Dalmacija Zadar

sutra pokop

Preminuo bivši župnik iz Bibinja kojeg je Crkva osudila za pedofiliju: don Ivanova je razotkrio mladić u TV emisiji, seksualno je zlostavljao više dječaka

sutra pokop

U 79. godini života preminuo je don Nedjeljko Ivanov, nekadašnji župnik u Bibinjama osumnjičen za pedofiliju, odnosno za seksualno zlostavljanje više dječaka dok je obavljao svoju svećeničku dužnost, javlja Zadarski list.

Pokop don Nedjeljka Ivanova obavit će se sutra na mjesnom groblju u Sutomišćici.

Podsjetimo, pedofilska afera je izbila još 2012. kada je nekoliko osoba javno iznijelo svoja bolna, traumatična iskustva koja su proživjela s ovim svećenikom još dok su bili dječaci.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić otvorio je tada istragu o don Nedjeljku Ivanovu na temelju iskaza nekolicine muškaraca koji su javno tvrdili da ih je svećenik zlostavljao. Istragu je preuzeo Vatikan kamo su poslani svećenikovi dokumenti i svjedočanstva zlostavljanih.

- Proces traje i nije više na lokalnoj crkvenoj zajednici, već je cijeli slučaj preuzeo Vatikan, kao što se i inače radi u ovakvim situacijama, kazao je tada nadbiskup.

Sve je započelo emisijom 8. kat Danijele Trbović, početkom veljače 2012. godine. Kod nje je tada gostovao Josip Lisica kojeg je kao dječaka zlostavljao svećenik. Iako nigdje nije spomenuo mjesto svog odrastanja niti ime svećenika, njegovo gostovanje je u bibinjskoj, ali i široj javnosti imalo veliki odjek, piše Zadarski list

Naslovnica Zadar