako mi odbiju prigovor, odlučili smo da ćemo naše krave donirati "Hrvatskim šumama". Upitat ću ih hoću li krave dovesti u sinjsku Šumariju, Upravu šuma u Splitu ili u centralu tvrtke u Zagrebu. Jedini uvjet te moje donacije bit će da krave uredno uzdrže.

Za početak, dok se ne snađu, zajedno s kravama donirat ću im i 20 rolo bala sijena - zaključuje Ivan Šimundža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:48