Dalmacija Zadar

naše malo misto

HDZ-ov načelnik na sudu pod optužbom da je lagao tom istom sudu: cijeli se slučaj vrti oko otkaza sinu bivšeg načelnika s mjesta direktora komunalne tvrtke i jedne stranačke sjednice

naše malo misto
Krste Ramić opovrgava krivnju
Krste Ramić opovrgava krivnju

Načelnik općine Starigrad iz redova HDZ-a, Krsto Ramić (48), opovrgnuo je krivnju na Općinskom sudu u Zadru, gdje mu je u ponedjeljak počelo suđenje zbog krivotvorenja isprave i davanja lažnog iskaza na istom sudu.

Tužiteljstvo ga tereti da je ta kaznena djela počinio prije devet godina u parničnom postupku koji je protiv njega i Općine, zbog otkaza u općinskoj komunalnoj tvrtki na Općinskom sudu u Zadru, pokrenuo Višeslav Dokoza, sin utemeljitelja podvelebitskog HDZ-a i nekadašnjeg načelnika Starigrada Role Dokoze.

Oštećenik kao svjedok

– Ne smatram se krivim – izjavio je na optužbu da je lažno izjavio kako je 18. prosinca 2008. godine održana sjednica predsjedništva Općinskog odbora HDZ-a Starigrad, kako bi opravdao osnovanost izvanrednog ugovora o radu koji je prethodno dao Višeslavu Dokozi, kao direktoru općinske komunalne tvrtke "Argyruntum" d.o.o.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) tereti ga da je neistinito izjavio da je Milorad Jović, kao sindikalni povjerenik i ujedno član predsjedništva HDZ-a, bio nazočan sjednici HDZ-a na kojoj je donesena odluka o izvanrednom otkazu, te da je glasovao o otkazu Višeslavu Dokozi. Pritom je znao da sjednica predsjedništva Općinskog odbora HDZ-a Starigrad toga dana nije uopće održana.

Uz načelnika, optužnica tereti i rizničara općinskog HDZ-a, te predsjednika temeljnog ogranka Starigrad/Paklenica, Tomislava Ramića (43), da je svojim potpisom ovjerio ispravu u kojoj su unijeti neistiniti podaci, te da je dao lažni iskaz, kao i potpredsjednika općinskog HDZ-a i predsjednika temeljnog ogranka Seline Šimu Bucića (52) za ovjeravanje potpisom isprave u koju su unijeti neistiniti podaci.

I oni su jučer zanijekali krivnju, navodeći kako će se u ovom kaznenom postupku braniti sami.

– Sva trojica su sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu. Nanijeli su mi štetu u svakom segmentu moga života. Počinili su to kako bi dokazali da je moj otkaz zakonit. Na reviziji Vrhovnog suda moj je otkaz proglašen ništavnim – rekao je na sudu u ponedjeljak Višeslav Dokoza, koji je od suca Ante Bačića zatražio da bude oštećenik u ovom postupku, no sudac je taj zahtjev odbio navodeći kako u ovom postupku može biti samo svjedok.

Tužiteljstvo je u ovom kaznenom postupku za Krstu Ramića zatražilo uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine s rokom kušnje od 4 godine, za Tomislava Ramića 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine, te za Bucića sedam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine.

Nije poslovna isprava

– Optuženi su nedvojbeno počinili kaznena djela za koja se terete, a koja su bila motivirana time da se Višeslava Dokozu smijeni s mjesta direktora lokalnog društva, zbog čega je on dugo godina vodio radni spor, koji je naposljetku i dobio – rekla je zastupnica ODO-a Branka Rukavina.

Ramićeva odvjetnica Rea Atelj navela je kako Ramić nije dao nikakav lažan iskaz, te djela za koja je optužen nisu uopće kaznena djela.

– Zapisnik o sjednici Općinskog odbora HDZ-a ne može biti isprava već samo interni stranački dokument. Shodno tome Ramić nije mogao kao odgovorna osoba u poslovnu ispravu unijeti neistinite podatke jer nedostaju osnovni elementi poslovne isprave. Sjednica HDZ-a je održana, a to će sud utvrditi kroz ovaj postupak. Pečat i zapisnik također nisu krivotvoreni ni na koji način – rekla je Atelj.

Suđenje se nastavlja 14. studenoga saslušavanjem svjedoka.

Naslovnica Zadar