StoryEditor
Zagorasve je puno života

Bili smo na najvećoj dalmatinskoj fešti ovoga vikenda: ‘Od malih nogu živimo za sav ovaj šušur oko Alke i zato nema spavanja, bit će veselo do jutarnjih sati! A znate li da mi u Sinju imamo i svoju Ultru?!‘

Piše Marin Prvan
7. kolovoza 2022. - 00:15

Sinj živi za ove dane. U nedjelju se trči Alka, ali fešta traje i nekoliko dana unaprijed. Sinjani dolaze doma, a mnogi od njih ugošćuju i prijatelje koji dolaze kako bi guštali, što u samom natjecanju, što u svemu oko samog natjecanja. Grad je pun k'o šipak, spiza je na svakom kantunu, dica trče kamenim ulicama, a štikle gaze prepunom Pijacom.

Nakon Čoje, gledalište je prazno, ali ekipa i dalje visi ispred Potkove, legendarne konobe pokraj staze. Većina ih nije iz Sinja, Ali zato, bivša alkaruša, Katarina jest.

- Ajme, ova slika se totalno ne uklapa u ono šta inače radimo. Znači, svake godine se, nakon Alke, mi Sinjani, bez gostiju, slikamo na trkalištu za milenijsku fotku. Al ajde, napravit ćemo to sigurno i sutra - kaže Katarina. Pitamo umore li se Sinjani Alke, jel im postala dosadna nakon toliko godina.

- Ma kakvi dosadna, mi Alku i sve oko Alke obožavamo. Još ka dica smo guštali u ton šušuru, a to je i dalje utiskano u svih nas. Znate, kad neko ko nije iz Sinje dođe ovdje u ove dane, ne može sve to doživit kako triba bez lokalne ekipe.

image

Sinjanka Katarina bivša je alkaruša

Duje Klaric/Cropix

Sutra će ta lokalna ekipa biti u Zorice, restorana pri vrhu trkališta. Tamo se pije gemišt i komentira aktualnosti kojih na Alki nikad ne fali. Naime, pošto na trkalištu uvijek budu državni čelnici, pri njihovom predstavljanju narod zaplješće ili pogne glavu, ovisno o njihovoj trenutnoj popularnosti među narodom. Tako ovo zbivanje prigodno i izloži bilo naroda prema vladajućima, što je, kaže Katarina, uvijek zanimljivo, ali i zabavno.

- Znate kako u Sinju znamo da "počinje", a zna se šta počinje. Po gradu se pročuje da se "meću", a to šta se se meće su palke, to jest tribine - otkriva nam Sinjanka.

Pitamo njenu rodicu Marinu jel žive ljudi u ovim zgradama šta okružuju stazu. 

- Kako ne, žive, žive. Vidite ove balkon? E pa tu budu kamere za prijenos Alke. To van je veliki biznis, da da. Di ćemo posli? A prvo isprid škole, tamo se okuplja ekipa, pa na Pijacu. Tamo ćemo bit do ujutro, a onda u šest na vrh Pijace, za zornicu. Bude tu i limena glazba i masu svita, a lokalci to zove sinjska Ultra - smije se Marina.

image
Duje Klaric/Cropix

Krećemo put famozne Pijace, a na putu nailazimo na gospođu koja prodaje uštipke, fritule i soparnik. Umorna je, ali i zadovoljna.

- Jao meni, šta je ovo? Skoro sve san prodala, a tek je devet uri. Sad moran opet frigat, majko mila... A vi ste iz Slobodne? Ajme meni, neki dan ste napisali da san rekla da iman najbolji soparnik. Nije to baš tako, puno njih radi izvrstan soparnik, pogotovo ovi iz Poljica. Da napišete da iman najgori? A to ne bi baš bila istina, stvarno je dobar, probajte. Ma stavite da je najbolji u Sinju i točka! - odmahuje rukom simpatična gospođa dok stavlja novu turu uštipaka. 

Jedva se probijamo kroz gužvu, a muzika postaje sve glasnija. Najjača je u Dolcea, gdje za stolom srećemo dvojicu veselih Sinjana. 

image

Sinjski uštipci gase glad. Za žeđ je već lakše...

Duje Klaric/Cropix

- Je da smo penzioneri, al znamo mi di je najbolja zabava. Poluprazno? Ne brinite, napunit će se. A vidite ovu sinjsku mladost, divota... Alka? Ma dobra je Alka, al volimo mi i sve šta vole mladi. Bit će ovo duga noć - veslo će dvojac.

Nešto dalje, na kantunu kafića na čijoj je tendi transparent podrške Miri Župi, prošlogodišnjem pobjedniku Alke, sjedi šest djevojaka iz Neorića. Ovdje su, kažu, zbog dobre zabave.

- Kako ne, pa poznato je da je ovdje najbolja fešta u kraju. Naručile smo malo vina, a noć šta donese. A, ako bude kao inače, bit će veselo do jutarnjih sati - kaže nam nasmijano društvo. 

I zbilja, Pijaca se samo puni, već se jedva probijamo kroz gužvu. Svaki kafić je pun, svi su dobro raspoloženi. Alka je, čini se, vrijeme od tradicionalno dobrog raspoloženja u Sinju. Ako ništa drugo, makar je to razlog za održavat tradiciju.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2022 15:27