StoryEditor
Zagora‘tvornica smeća‘

Blokiran projekt Lećevica: Austrijanci aktivirali žalbu, stopiran natječaj za graditelja centra za gospodarenje otpadom u Dalmatinskoj zagori

17. veljače 2020. - 09:31
Građanima prijeti ono najbolnije - plaćanje skupljih računa za odvoženje otpadaVojko Bašić/HANZA MEDIA

Potrajat će do izgradnje, ako ikada i bude izgrađen županijski centar za gospodarenjem otpadom kod Lećevice.

Točno 10 dana nakon što je otvoreno nadmetanje za projektiranje objekata i same radove, ukupne procijenjene vrijednosti veće od 412 milijuna kuna, stigla je žalba tvrtke “Strabag” na objavljenu natječajnu dokumentaciju kojom se cjelokupan postuapk automatski zaustavlja. Austrijska građevinska kompanija posredstvom svoje hrvatske tvrtke-kćeri očito nije gubila vrijeme, jer je krajnji rok za slanje ponuda potencijalnih izvođača trebao potrajati do 1. travnja.

Kako neslužbeno doznajemo, “Strabag” i u ovom slučaju kupuje vrijeme, jer veliki posao projektiranja i izgradnje centra traži pripremu, pa i prikupljanje niza traženih dokumenata radi pripreme ponude, pri čemu treba položiti i milijun kuna kao jamstvo ozbiljnosti ponude, što se ne čini zahtjevnom misijom.

Podsjetimo, najveća austrijska građevinska tvrtka svojedobno je uložila žalbu i na izbor grčke kompanije “Avax” za radove na pristupnim cestama za Pelješki most, ali je Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) odbila taj prigovor, pa su Grci dobili taj dio posao. Međutim, Austrijanci su nastavili s izgradnjom druge dionice na istom prometnom potezu i dobili su ono što im je očito trebalo – vrijeme.

Iako treba što hitnije rješavati ovakve postupke, DKOM u slučaju regionalne “tvornice smeća” ima zakonski rok od mjesec dana za odgovor nakom primitka žalbe. Nakon toga se, ovisno o detaljima pravorijeka, nastavlja natječajna procedura ili se raspisuje novo nadmetanje, pri čemu potencijalni izvođač(i) radova u oba scenarija dobivaju dodatno vremensko razdoblje, a građani, s druge strane, novo probijanje već ionako premašenih rokova za otvaranje centra i, najvažnije, skuplje račune za odvoz otpada zbog plaćanja “penala” radi kašnjenja projekta koji se financira i EU-ovim novcem.

Zatrpani smećem

Građani, naime, puna dva desetljeća čekaju izgradnju centra kojim bi se napokon počelo zbrinjavati smeće kojega godišnje odbacimo više od 230 tisuća tona, a odlažemo ga na 15 neusklađenih deponija. Otpada koji stvara pola milijuna stanovnika u 55 gradova i općina na području srednje Dalmacije, plus dva milijuna turista, a “za vratom” nam je i još jedna obveza prema samima sebi, ali i Europi po kojoj bismo do 2022. trebali odvajati 50 posto otpada.

Najvažniji infrastrukturni objekt u tom krugu gospodarenja otpadom još se nije ni počeo graditi, tek je napravljen cestovni prilaz planiranoj zoni na predjelu Šilovica doci kod Kladnjica, nije riješena ni vodovodna mreža, a nije otkupljena ni većina potrebnog zemljišta od privatnih vlasnika. Netom blokirani natječaj bio je zadnja nada da će se centar izgraditi, te kako nećemo (pre)dugo plaćati “penale” radi usporene realizacije projekta.

No, “Strabagova” žalba ponovno će “pojesti” vrijeme. Već je dvaput obavljeno prethodno savjetovanje s gospodarskim subjektima koji žele ući u utrku za projektiranje i izgradnju objekata, a dvaput je provedena i kontrola cjelokupne dokumentacije, te su uvažene pristigle primjedbe potencijalnih natjecatelja.

Nadmetanje je konačno i objavljeno 3. veljače, a u sjedištu županijske tvrtke “Regionalni centar čistog okoliša”, zadužene za realizaciju ključnog projekta, 13. veljače zaprimljena je aktualna žalba koja će na minimalno mjesec dana sve stopirati. Za usporedbu, natječajni postupak za regionalni centar kod Rijeke trajao je punih 14 mjeseci. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 06:52