Zadarzašto škola nije prijavila policiji?

Ravnatelj škole u kojoj je žigosana učenica: Ma, nije to ništa strašno, obična dječja igra; Djevojka dala iskaz policiji: Opekao me i rekao da se sada mogu hvaliti da sam ustaša

Piše JL
7. veljača 2019. - 16:01
zadar_ucenica3-070219

Zadrani su šokirani incidentom koji se u srijedu dogodio u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj srednjoj školi. Kažu da se nasilje ne smije tolerirati i prozivaju odgovorne za reakcije. Na osudu je naišla i reakcija ravnatelja škole.

Podsjetimo, jedan učenik prvog razreda užarenim predmetom u obliku slova ‘u’ opekao je i doslovno žigosao za vrijeme nastave jednu školsku kolegicu i jednog kolegu. Zbog naknadnih prijetnji djevojka je šutjela sve dok nastavnica na satu tjelesnog odgoja nije primijetila rane. Djevojka ima dvije opekline na ruci, a mladić je opečen po vratu.

Otac djevojke, Adem Shala, danas je, kako javlja Jutarnji list, rekao kako je navečer još počela primati prijeteće poruke u kojima joj se prijeti čak i smrću. Zbog stresa nije išla u školu. Napadnuta učenica danas je u pratnji oca dala iskaz u zadarskoj policiji.

- Taj učenik je sjedio iza mene u klupi u razredu te mi je nekakvim vrućim predmetom pritisnuo desnu ruku i napravio mi opekotinu u obliku slova 'U'. Imam još jednu opekotinu na ruci jer me opekao više  puta, te je isto tako opekao još jednog dečka koji je sjedio do mene u klupi. Nakon što me opekao rekao mi je 'Sad imaš tetovažu i možeš se hvaliti da si ustaša' - ispričala je jučer 15-godišnjakinja, koja je u školu na sastanak s ravnateljem stigla s ocem.

Na pitanje zašto je to učinio, ispričala je kako joj je rekao da je to napravio jer mu je bilo dosadno te da mu je to zezancija.

- Isprva nisam smjela reći profesorici što se dogodilo jer mi je jedna cura iz razreda zaprijetila da će me ozlijediti i objesiti ako ikome kažem jer se to radi drukerima. No kad smo došli na sat tjelesnog odgoja, tamo sam bila u odjeći kratkih rukava i profesorica je primijetila kako imam opekotinu na ruci te me upitala što je bilo. Tada sam rekla što se dogodilo te nas je sve skupa poslala kod pedagoginje koja mi je namazala ruku i nazvala razrednicu - ispričala je za Zadarski list vidno uplašena učenica koja je poslijepodne bila kod liječnice te joj je rečeno kako će trag ovog žigosanja ostati zauvijek na koži.

- Mene čudi kako to da nitko iz škole nije zvao policiju ili Hitnu pomoć?! Naime, riječ je o dvoje učenika koji su ozlijeđeni užarenim predmetom i kojima je rečeno da su ustaše. Imao sam već slučaj da je starija kći, koja je također išla u ovu školu, s nastave došla krvava kući te ni tada nitko nije zvao policiju ni Hitnu. Problem je u cijeloj školi. Zašto ne zovu Hitnu pomoć ili ne prijave policiji kad se dogode ovakve stvari? Ne razumijem što se događa u školi - rekao je u srijedu za Zadarski list.

Zadarska policija, koja je za slučaj doznala od medija, a ne iz škole, provodi izvide.

- Provodi se kriminalističko istraživanje zbog nanošenja tjelesnih ozljeda u školi nad dvije maloljetne osobe kojima su nanesene lakše tjelesne ozljede. Policija je promptno reagirala i u tijeku je kriminalističko istraživanje kojim ćemo ovaj događaj u potpunosti rasvijetlilti - rekao je na konferenciji za novinare Boro Mršić, načelnik kriminalističke policije u PU zadarskoj.

- I stručna služba škole se uključila pravovremeno, a mi ćemo, po okončanju istraživanja, o svemu obavijestiti Centar za socijalni rad i nadležno državno odvjetništvo - dodao je.

Upitan kad je policija obaviještena o događaju te tko ih je obavijestio, Mršić je rekao kako policija nije pozvana odmah, već je za događaj saznala javnim pogovorom. Zaprimili smo obavijest od predstavnika medija, istaknuo je.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, klinički psiholog i psihoterapeut Gordana Buljan Flander istaknula je kako je od presudne važnosti reagirati na svaki, i najmanji znak nasilja, shvatiti ga ozbiljno i surađivati s djetetom žrtvom, počiniteljem, obiteljima, školom i cijelim sustavom, piše HRT.

Mnoge je iznenadila blaga reakcija ravnatelja škole Joze Dragića koji je za televiziju N1 ovo nazvao 'malim incidentom':

- Strašno mi je žao što se ovo dogodilo u jednoj od najboljih škola. Jedna smo od boljih škola u svim mogućim natjecajima, nekoliko puta bili smo prvaci Hrvatske u košarci, imamo atletičare koji su prvaci Hrvatske, imamo stalne akcije gdje pomažemo slabijima, ali eto... U zadnjih godina kad su se počeli direktno upisivati učenici s raznim teškoćama, imamo dosta učenika s posebnim programima, uvjetima i eto, takvi mali incidenti se događaju.

Dodao je da to 'nije inkriminirajuće djelo, to su mediji napravili senzaciju':

- Nije to neko posebno teško djelo. Upisuje se pet, šest učenika po individualiziranom i posebnom programom. To su učenici s poteškoćama u razvoju, ali ne možemo za učenike reći da su krivi. Jučer mi je došla jedna skupina učenika, rekli su da su imali incident. Pozvao sam cijeli razred i počinitelj djela je došao s njima. Ispričali su se, rukovali, pozdravili i rekli da je to bila samo dječja igra. Počinitelj je to učinio sa zagrijanim upaljačem, ne daj bože nečim baš za žigosanje... Obični zagrijani upaljač je naslonio jednoj učenici na rame i jednom učeniku na vrat. Ja sam njemu odmah pojasnio da će biti sankcioniran po pravilniku, oni su inzistirali da im ne treba liječnička niti ne daj bože policija, nego su se vratili u razred. Moram reći da to nije slovo 'U', nije on to rekao. To je bila obična dječja igra, to je bilo samo prislanjanje vrućeg upaljača.

Murganić: Slučaj žigosanja učenice škola je svakako morala prijaviti policiji

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić u četvrtak je komentirala je događaj u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u kojoj je jučer jedan učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova "U"  žigosao jednu školsku kolegicu i jednog kolegu, istaknuvši da je škola to morala prijaviti policiji, roditeljima i centru za socijalnu skrb.

Murganić je naglasila da će Centar za socijalnu skrb izvršiti uvid nad obiteljskom situacijom.

Dodala je da je ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak proslijedila i uputila pravilnik o postupanju u slučaju nasilja u školama te da na razini ministarstva obnavljaju protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Murganić je nakon sjednice Vlade komentirala i slučaj Darka Kovačevića Daruvarca koji, nakon što je prije manje od mjesec dana proglašen krivim  bog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, u nedjelju izlazi na slobodu. Stava je da država može i mora zaštititi premlaćenu djevojku od prijetnji koje dobiva te je naglasila da je važno raditi na prevenciji i edukaciji.

Za slučaj žigosanja u zadarskoj školi rekla je da se radi o  jednom "ružnom i nasilničkom odnosu prema kolegici u razredu" koji govori o tome da je potrebno voditi računa da se ne odgaja mlada generacija nasilnika koja će svoje partnerske odnose rješavati na nasilan način.

Svim protivnicima Istanbulske konvencije poručila je da ovi slučajevi zorno pokazuju koliko je ovo kompleksan slučaj i vrlo ga je teško rješavati kada već dođe u fazu da je izvršen zločin i teško je sanirati štetu kada dođe u fazu da je žrtva stradala i da nasilnika kažnjavamo.

"Trebamo puno ranije uočiti probleme i svi skupa puno ranije raditi kao društvo", poručila je Murganić,  upitavši što smo to tolike godine radili da imamo generaciju mladih ljudi koji na ovakav način rješavaju svoje odnose.

Kada pratimo obavezu koju pojedine institucije imaju kod prijavljivanja nasilja, imamo potrebu da se u tom preventivnom radu cilja na odgojne institucije, od vrtića, ali i zdravstvene ustanove - dječji dispanzeri, pedijatri, liječnici opće medicine mogu puno toga vidjeti i uočiti, naglasila je.