Dalmacija Zadar

Kraj dugogodišnjim mukama

Nakon što smo objavili priču o teško bolesnom invalidu s Molata koji je sam morao organizirati prijevoz uzorka u Zagreb, stigla je odluka koja će spasiti sve pacijente koji imaju sličan problem

Kraj dugogodišnjim mukama
Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar

Dan nakon što smo objavili priču o teško bolesnom otočaninu, invalidu s Molata koji je nakon biopsije u OB Zadar u roku od pet sati sam morao organizirati prijevoz tkiva u Zagreb da bi dobio dijagnozu, jučer je stigla odluka koja će muke spasiti sve pacijente koji se nađu u njegovoj koži.

Strašna priča pacijenta s otoka: teško je bolestan, polupokretan, s tumorskom dijagnozom, a doktor mu je rekao da uzorke mora sam dostaviti u Zagreb!?

Zadarska bolnica zaposlit će vozača koji će medicinski materijal voziti na analizu u zagrebačke laboratorije! Nema više trčanja na autobusni kolodvor i moljakanja vozača da prevezu tkivo do Zagreba, nema više angažmana rodbine i prijatelja da pošiljku čekaju na zagrebačkom kolodvoru i nose je u laboratorij na analizu, nema više trke s vremenom da sve stigne u roku od pet sati kako bi uzorak uopće bio valjan za analizu.

Umjesto samih pacijenata, kako je jučer potvrdio ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina, ubuduće taj posao na sebe preuzima zadarska bolnica, i to zapošljavanjem profesionalnog vozača.

- Svjesni da je za ovaj način prijevoza potrebno pronaći kvalitetnije rješenje, u bolnici smo proveli i završili natječaj za radno mjesto vozača koji će biti zadužen da cjelokupan materijal iz Odjela za laboratorijsku dijagnostiku, Odjela za hematologiju, kao i PHD-uzorke s Odjela za patologiju, citologiju i sudsku medicinu dostavi u Klinički bolnički centar Zagreb, Kliničku bolnicu Dubrava i Kliničku bolnicu Merkur. Nadamo se da ćemo na ovaj način otkloniti poteškoće s kojima se susreću naši bolesnici vezano uz dostavu uzoraka, sve s ciljem što kvalitetnije zdravstvene usluge - kazao je ravnatelj Čulina o odluci kojom je konačno promijenjena 15-ak godina stara praksa.

Naime, za prijevoz medicinskog materijala u Zagreb, zadarska je bolnica sklopila ugovor s DHL Expressom. Problem je što dostavna služba materijal preuzima u poslijepodnevnim satima, kada je već prekasno za neke pretrage koje moraju biti obavljene u roku od pet sati od uzimanja uzorka.

Zadarska bolnica pacijentima je godinama izlazila u susret tako da pretragu mogu obaviti u svom gradu, ali transport do Zagreba morali su organizirati sami. U takvom sustavu najteže su prolazili oni poput 67-godišnjaka iz Molata koji je teško bolestan, polupokretan i s tumorskom dijagnozom.

Nema nikoga ni u Zadru, ni u glavnom gradu da mu pomogne, a uz to živi na otoku koji ima svega jednu vezu dnevno s kopnom, pa sve što treba mora obaviti do 14 sati.

Za njega je slanje uzoraka u Zagreb na analizu, koji uz to moraju biti pravilno zapakirani kako bi uopće bili valjani, bilo ravno nemogućoj misiji. Odlukom bolnice da zaposli vozača ova je praksa konačno promijenjena.

Naslovnica Zadar