StoryEditorOCM
ZagoraU SRIDU

Bila je to prava europska Alka: dostojanstvena, tolerantna, uzvišena. Zadnja koja se trčala ‘s ove strane Schengena‘. Čestitke Sinjanima!

Piše Saša Ljubičić
7. kolovoza 2022. - 21:16

Bila je to prava europska Alka: dostojanstvena, tolerantna, uzvišena. Alka bez politike, bez konflikata, bez vrijeđanja iz publike drugih i drugačijih. Neće se doduše bilježiti po bogzna kakvom broju pogodaka u sridu, ali svakako ćemo je pamtiti po ugodnoj atmosferi u kojoj su se Sinjani pokazali pravim domaćinima. I po pripetavanjima, naravno. Po napetoj, junačkoj borbi do samoga kraja. Frano Ivković s devet bodova slavljenički je plamenac odnio u svoje Brnaze. Slavit će se u njegovih do zore, a u goste će mu stići narod sa svih strana.  

Sve o 307. Alci pročitajte ovdje: 

Završila drama na trkalištu, alkar Frano Ivković je slavodobitnik 307. Alke! Pahor je oduševljen Sinjanima i natjecanjem, Bulj je sve zabavljao, Milanović u govoru pozvao na slavljenje tradicije

Nešto više od osam tisuća ljudi pratilo je vitezove Cetinske krajine. Dugogodišnji kroničar Alke, cijenjeni kolega Toni Paštar, veli da se na tribinama "utisnulo" više od "šest iljada svita, a ostalih dvi otpalo je na sudionike: alkare, momke, gradsku glazbare, zaštitare, novinare..."

A oni koji su došli u Sinj, imali su zaista što vidjeti. Isplatilo im se. Sve je bilo na nivou. Veselje se cijeli dan širilo na sve strane. To se jednostavno osjećalo u zraku. Sinjani se iskreno raduju što u kolovozu barem nakratko postanu pravi centar Hrvatske. I što im se daje na važnosti koju zaslužuju.

Zadnja je ovo Alka prije nego Hrvatska dogodine zakorači u schengenski prostor, a onda bi, s obzirom da će turizam strelovito rasti, a nas vrlo vjerojatno zapljusnuti pravi val useljavanja, mogla postati i događaj koji će imati internacionalni štih. Za koje će zanimanje vladati i izvan Lijepe naše. 

Alku će i dalje, naravno, trčati samo konjanici iz Cetinskog kraja, ali će interes za sve vrijedno što mala Hrvatska nudi velikom svijetu, sigurno porasti. Ne pišem to bezveze. Alku je kao nematerijalnu kulturnu baštinu zaštitio UNESCO. Zašto je onda medijski ne prezentirati publici na svim meridiijanima i parelalama?

I zašto je na sva zvona ne predstaviti velikoj zajednici EUropskih naroda koju čini par stotina milijuna ljudi, podići na višu razinu? Nešto što se tako pažljivo čuva više od tri stoljeća i što se repetira uvijek u istom ritmu, s istim ponosom i ushitom, zaslužuje naklon sa svih strana.    

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 05:31