Dalmacija Zadar

najbolja su sirova

Ova Zadranka svakodnevno tetoši svojih 75 prepelica, a za to ima jako dobar razlog: Otkako pijem njihova jaja puno se bolje osjećam!; Evo zašto su prava energetska bomba i kako ih konzumirati

najbolja su sirova
Prepeličja jaja imaju pet puta više fosfora, sedam puta više željeza, šest puta više vitamina B1, i 13 puta više vitamina B2 od kokošjih. Uz to odlična su i kod povišenog krvnog tlaka, čireva na želucu, probavnih smetnji, problema sa šećerom, slabokrvnosti, kolesterola i mnogo drugih bolesti. Iznimno su ljekovita i bogatija okusom od kokošjih jaja.Ugostiteljstvo treba biti kao moda! Potrebno je pratiti trendove i spajati nespojivo. Tako sam iz puke znatiželje u gin&tonic ubacila bosiljak, frape dekorirala majčinom dušicom i citrusom, a od mirte napravila rakiju, govori nam Ana

- Dobro došli u moj hobi!, kaže Ana Čitlak otvarajući vrata malene kućice na zadarskom Dračevcu u kojoj su smještene, ni manje ni više nego - japanske prepelice!

Male, slatke pernate ptice Ani služe za uzgoj jaja koja prodaje na kućnom pragu. Njezina priča o uzgoju ptica krenula je nakon prošlog ljeta, iako ih osobno pije već duže vrijeme, a evo i zašto.

- Bavim se ugostiteljstvom i ljeti dnevno znam raditi i po 16 sati. Jednostavno mi je trebalo nešto za "boostanje" organizma, pa sam pročitala da su prepeličja jaja vrhunski podizač imuniteta i ljudske energije. Počela sam ih piti i otad se osjećam puno bolje. Na koncu sam zaključila: pa zašto bih jaja kupovala kad sama mogu uzgajati prepelice i imati svoja domaća jaja! - kaže nam 32-godišnja Ana.

Mini peradarnici

Pokraj njezina doma na Dračevcu, u tom ptičjem apartmanu, smješteno je 60 ženskih i 15 muških prepelica. Radi se o mini peradarnicima kaveznog tipa, specifičnih za hobistički uzgoj prepelica, u kojima se prati "sve živo"

- Kod prepelica je bitna kontrola izmeta, jer ptice ne smiju biti s njim u dodiru. Izmet skupljam i od njega radim prirodni humus za svoje biljke, koje su, moglo bi se reći, moja prva ljubav, govori Ana, uzimajući jaja koje su prepelice snijele taj dan. Dnevno ovih 60 smećkastih stvorenja snese otprilike 30-ak jaja, što znači jedno jaje svaki drugi dan.

Prepeličja jaja imaju pet puta više fosfora, sedam puta više željeza, šest puta više vitamina B1, i 13 puta više vitamina B2 od kokošjih. Uz to odlična su i kod povišenoga krvnog tlaka, čireva na želucu, probavnih smetnji, problema sa šećerom, slabokrvnosti, kolesterola i mnogo drugih bolesti. Iznimno su ljekovita i bogatija okusom od kokošjih jaja.

- Dnevno dobivaju posebnu hranu za grlice koja je kombinacija raznih žitarica, kao što su proso, konoplja i žito. Također jako vole jesti zelenjavu, poput blitve i raštike, ali i dalmatinskog začinskog bilja koje uzgajam. Ujutro žitarice, navečer povrće, a svako treći dan i morski pijesak koji jedu kako bi dobile što više minerala.

Na taj način točno znamo što se nalazi u jajetu koje jedemo, govori nam Ana koja prepeličja jaja prodaje isključivo na kućnom pragu.

Dnevno oko prepelica ima najmanje dva sata brige, jer se uz hranjenje mora brinuti da dobiju dovoljno svjetlosti te da su uredne.

Govori nam kako je jaja najbolje jesti sirova, jer na taj način u organizam unosimo sve vitamine i minerale koje ona sadrže.

No svjesna je da je mnogim ljudima teško popiti sirova jaja pa je Ana tako osmislila i letak s receptima za smoothie gdje se okus ili pak tekstura sirovih jaja uopće ne osjeti. Jaja se mogu normalno kuhati, ali dosta kraće nego kokošja, mogu se "pofrigati na oko", napraviti kajgana ili ih pak ukiseliti. Sve u svemu, čista su delikatesa!

Začinsko bilje

Delikatesni predikat jajima posebno daje začinsko bilje iz vlastitog Anina uzgoja koji inače koristi u svom ugostiteljskom poslu. Počela ga je uzgajati nakon završene edukacije za obogaćivanje koktela, konkretno mentu, a ubrzo je nakon toga zasadila i bosiljak, pa origano te majčinu dušicu. Sada je došla u fazu da ima vlastiti rasadnik dalmatinskog začinskog bilja.

- Ugostiteljstvo treba biti kao moda! Potrebno je pratiti trendove i spajati nespojivo. Tako sam iz puke znatiželje u gin&tonic ubacila bosiljak, frape dekorirala majčinom dušicom i citrusom, a od mirte napravila rakiju, govori nam Ana, dodajući kako bi voljela da zadarski restorani i kafići obogate svoju ponudu novim proizvodima koji su nam doslovno nadomak ruke jer rastu svugdje oko nas.

- Zbog čega ne bismo imali restoran koji ujutro nudi kajganu od prepeličjih jaja ili rakiju od mirte za aperitiv, ili salatu koja je začinjena octom od trnine? Ja ne želim mijenjati svoj posao, samo ga kroz hobi želim dodatno oplemeniti i podići na jednu višu razinu - kaže Ana.

Mi joj u tome želimo svu sreću i nadamo se da će jednog dana otvoriti restoran ili trgovinu koja će nuditi sve mirodije koje sada uzgaja "na malo". Ako ništa drugo, možda za koju godinu na Dračevcu "nikne" i najveća farma japanskih prepelica u Hrvatskoj.

 

Recepti za snagu i osvježenje

Zeleni smoothie

Šaka zelenila kao što je špinat, raštika, kaul ili ono što vi volite. Obavezno dodati jedan limun i dvije banane koje će ubiti gorčinu zelenila i dati mu okus kivija. Komadić đumbira za pikantnu notu i svježinu, jednu naranču i naravno – 3 do 5 prepeličjih jaja. Smiksati i uživati u okusima!

Crveni smoothie

Dvije rotkvice, jedna manja cikla, komadić korijena peršina i komadić đumbira, pola jabuke i pola banane. U to staviti i jedan limun (ocijeđeni) te 5 prepeličjih jaja, šaku suhog voća i smrznutog voća te dva decilitra vode. Sve to zblendati i popiti!

 

Naslovnica Zadar