Zadargradić je nešto i zaradio

Robna kuća u Obrovcu oslikana srpom i čekićem! Istražili smo o čemu se radi: 'Nikoga nismo željeli uvrijediti'

Piše Predrag Opačić

Da je Zadarska županija postala vrlo atraktivna za vrhunske strane filmske produkcije, potvrdila je i zadnja serija koja je posljednjih nekoliko tjedana snimana na području Obrovca i kanjona Zrmanje.

Riječ je o vrlo popularnoj američko-britanskoj akcijskoj ratnoj seriji “Strike Back”, u našem prijevodu “Protuudar”, čija se cijela finalna, osma sezona, šest mjeseci snimala u Lijepoj našoj.

Ono što je najzanimljivije, za potrebe snimanja, Obrovac je glumio ni manje ni više nego sovjetski gradić, u kojem se sukobljavaju ruska vojska i britanska tajna služba, prepun komunističkih simbola i ruske ćirilice. S obzirom na to da tih natpisa naravno u Obrovcu nije bilo, producenti su dali sve od sebe kako bi stvorili realnu sovjetsku atmosferu u gradu na Zrmanji te su ih iscrtali po starim ruševnim zgradama.

U tu svrhu, nikad završena obrovačka robna kuća, koja se počela graditi 1990. godine, oslikana je poznatim sovjetskim simbolima – srpom i čekićem te zvijezdom petokrakom. Tom su prilikom producenti serije zamolili sve građane da ne uništavaju natpise jer se ipak samo radilo o fikciji, o snimanju, a ne stvarnosti.

– Naravno da nismo nikoga željeli uvrijediti ni išta slično, ali vjerujte nam, nismo imali nikakvih problema, dapače! Ljudi su bili iznimno susretljivi, odlično su nas prihvatili i sve je teklo kako smo i planirali – rekli su nam iz Ambasada filma, produkcijske kuće iz Dubrovnika, koja je bila zadužena za snimanje po Hrvatskoj.

Otkrili su nam da su na Zrmanji snimane akcijske scene s brodovima, da su korišteni i helikopteri te će, vjeruju, na malim ekranima sve izgledati i više nego odlično.

– Najbolje da sami pogledate jesmo li uspjeli, serija izlazi negdje u proljeće iduće godine – rekli su nam iz Ambasada filma.

– Nitko na snimanje serije nije imao primjedbi! Sve je završeno prošlog tjedna, a Gradu Obrovcu organizatori su uredno platili 50-ak tisuća kuna za korištenje naših javnih prostora. Za regulaciju prometa pri snimanju nekih scena bila je zadužena policija, a organizatori su angažirali i naše lokalne ljude kao statiste. Mislimo da će, s obzirom na to da su snimane i scene potjere gliserima po kanjonu Zrmanje, serija imati i pozitivan marketinški efekt za Obrovac. Usput, nešto se događalo u gradu, ljudi, a pogotovo djeca, su dolazili i sa zanimanjem gledali kako se snimaju akcijske scene, eksplozije i potjere – kaže obrovački dogradonačelnik Slobodan Jurjević, koji se osvrnuo i na “uništavanje ćiriličnih natpisa” po obrovačkim ulicama.

– Ponavljam: organizatori nisu imali primjedbi, sve je odrađeno u najboljem redu, a oni koji sada manipuliraju nekakvim “brisanjem ćirilice”, trebali bi znati da su organizatori snimanja angažirali posebnu tvrtku koja ima zadatak ukloniti parole i simbole ispisane po našim objektima za potrebe snimanja. Sve što se događalo je uobičajeno, nema tu nikakve “pozadine”, a onaj tko na tome želi manipulirati ne želi dobro obrovačkom kraju – zaključio je Jurjević.

 

 

 

U prve dvije epizode bila su angažirana i zvučna domaća glumačka imena, poput Gorana Bogdana, Branka Đurića i Ivane Miličević, naše glumice s američkom adresom.
Serija "Strike Back" nastala je prema bestseleru Chrisa Ryana i prati eksplozivne dogodovštine Odjela 20, elitnog, multinacionalnog, tajnog specijalnog tima, dok se širom svijeta bori protiv goleme mreže međusobno povezanih kriminalnih i terorističkih organizacija.

 

#OBROVAC# ROBNA KUćA# SRP I čEKIć# SNIMANJE FILMA