StoryEditorOCM
ZagoraMUKE PO ‘PROMETU‘

Autobus poznatog dalmatinskog prijevoznika (opet) zadimio, Bulj ga ošinuo: ‘Vozila su mu starija od Mojsijeve šlape!‘

Piše Toni Paštar
15. veljače 2023. - 15:01

Sinjski vijećnik Željko Poljak (Most) ima (ne)sreću što mu se obiteljska kuća nalazi na Putu ferate, neposredno uz garažu autobusa nekadašnjeg "Autoprijevoza Sinj", unajmljenih od strane "Prometa" iz Makarske i sada tvrtke "Promet Sinj".

Utažujući svoju znatiželju, posebno u ulozi političkog aktivista, Poljak je praktično cijeli život svjedočio što se u garaži događa, kakvi se autobusi odlažu i kako se od nekoliko odbačenih radi "novi". Pa u svojoj priči ne skriva žal za vremenom kada je vlasnik prostora i vozila bio "Autoprijevoz Sinj".

Priču je ilustrirao tvrdnjom kako je osobno vidio, a što mu je i potvrđeno u razgovoru s radnicima, da je iz autobusa koji je svojevremeno potpuno izgorio dok je vozio školarce na Biteliću izvađen motor i ugrađen u drugi autobus koji je potom uključen u redovnu vožnju.

Poljak je u okviru aktualnog sata posljednje sjednice Gradskog vijeća, referirajući se na nedavno dimljenje iz autobusa "Prometa Sinj" punog putnika na cesti u Dicmu, pri čemu srećom nije planuo požar, ali je vozač zamolio putnike da zbog sigurnosti napuste vozilo, pitao gradonačelnika Mira Bulja (Most) što će i kada Grad poduzeti da bi zaštitio građane koji su prisiljeni putovati (i) takvim autobusima.

- Naše su mogućnosti sasvim ograničene. "Promet Sinj" bi trebao izgubiti dopusnice, a stalno ih dobija. Zakonom je propisano da taksiji ne smiju biti stariji od pet godina, a u njima se vozi od dvije do najviše devet osoba, zajedno s vozačem.

Predlagao sam da se ograniči starost autobusa. Pojedini kojima se prevoze naša djeca stariji su od "Mojsijeve šlape". U takve autobuse, koji su uistinu životna prijetnja putnicima, prijevozniku se dopušta da prevozi po 50 i više putnika uključujući i školsku djecu.

Mi smo prijavljivali inspekcijama. Kažu da su ovdje i stalno rasporedili jednog inspektora. Što on i kako radi ne znam, ali veliki dio autobusa kojim se prevoze naši građani sigurno nisu sigurni za putnike – kazao je Bulj.

S druge strane, gradonačelnik se suočio s prozivkama na društvenim mrežama da u isto vrijeme dok verbalno i s razlogom napada "Promet Sinj" i njegova vlasnika, toj istoj tvrtki iz gradskog proračuna isplaćuje oko 4 milijuna kuna godišnje za obavljene ugovorene usluge, uglavnom za prijevoz učenika i studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 01:21