Dalmacija Zadar

crkvene dogme u obrazovanju

Ne smiruje se bura na zadarskom Sveučilištu: pokrenuta peticija protiv predstavljanja knjige, aktivisti tvrde da se radi o klerikalnoj kampanji protiv prava na pobačaj, šokirao ih odgovor rektorice

 crkvene dogme u obrazovanju

Platforma za reproduktivna prava pridružila se otporu članova Sveučilišta u Zadru protiv "daljnje klerikalizacije akademskog obrazovanja i pokušaja znanstvenog legitimiranja crkvenih dogmi vezanih uz pristup sigurnom i legalnom pobačaju".

Bura se podigla zbog predstavljanja knjige dr. sc. Tončija Matulića „POBAČAJ-drama savjesti“ u organizaciji Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru i Zadarske nadbiskupije u Svečanoj dvorani fakulteta, a koje je, prema tvrdnjama članova Sveučilišta, protivno Statutu i Etičkom kodeksu Sveučilišta.

Bura na zadarskom Sveučilištu zbog najavljene promocije knjige: 'Radi se o političkoj kampanji kojom se katoličke dogme suprotstavljaju zakonodavstvu RH! Ne poštuje se ni dostojanstvo naših studentica'

Platforma za reproduktivna prava je pokrenula peticiju kojom se zahtijeva otkazivanje predstavljanja knjige “Pobačaj - drama savjesti” koje bi se trebalo održati u svečanoj sveučilišnoj dvorani 9. listopada.

"Radi se o predstavljanju knjige koja je jasno i dokazivo dio klerikalne kampanje protiv prava na pobačaj (knjiga je iz 1997.!), autora koji je javno istaknut kao zagovaratelj crkvenih dogmi protiv prava žena, nije i ne može biti izraz 'pluralizma mišljenja' ili već sličnih fraza kojima se i ovoga puta jedno JAVNO sveučilište u najmanju ruku ograđuje od svoje društvene odgovornosti za promicanje i zaštitu ustavnih vrednota", navode iz Platforme.

Ističu i da potpisnice i potpisnici peticije od vodstva Sveučilišta u Zadru zahtijevaju javnu ispriku i otkazivanje predstavljanja u prostorijama Sveučilišta, te službeno očitovanje nadležnih struktura, prvenstveno Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

"Nakon što je grupa građanki i građana i članica Sveučilišta u Zadru ovim povodom uputila prosvjedno pismo upravljačkim strukturama Sveučilišta u Zadru kojim zahtijevaju službeno očitovanje Sveučilišta i otkazivanje najavljenog predstavljanja knjige, stigao je i potpuno neadekvatan i ciničan odgovor koji potpisuje kabinet rektorice Sveučilišta u Zadru. Iz odgovora rektorice vidljivo je izbjegavanje odgovornosti za sadržaje koje se prezentiraju na Sveučilištu i za korištenje Sveučilišta za napad na ženska ljudska prava i pritom želimo podsjetiti da je otvoreno zagovaranje zabrane pobačaja protivno ustavnom načelu prava žena na samoodređenje i zaštitu privatnosti, sukladno odluci Ustavnog suda iz veljače 2017. godine", poručili su u priopćenju iz Platforme za reproduktivna prava.

Peticiju možete pogledati OVDJE.

Naslovnica Zadar