StoryEditor
Zagorapismo namjere

Alkari se okreću agro-znanju: od sljedeće akademske godine Sinj postaje sjedište studija Mediteranska poljoprivreda

22. srpnja 2020. - 17:44
Sudionici skupa u Alkarskim dvorima  Toni Paštar

Od početka listopada i nadolazeće akademske godine Sinj će biti sjedište studija Mediteranska poljoprivreda Sveučilišta u Splitu.

O tome su u utorak u Alkarskim dvorima razgovarali rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić s prorektorima i drugim suradnicima, među kojima su bili prof. dr. sc. Stjepan Janković, bivši rektor i, uz ostalo, voditelj studija Hotelijerstvo i gastronomija u Makarskoj prof. dr. sc. Ivan Pavić i prof. dr. sc. Leo Gracin, voditelj studija Mediteranska poljoprivreda.

Domaćini čelništvu splitskog Sveučilišta bili su dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva, koji je u komunikaciji s rektorom Ljutićem inicirao ovaj skup, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i fra Ante Čovo, gvardijan franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske.

– Sinj za studij Mediteranska poljoprivreda ima materijalni i kadrovski potencijal koji bi bilo šteta ne iskoristiti. Naša je zamisao da Sinj bude studijsko sjedište s transverzalom preko Splita do otoka, uz obuhvaćanje Vrgorca i Imotskog. U Makarskoj smo uspješno pokrenuli studij Hotelijerstvo i gastronomija. Za dislociranje studija Mediteranska poljoprivreda, za koji je Sveučilište ishodilo sve potrebne akreditacije, treba nam potpora Grada Sinja, Viteškog alkarskog društva i Franjevačkog samostana, što će Sveučilište navesti u pismu namjere prema Gradu – kazao je rektor Ljutić.

– Ruku koju ste nam pružili sa zahvalnošću prihvaćamo. Grad je spreman preuzeti svoj dio obveza. U poljoprivredi imamo potencijal, veliki broj OPG-ova, ali za iskorak nedostaje znanja i stručnosti. Studij želimo i hoćemo – kazala je gradonačelnica Križanac.

– Nama u VAD-u bit će zadovoljstvo ustupiti reprezentativne prostore u Alkarskim dvorima na korištenje za ovaj studij – kazao je domaćin dr. Jukić.

– Samostan će ovoj inicijativi dati svu moguću potporu, duhovnu i materijalnu – kazao je fra Ante Čovo.

Ističući da bi studij Mediteranska poljoprivreda bila injekcija razvoju cijeloga sinjskog kraja, prof. Janković je govorio i o projektu Zdravstveno-obrazovnog edukacijsko rehabilitacijskog centra, prof. Pavić je govorio o uspješnom startu dislociranog studija u Makarskoj, a prof. Gracin, govoreći o potrebi studija Mediteranska poljoprivreda, ustvrdio je da smo "danas s poljoprivredom na vrlo niskoj razini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. rujan 2020 10:33