StoryEditorOCM
ZagoraKAKVA PRIČA

Austrijanka Hermi (71) svojim mercedes-oldtajmerom iz 1931. potegnula iz Welsa ravno u Imotski: Morala sam posjetiti grad u kojem svi tako vole mercedese

Piše i snimio Braco Ćosić
11. rujna 2021. - 18:37
Gospođa Hermi predstavlja: Mercedes tip 170, šest cilindara, benzinac, 32 konjske snage i maksimalna brzina mu je 90 kilometara na sat. Baš toliko ima i godina.Braco Ćosić

Dobre i lijepe vijesti daleko se čuju – stara je izreka. Da u tome ima itekakve istine, svjedoči posjet jedne Austrijanke Imotskom.

Ovog je vikenda gošća Oldtimer kluba "Imotski" i njezina predsjednika Ivana Topića Note bila Hermi Kürner (71), likovna umjetnica iz austrijskoga grada Welsa, inače i vlasnica velike agencije za prijevoz putnika.

image
Gospođa Hermi predstavlja: Mercedes tip 170, šest cilindara, benzinac, 32 konjske snage i maksimalna brzina mu je 90 kilometara na sat. Baš toliko ima i godina.
Braco Ćosić

Došla je u Imotski nakon što je u poznatom "Mercedes-Benz me Magazineu" prije tri godine pročitala reportažu o ljubiteljima toga kultnog njemačkog automobila u Imotskom, te njihovoj ideji da mu prvi u svijetu podignu spomenik.

– Da, to me toliko oduševilo i već tri godine planiram doći u Imotski, u Hrvatsku, no zbog korona-krize odgađala sam to nekoliko puta. Sada sam s mojim Mercedesom iz 1931. godine, koji je jedini primjerak u svijetu, odlučila malo obići jugoistočnu Europu.

image
Braco Ćosić

Bila sam u Albaniji i evo me sada, na povratku u Austriju, u glavnom odredištu moje turneje – u Imotskom. Moja obitelj već desetljećima vozi Mercedesove automobile, pa tako i ja.

Imam kolekciju oldtajmera i to je moja velika strast i hobi. I onda sam pročitala da jedan mali gradić u blizini jadranske obale ima mnogo Mercedesa i da ih ljudi silno vole.

image
Broj karoserije, svi su dijelovi automobila originalni
Braco Ćosić

Posebno me oduševila ideja o podizanju spomenika Mercedesu, pa sam htjela upoznati te ljude i taj gradić. Sada sam u mirovini i svaki trenutak želim uživati u vožnji s mojim oltajmerom iz 1931. godine.

Na ovom putovanju prešla sam za sada nekih 3500 kilometara i namjeravam to zaokružiti na ovom putu do pet tisuća kilometara – veli nam simpatična gospođa Hermi.

Njezin Mercedes izazvao je zanimanje Imoćana i njihovih gostiju kada ga je Austrijanka "izložila" ispred zgrade poglavarstva grada Imotskog. Njegove karakteristike opisao nam je Ivan Topić Nota, i sam ljubitelj i veliki kolekcionar Mercedesovih automobila.

image
Hermi je odlučila na putovanju sa svojim oldtajmerom 'zaokružiti' 5000 kilometara
Braco Ćosić

– To je originalni primjerak Mercedesa tip 170, sa šest cilindara, benzinac. Ima 32 konjske snage i maksimalna brzina mu je 90 kilometara na sat. Baš toliko ima i godina. U njemu i na njemu su sve oznake originalnosti. I nema ovaj cijene – kaže Ivan Topić Nota.

Zanimljivost je svakako i slučajna povezanost gospođe Hermi Kürner s Hrvatskom i Dalmacijom.

Naime, otac njezina muža bio je u Splitu, točnije za vrijeme Drugog svjetskog rata raspoređen u Kaštelima, gdje je kao kovač potkivao konje. Njezin muž, da bi istražio gdje mu je sve bio otac, pohodio je Dalmaciju i tu ga je Hermi kao turistkinja i upoznala.

image
Hermi sa šeširom koji je njezina majka nosila u vrijeme kada je i nastajao njezin oldtajmer.
Braco Ćosić

Hermi je dosta proučavala i povijest Imotskoga pa nam je, poput prave Imoćanke, i govorila o tome.

– Znam da ovaj grad vuče korijene još od Rimljana, predivan je i kamenit. Znam da su moji sunarodnjaci za vrijeme dok su bili ovdje izgradili velebne kamene zgrade, da su ostavili jedan pečat kulture.

No, ova povezanost s Mercedesima posebno mi je prirasla srcu, tako da sam morala doći i vidjeti grad i upoznati ljude.

image
E, ovo je lipota - složno će imotski ljubitelji Mercedesa
Braco Ćosić

Hvala Ivanu i njegovim članovima Oldtimer kluba na gostoprimstvu – veli nam Hermi Kürner, koja je u subotu, dok su njezin Mercedes iz 1931. godine razgledavali znatiželjnici, stavila i šešir koji je njezina majka nosila upravo davnih godina kada je i nastajao njezin oldtajmer.

– Kontakti s ovom gospođom su uspostavljeni, imamo i nekih zajedničkih planova kada budemo postavili spomenik Mercedesu.

Ona je vidjela i projekt spomenika i mjesto gdje ćemo ga postaviti i izrazila je želju da bude prisutna prigodom otkrivanja kamenog imotskog Mercedesa – na kraju će Ivan Topić Nota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 08:02