Zadarjedinstven projekt

Zadar: Mjerenje žive u kosi djece

Piše Joomla\CMS\User\User
14. ožujak 2008. - 17:15
Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo ispitali su dvije grupe djece predškolskog uzrasta: u jednoj grupi su djeca koja jedu u vrtićima, a u drugoj su djeca koja ne pohađaju vrtić

Istraživanje će utvrditi kako se hrane zadarski predškolci
/ VLADO KOS / CROPIX
Stručnjaci Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo završili su zimski ciklus istraživanja o prehrani predškolske djece u Zadru, te je projekt, koji je jedinstven na području Hrvatske, upućen u Ministarstvo znanosti.

Nakon što se u Zavodu obrade i proljetni obroci zadarskih predškolaca, rezultati će se koristiti za edukaciju nadležnih institucija, roditelja i djece o važnosti pravilne prehrane za zdrav i kvalitetan život, i bit će podloga za rad medicinskih timova koji se bave školskom medicinom u cijeloj Hrvatskoj.

Stručnjaci Zavoda ispitali su dvije grupe djece predškolskog uzrasta: u jednoj grupi su djeca koja u vrtićima jedu tri do četiri obroka i time zadovolje 75 posto dnevnih potreba za energijom, a u drugoj su djeca koja ne pohađaju vrtić.

30 obroka na testu

- Sakuplja se 30 cjelodnevnih obroka iz vrtića s područja Zadra, po 15 zimskih i proljetnih. U obrocima mjerimo makronutrijente masti, bjelančevine, ugljikohidrate, ukupne mineralne tvari i vodu, a od mikronutrijenata minerale. Posebno nas zanimaju metali u prehrani, kako esencijalni (željezo, cink, bakar, selen i kalcij), tako i toksični (živa, kadmij i olovo) – kaže dr. sc. Marijana Matek Sarić, nositeljica ovog projekta u zadarskom Zavodu.

Nakon bilježenja rezultata dobivenih iz hrane, djeca će se ispitivati prilikom upisa u školu, kada će se iz njihove krvi i kose prikupljati i ispitivati esencijalni i toksični elementi. U ispitivanju će sudjelovati 30 djece koja su pohađala vrtić i 30 djece koja su se hranila isključivo u vlastitom domu. U krvi će se pratiti olovo, selen, željezo i kadmij, a u kosi živa.

- Roditelji ispitane djece popunit će posebne upitnike sa svim podacima o djetetu i stanju u obitelji. Potrebno je znati je li dijete aktivno u sportu, je li izloženo pasivnom pušenju, navela je dr. sc. Sarić. Ovo ispitivanje će utvrditi osigurava li se djeci u zadarskim vrtićima potrebna količina svih nutrijenata.

#ZDRAVSTVENAEKOLOGIJA#KOSA