StoryEditor
Zagorasajam i procesija

Bili smo u Zadvarju na tradicionalnoj fjeri u čast njihovog zaštitnika sv. Ante Padovanskog: ‘Mjesto je živnulo, osjeća se onaj šušur kojeg odavno nismo ćutili‘

13. lipnja 2021. - 17:23

Kada nam teški mrak priti, sv. Ante ti nas štiti. I čuvao je Ante svoje Zadvarjane od turskih zemana na ovamo od rata kuge i gladi i svakog drugog zla. Utječu se njegovom zagovoru da ih brani i od svakih drugih bolešćurina i od korone za koju, kažu, nigdje na svijetu lika nema, doli u Zadvarju na tradicionalnoj fjeri u čast njihovog zaštitnika sv. Ante Padovanskog.

Ta fjera nije samo svetkovina i ophod s kipom njihovog nebeskog patrona kojeg je ove godine uz domaćina Don Nenada Čondića predvodio upravitelj marijanskog svetišta iz Veprica don Mijo Šurlin, već dvodnevni robno-stočni sajam kojeg uz onaj benkovački, hvala kao jedan od najposjećenijih u Hrvatskoj.

image
Don Nenad Čondić i don Mijo Šurlin
Ivo Ravlić/Cropix

Da je tako posvjedočio nam je i Stjepan Bujdo, travar iz porušene Petrinje. Potres mu je srušio  kuću,ali od zanata nije odmakao.

- Skupljanjem trava i pravljenjem ljekovitih pripravaka bavio se moj djed, otac, pa i ja. Nema onoga što ne liječim, i koronu ,ako ćete mi vjerovati. Obilazim sajmove diljem Hrvatske. Neki dan u Benkovcu, zatim u Šibeniku i evo me danas u Zadvarju. Nudim zdravlje, ali je malo zainteresiranih. Guram starim momcima ovu moju likariju ne bi li ih diga iz mrtvih. Sve se nekako nećkaju. K'o da grizem - hvali se Stjepan svojim travama i Vilinim korijenom kao vrhunskim pripravkom za svaku boljku.

image
Travar Stjepan Bujdo
Ivo Ravlić/Cropix

- Ljutu travu na ljutu ranu -domeće Pero Pejković, koji o sv. Anti govorio kao svjetskom svecu . To je dan kada se za trpezarijom okuplja cijela obitelj. Dolazu Zadvarci iz svih krajeva na svoje ognjište.

- Molimo se našem svecu ne samo danas nego cijelu godinu i to prenosimo na mlađe generacije bez obzira na Istanbulske i druge konvencije koje žele zatrti naše postojanje i opstanak u gradu na kamenu - tvrdi Pejković.

U prijašnja vremena na stolu bi se našao pečeni pivac, danas pak janje ili odojak, a i toga će sve manje jer su eto na zabranili i klanje domaćih životinja. Tobože nije higijenski i u skladu sa sanitarnim standardima, a svi bi se omrsili komadićem dobroga mesa-ne da se Pejković. 

image
Red za pečeno
Ivo Ravlić/Cropix

Lukom od korone brani se Joško Đugum iz Vrgorca. Rešta je pedeset kuna a u njoj dvadesetak glavica ovisno o veličini. Jedan je od većih proizvođača luka u Vrgorcu i smatra ga najzdravijom povrtlaricom. Koliko ga je izhvalio da se za takujin mašio i naš fotoreporter Ivo Ravlić. 

image
Joško Đugum
Ivo Ravlić/Cropix

U nekim prošlim vremenima srp i čekić bili su sinonimi socijalizma i komunizam, dok su po nekoj logici stvari mašklini i motike bile oportunističke alatke socijalističkom ratilu. Međutim ove godine na sajmu ni jednih ni drugih u ponudi ili vrlo malo. Tek ih možete vidjeti kod prodavača starina. Više od njih nude se kuhinjske "alatke". Drvenarija je preuzela primat.

Za dobrom drvenom kašikom u Zadvarje iz Trnbusa došla je i Antonija Vučević. Pomolila se svom imenjaku i sada s prijateljicom i bakom traži drvenariju za novi stan. Kaže, je novi ali želi u njega unijeti dašak zavičaja i autohtonosti.

image
Antonija Vučević
Ivo Ravlić/Cropix

Fešta u Zadvarju nije samo kulinarsko gastronomske naravi već i one duhovne kreposti jer tog dana iz svih okolnih mjesta hodočaste brojne kolone vjernika odati počast njihovom svecu zaštitniku. 

Pomoliti se pred njegovim kipom pješice iz Kučića došli su Božena, Josipa, Marko i sedmogodišnja Lara Tomasović. Put dug trinaest kilometara prošli su u nepuna četiri sata. Najlakše je prošla malena Lara.

Došla je, veli, s roditeljima pomoliti se svom nebeskom čuvaru i to već radi tri godine. 

-Skoro smo tu svake godine. U prijašnjim vremenima samo iz Kučića u Zadvarje je pješke dolazilo tristotinjak hodočasnika-spominju se kučićani priča svojih starijih.

Prema predaji Kučiće i Zadvarje povezao je jedan davni slučaj unatrag stotinjak godina kada neke obitelji nisu imale muškog nasljednika. Zavitovale se žene sv. Anti i put pod noge pa u Zadvarje. Od tog dana selo živnulo, mislimo u demografskom smislu, pa sada Anta u Kučićima kao u nijednom drugom selu.

Samo da su oni došli tijesna bi bila zadvarska crkva kroz koju je u protekla dva dana prošlo tisuće vjernika . 

Povezanost crkve i sajma niti spaja niti razdvaja načelnik tamošnje općine Ivan Krželj. Za njega je to veliki vjerski dan, ujedno uz blagdan sv. Bartula i najveći sajamski dan kada Zadvarje posjeti veliki broj hodočasnika, trgovaca i kupaca iz cijele Hrvatske.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Čestitam svojim sumještanima Dan općine ujedno i blagdan našeg patrona. Veseli nas bolja epidemiološka situacija u državi kao i odluka o otvaranju sajmova. Mjesto je jednostavno živnulo. Osjeća se onaj šušur kojeg odavno nismo čuli. Teško iz Zadvarja istjerati onaj trgovački duh i iz našeg čovjeka pobožnost sv. Anti čuvaru i zaštitniku naše tradicije i pobožnosti koja nas je stoljećima pratila - zaključio je načelnik Krželj.

image
Načelnik Zadvarja Ivan Krželj
Ivo Ravlić/Cropix
item - id = 1105506
related id = 0 -> 1133861
related id = 1 -> 1130953
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2021 04:01