StoryEditor
Zagora‘JEFTINI POPULIZAM‘

Boban uzvratio Bulju koji se protivi gašenju sinjskog rodilišta: ‘Očito se u sve razumije, samo ne u svoj posao. Nisam imao prilike vidjeti ni jedan konkretan potez gradske vlasti‘

Piše PSD
15. rujna 2021. - 15:40

Gradonačelnik Miro Bulj javno se usprotivio gašenju Rodilišta u Sinju, naglasivši u svom medijskom istupu da odgovornost za trenutno stanje pripada aktualnom županu Splitsko-dalmatinske županije Blaženku Bobanu i ravnatelju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marku Rađi.

- Gospodin Miro Bulj se očito još ne snalazi u ulozi gradonačelnika. Jedno je biti oporbeni zastupnik, gdje je sebi mogao dopustiti bavljenje jeftinim populizmom bez ikakve odgovornosti, a sasvim drugo obnašati rukovodeće dužnosti. U evidentnom nesnalaženju u vođenju grada naš dragi Miro nastavlja i dalje skretati pozornost sa svojih dužnosti. Očito se u sve razumije, samo ne u svoj posao. Gotovo sve što se sada događa u Sinju rezultat je državnih ili županijskih projekata. Nisam imao prilike vidjeti ni jedan konkretan potez gradske vlasti - odgovorio je župan.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Ravnatelj Doma zdravlja složio se s izjavom župana da je ovdje riječ o "jeftinom populizmu" te naveo razloge za zatvaranje rodilišta.

- Na prvom mjestu mislim da je ovo jeftini populizam od strane gradonačelnika Sinja gospodina Bulja. Dva su razloga za ovakvu tvrdnju, stručni i financijski. Unatrag dugi niz godina broj poroda u Sinju opada, a zadnjih par godina i drastično opada (2021 – 5 poroda, 2020 – 21 porod, 2019 – 27 poroda, 2018 – 45 poroda, 2017 – 53 poroda, 2016 – 77 poroda, 2015 – 98 poroda, 2014 – 108 poroda), i to ne zato što župan Boban ili ja nagovaramo žene da idu rađati u Split umjesto da ostanu roditi u Sinju, već zbog toga što je u Splitu najnovije i najmodernije rodilište u Hrvatskoj, koje je na niti pola sata vožnje od Sinja - rekao je Rađa.

- Žene same, s razlogom to biraju jer su svjesne da u Sinju nema mogućnosti porod završiti carskim rezom u slučaju bilo kakve komplikacije jer u Sinju nema anesteziologa niti mogućnosti anestezije. S druge strane, i kod postojećeg zdravstvenog kadra kompetencije postaju upitne uz ovako mali broj zahvata. Bi li gospodin Bulj volio da ga u slučaju potrebe operira kirurg koji taj zahvat radi jednom u dva mjeseca ili kirurg koji taj zahvat radi svaki dan? Ovo su vrlo opravdani stručni razlozi zašto same trudnice biraju Split, a ne Sinj - objasnio je i nastavio kako ne treba zanemariti ni problem financiranja.

- Problem financiranja također nije zanemariv, iako je neusporediv s prethodno opisanim stručnim razlozima. Naime, osiguravatelj (HZZO) uvijek plaća izvršenu uslugu, u ovom slučaju uslugu poroda i to je iznosi oko 5.000 kuna po porodu. Ukupan godišnji trošak sinjskog rodilišta (plaće pet primalja, pripravnost ginekologa, režije) je cca 1,4-1,5 milijuna kuna. Za 2020. godinu prihod 105.000,00 kuna, a rashod 1,5 milijuna kuna.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Gospodin Bulj ističe da je grad Sinj spreman pomoći te zbog toga na prvom mjestu očekujem sufinanciranje rada rodilišta od strane grada Sinja. Kako ne bi mislili da na ovaj način Županija bježi od financijske pomoći za područje Sinja, moram Vam napomenuti da osim rodilišta postoje i druge djelatnosti koje su nedostatno financirane od HZZO-a i koje bi Županija i dalje sufinancirala (stacionar, palijativni i akutni, u iznosu od cca 1.000.000,00 kuna, hemodijaliza u iznosu od cca 500.000,00 kuna) - objasnio je liječnik te se osvrnuo i na 'problem rađanja alkara'.

- Kako se u razgovorima o sinjskom rodilištu uvijek ističe problem rađanja alkara, mislim da bi na prvom mjestu zbog stručnih razloga koje sam naveo trebalo tražiti neko drugo rješenje ovog problema, a ne populistički inzistirati na rješenju koje nije stručno, a niti financijski opravdano. Što se tiče rodilišta u Sinju, bitno je istaknuti da u središte priče stavimo ženu i dijete, odnosno najbolju moguću skrb za oboje. To mora biti na prvom mjestu. Tu ne bi smjelo biti mjesta jeftinom populizmu kakvog producira naš dobri Miro - zaključio je Marko Rađa.

Podsjetimo, Rodilište u Sinju nije adekvatno opremljeno ni kadrovski ekipirano pa sve više žena na porod odlazi u rodilište KBC-a Split. U takvim okolnostima sinjsko rodilište predstavlja veliki financijski teret za Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije pa njegov ravnatelj Marko Rađa zaključuje kako nema nikakve opravdanosti da Rodilište u Sinju nastavi s radom.

item - id = 1127530
related id = 0 -> 1126534
related id = 1 -> 1123379
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 15:41