StoryEditor
ZagoraGODIŠNJICA ‘PERUĆE‘

Bez Skejine crne odore i natpisa ‘Za dom spremni!‘ nije moglo proći obilježavanje još jedne ratne obljetnice, one kada su Cetinjani spasili Dalmaciju

27. siječnja 2021. - 14:16
Na spomen-obilježje poginulom branitelju Anti Buljanu vijenac su položili majka Nedjeljka, te braća Dražen i ZdravkoToni Paštar

U organizaciji udruge hrvatskih branitelja "Veterani 126. brigade Sinj", jučer je kod spomen-obilježja uz Šumarski dom na Perući obilježena 28. godišnjica vojne akcije "Peruća".

U osvetničkom pohodu zbog poraza koje su im nanijele postrojbe Hrvatske vojske u akciji "Maslenica", srpski zločinci odlučili su ostvariti prijetnju miniranja brane na Perući, koju je još 26. rujna 1991. godine, neposredno poslije okupacije, najavio general Ratko Mladić. Srbi su neopaženo došli na branu, bez otpora potjerali pripadnike UNPROFOR-ova kenijskog bataljuna, dovezli preostali dio eksploziva, unijeli ga i postavili u kontrolnu galeriju brane.

Kada je hrvatsko topništvo preciznom vatrom zaustavilo kolonu srpskih kamiona koji su vukli teška artiljerijska oruđa, zločinci su 28. siječnja 1993. godine, oko 10.50, pobjegli s brane i detonirali 30 tona eksploziva postavljenog u kontrolnoj galeriji. Namjera im je bila dizanjem brane u zrak pokrenuti vodni val s više od 500 milijuna kubika vode spremljenih u jezeru i nizvodno u dolini Cetine sve do Omiša izazvati ekocid koji bi bio smrtonosan za najmanje 20 tisuća građana.

Na svu sreću, srpski zločinci u svojoj namjeri nisu uspjeli. Hrvatski branitelji su silovitim udarom odbacili okupatore daleko od brane. Istovremeno su pripadnici inženjerijskih postrojbi HV-a, djelatnici HEP-a i brojnih graditeljskih i prijevozničkih tvrtki te pojedinci pokrenuli grozničavu akciju spašavanja teško oštećene brane od rušenja.

Zahvaljujući samoprijegoru skupine najangažiranijih, čiji su životi bili izravno ugroženi, brana je spašena od rušenja, a nizvodni prostor od ekocida. U akciji "Peruća" smrtno je stradao Ante Buljan, kojemu je na mjestu pogibije kod Šumarskog doma podignuto spomen-obilježje.

Buljanu su odane počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Prvi vijenac položili su njegova majka Nediljka i braća Dražen i Zdravko. Vijence su također položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Županije te gradova i općina cetinskog kraja, udruge obitelji poginulih branitelja Sinja i Cetinske krajine, 9. bojne HOS-a, HEP-a, Mosta, koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata cetinskog kraja i Četvrte gardijske brigade, Buljanovi suborci, te kao posljednji veterani 126. brigade.

Molitvu odrješenja predvodio je don Josip Bečić, župnik Bitelića. Na akciju "Peruća" u kratkim crtama podsjetio je pukovnik u miru Zdravko Škarpa, u vrijeme akcije zapovjednik 126. brigade HV-a, a govorili brigadir u miru Jozo Šerić kao izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, Damir Gabrić u ime župana Blaženka Bobana i domaćin svečanosti, hrvatački načelnik Dinko Bošnjak u ime gradova i općina cetinskog kraja.

Na skupu je bio veći broj osoba u uniformama HOS-a. Tročlano izaslanstvo koje je položilo vijenac vodio je Marko Skejo, ratni zapovjednik 9. bojne HOS-a. Uz amblem HOS-a na leđima njegove odore krupnim slovima bio je natpis "Za dom spremni!", "Bog i Hrvati!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 02:38