Zadarevakuirano 10.000 ljudi

Zaustavljena vatrena stihija na Zrću! Gradonačelnik Dabo: Požar je pod kontrolom, vatrogasci zaslužuju sve pohvale. Cijeli je otok pokazao solidarnost!

Piše PSD, Ivica Nevešćanin
zrce kolaz

9:23

Požar je stavljen pod kontrolu, a gradonačelnik Novalje Ante Dabo kaže da klub iz kojeg su ljudi evakuirani nije ugrožen.

'Požar je izbio tik iza kluba Calypso, koji je najstariji klub na plaži Zrće i bio je ugrožen, ali zahvaljujući naporu vatrogasaca, klub nije izgorio i nije oštećen. Vatra je čak došla do trafo stanice, ali uspjeli smo sve to uspješno prebroditi i završili smo priču', rekao je Dabo za N1.

Dodao je da je požar bio izuzetno velik, a gašenje je otežavala jaka i olujna bura, no vatrogasci su ga uspjeli staviti pod kontrolu. Ujutro su na teren stigli i kanaderi, a Dabo kaže da je požar sada potpuno pod kontrolom, opasnosti više nema, a prema svim podacima, nema ni ozlijeđenih.

'Možete misliti kako je izgledalo, noć, puše bura, požar bukti, a onda smo uspjeli mlade ljude evakuirati, najprije na susjednu plažu gdje nema šume, a nakon toga, kad se požar smirio pred zoru kad su stigli kanaderi, krenula je evakuacija prema gradu Novalji i čini mi se da je to sad pred samim krajem. Požar nikad nije ugodan, ali kad imate buru onda je još gore. Pokazali smo jedinstvo i zajedništvo i naši vatrogasci zaslužuju sve pohvale. Cijeli otok je pokazao solidarnost', rekao je gradonačelnik Novalje za N1.

8:00

- Bit će to dobro! Požar još nije lokaliziran, ali će nadam se uskoro biti - kazao nam je Hrvoje Ostović, glavni vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije, koji je na požarištu na Zrću stigao noćas oko četiri sata, piše Zadarski.hr.

Noć je vatrogasnim ekipama na terenu predstavljala problem zbog vidljivosti i mogućnosti koordinacije gasitelja, a poteškoće im je predstavljao i snažan vjetar promjenjivog smjera. Nakon svitanja vatrogasne pozicije su postavljene efikasnije i sada sve ide svojim tokom, a vjetar je u slabljenju, dodao je Ostović.

- Požar je izbio u gustoj šumi na samoj plaži Zrće oko 1 sat iza ponoći kada je lokalna vatrogasna ekipa dobila dojavu. Vatra je došla na nekih 300-350 metara od prvih ugostiteljskih objekata. To nije bio visoki plamen, nego prizemna vatra, gorile su iglice i nisko raslinje, jer taj dio šume nije bio održavan. Vatrogasci su prioritetno odmah tu počeli s gašenjem kako bi spriječili mogućnost materijalne štete i oslobodili puteve za evakuaciju ljudi. Naime, u trenutku izbijanja požara u ugostiteljskim objektima na Zrću je bilo nekoliko tisuća ljudi. Za sada nije bilo potrebe za medicinskim intervencijama, nitko nije ozlijeđen - kazao nam je glavni vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije.

Glasnogovornica PU Ličko-senjske Maja Brozičević rekla nam je da veliki požar na Zrću gase tri kanadera, 64 vatrogasca iz Ličko-senjske i Zadarske županije uz pomoć 22 vozila, a na terenu su i 32 policijska djelatnika.

Nakon izbijanja požara policija je zatvorila cestu između Paga i Novalje jer se na njoj nalaze kolone vatrogasnih vozila. Vitalni objekti u Novalji nisu ugroženi i za sada ne postoji opasnost od širenja požara.

- Što se tiče uzroka požara poznato nam je gdje je izbio u šumi nedaleko same plaže, ali što je uzrok u ovom trenutku mi je teško reći. Više nema visokog plamena, sada je to nešto sasvim drugo nego što je bilo tijekom noći. Noćas su u pomoć došla dva kanadera, a nakon toga i treći. Požar je zahvatio područje od najmanje pet hektara guste crnogorične šume. Sada  je stanje izdimljavanja, uskoro ćemo prodrijeti u opožareni prostor i postepeno rješavati problem - kazao nam je vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

PRVA VIJEST

Oko 01.00 sat noćas buknuo je požar u borovoj šumi na plaži Zrće u Novalji, javila je policija.

Evakuirano je oko 10.000 ljudi, piše N1.

Požar su počeli gasiti vatrogasci iz DVD-a Novalja, ali kako nisu mogli savladati vatru, u pomoć su im došli vatrogasci s cijelog otoka Paga. Između 02:30 i 03:22 u pomoć je, prenosi Dnevnik.hr, stiglo i sedam vatrogasnih vozila iz Zadra.

 

 

#POžAR# ZRćE# NOVALJA