StoryEditorOCM
ZagoraDEFILE U BEČU

Alkari pred potpisivanjem suradnje sa splitskim Sveučilištem i predstavljanjem viteške igre u dvorima nekadašnjih vladara Dalmacije. Doznajemo detalje o velebnom programu

Piše Toni Paštar
5. prosinca 2022. - 17:12

Viteško alkarsko društvo (VAD) i Sveučilište u Splitu potpisat će povelju o suradnji koja, kako se tvrdi, neće biti samo deklarativna nego konkretna.

Sveučilište će s ponosom koristiti brend Alke i u širokim znanstvenim krugovima s kojima surađuje diljem Europe i svijeta pronositi nacionalno kulturno-povijesno naslijeđe koje predstavlja i objedinjuje Alka. S druge strane, VAD će u svojim razvojnim planovima dobiti mogućnost korištenja velikih znanstvenih potencijala Sveučilišta.

Zaključak je to današnjeg sastanka u Alkarskim dvorima na koji je sveučilišni rektor prof. dr. Dragan Ljutić došao s prorektorima prof. dr. Bosiljkom Britvić Vetma, prof. dr. Igorom Jerkovićem, prof. dr. Zoranom Đogašem, prof. dr. Borisom Malešom, prof. dr. Nikšom Jajcem, glavnim tajnikom Filipom Klarićem Kukuzom, Ivanom Petković, pročelnicom Ureda rektora, Jelenom Hrgom, voditeljicom financija, i Natašom Musap, tajnicom, a primili su ih dr. Stipe Jukić, predsjednik VAD-a, tajnik dr. Ivan Nasić, te domaćin Jerko Ivandić.

Predsjednik Jukić sa suradnicima upoznao je čelništvo znanstvene institucije o potezima koje vuku na međunarodnoj promociji Alke. U tom su kontekstu govorili o formiranju klastera udruga koje njeguju viteške igre na mediteranskom području.

Uz Sinjsku alku i Trku na prstenac iz Barbana tu su još tri viteške udruge iz Italije i jedna iz Grčke, a otvorena su vrata i srodnim udrugama iz Španjolske. Alkari su ove godine uspostavili suradnju s husarima iz Mađarske, a sa Starim grenadirima iz Ženeve takav oblik rada uspostavljena prije 15-ak godina.

Rektora Ljutića i njegove suradnike alkari su detaljno upoznali o odlasku cijele povorke u Beč u lipnju iduće godine. Naglašena je stoljetna povezanost Alke s vladajućom obitelji Habsburg, koja je svojom širokogrudnošću još od početka 19. stoljeća uvelike zaslužna za održavanje kontinuiteta alkarskih priredbi.

image

U okruženju dvorca Schönbrunn će se demonstrirati odvijanje samog alkarskog turnira

Joe Klamar/Afp

Za vrijeme lipanjskog posjeta Beču alkari će svojom povorkom održati defile, u okruženju dvorca Schönbrunn će demonstrirati odvijanje samog turnira, a glavni događaj na kojemu će se biranoj austrijskoj javnosti predstaviti Alka, hrvatska povijest, kultura i znanost odvijat će se u dvorcu Kursalon.

Naglašavajući da će se sa zadovoljstvom uključiti u taj veliki alkarski i nacionalni projekt i dati svoj obol, pri čemu će na sudjelovanje pozvati i svoje kolege s bečkog sveučilišta, rektor Ljutić i njegovi suradnici naveli su i druge mogućnosti povezivanja svojih inozemnih kolega i prijatelja i Alke.

Pritom je rektor izrazio nadu da će, prema ranijem dogovoru, u Sinju zaživjeti studij mediteranske poljoprivrede kao što je izvanredno uspješno zaživio studij hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj čemu je, uz upravu Sveučilišta, veliki obol dao prof. dr. Ivan Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 15:29