Dalmacija Zadar

Čak 16 godina nakon bombe pod automobil iskaz dao oštećeni Ivica Živković

Ivica Živković                                                     CROPIX
Šesnest godina nakon što mu je podmetnuta bomba pod automobil pred obiteljskom kućom u Zadru, bivši suvlasnik Saturnusa, najveće diskoteke na Jadranu, Zadranin Ivica Živković (51) u petak je na Županijskom sudu u Zadru prvi put progovorio o eksploziji u kojoj je ostao bez desne potkoljenice i postao 80-postotni invalid.

Iako je Živković još 1995. godine tužio Republiku Hrvatsku jer policija i DORH u 16 godina nisu otkrili osobe koje su pokušale njegovo ubojstvo, dosad je održano tek jedno ročište na Općinskom sudu u Zagrebu 2004. godine od kada nije održana ni jedna rasprava. Tada Živković nije dobio poziv, te je njegovo saslušanje uslijedilo u Zadru tek nakon, kako je kazao, promjene vladajuće garniture u pravosuđu i policiji.

- Do danas nisam nikada saslušan. Da nije bilo ministra Ivana Šimonovića koji je naložio sudovima da ubrzaju rješavanje predmeta vjerovatno ni bih to bio ni sada – kazao je Živković koji tvrdi kako podmetanje eksploziva pod njegovo vozilo nije bio poslovno – privatni obračun kako tvrdi DORH, već klasičan teroristički čin, iza kojega, kaže, stoji organizirana kriminalna skupina koja nizom sličnih akcija i reketarenjem sije strah među Zadranima.

- Mislim da je dovoljna činjenica da je bomba bila postavljena samo stotinjak metara od osnovne škole. Smatram da je bila riječ o kriminalnoj organizaciji koja već dugo vremena na više načina sije strah među građanima grada Zadra.

Tajna policija je već tada znala sve o mom slučaju, no nije postojala politička volja da se to riješi. Vjerujem da je policija sada posložila sve kockice i da je došlo vrijeme da se moj slučaj konačno riješi, a time i svi ostali ovakvi slučajevi u Zadru.

Ne želim imenovati one koji su odgovorni za ovu situaciju u Zadru, no vjerujem da je došlo vrijeme kada će se u ovom gradu riješiti organizirani kriminal – kazao je u svom iskazu Živković koji danas radi kao zaštitar u Tankerkomercu.

- Tada sam bio sam suvlasnik diskoteke «Saturnus» i imao sam najveći postotak u partnerstvu, no danas ne vjerujem da je samo to bio razlog za bombu. Danas za sve govorim možda jer je moglo biti puno toga. Tri tjedna su me pratili i planirali gdje će to izvesti. To jutro u 10.50 sati zvali su me iz Saturnusa da kasnim.

Obukao sam se, pozdravio susjede i ušao u auto koji je bio parkiran na tratoaru ispred kuće. U trenutku dok sam palio auto i zatvarao vrata eksplodiralo je 400 grama trotila koji je bio postavljen ispod mjenjača. Bomba mi je automatski odnijela veći dio noge koji je odletio susjedu na terasu, dok mi je komad stopala ostao kod pedale gasa.

Pao sam dole i polako dopuzao do pola ceste. Među ljudima koji su došli vidjeti što se događa bila je moja današnja supruga koja mi je obje noge podvezala kaišima. Od tada sam preživio 15 operacija i dva puta bio na rubu smrti – kazao je Živković koji očekuje da se napokon rasvijetli njegov slučaj te da policija počne spremati iza brave zadarske kriminalce.

Od države će tražiti naknadu štete zbog odugovlačenja postupka, budući da je između dviju parnica proteklo gotovo šest godina.

Živković je stradao jer je pomagao policiji!

Živkoviću u prilog u petak je na zadarskom sudu svjedočio bivši načelnik Odjela kriminalističke policije PU Zadarske Ante Klarić – prva žrtva kojoj je dignuto auto u zrak 1991. godine.

- U Zadru je postojala kriminalna organizacija čiji su nositelji u to vrijeme bili i neki od «fetivih dilera» koji su čak imali potvrdu da su neophodno potrebni hrvatskoj vojci. Neki su imali i iskaznice tajnih službi s kojima su mahali. Sve se to može provjeriti u spisima Županijskog suda u Zadru. U to vrijeme, kada su u Zadar, tobože braniti Hrvatsku, dolazili bjelosvjetski kriminalci svih profila, bilo je vrlo teško otkrivati počinitelje kaznenih djela. Bio sam protivnik bezakonja i droge zbog čega sam stalno dobivao prijetnje. Živković je također mrzio drogu i stradao je upravo zbog toga što je bio protivnik toga i što je bio dobar sa ljudima iz specijalne policije – izjavio je bivši načelnik krim odjela zadarske policije.

Božana Sviličić
Naslovnica Zadar