Dalmacija Zadar

u katedrali sv. Stošije

Nadbiskup Puljić: Uskrs je središte ljudske povijesti spasenja, a nedjelja 'sveti dan'

u katedrali sv. Stošije

Predvodeći uskrsnu misu u katedrali sv. Stošije u Zadru, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić kazao kako je Uskrs postao središtem povijesti spasenja, naglasivši da Isusovo uskrsnuća "biva srcem i polazištem vjere i kršćanstva", a nedjelja postaje - sveti dan.

"Stoga je taj prvi dan u tjednu, tj. nedjelja, sveti dan što nam ga učini Gospodin“, dodao je mons. Puljić.

Na Uskrsnu misu došli Plenković, Reiner i Jandroković, Bozanić poručio: Zluradost nije snaga koja pobjeđuje, pobjeđuje dobro!

Unatoč kišnom vremenu vjernici preplavili Peristil: mons. Marin Barišić govorio o važnosti očinstva

Papa poslao poruku mira i udijelio blagoslov, evo koga je posebno spomenuo

Istaknuo je da ne smijemo gubiti iz vida činjenicu kako nedjelja postaje običnim danom rasterećenja od dnevnih briga, danom dokolice u kojoj se gubi njezina duhovna i kulturna dimenzija.

"A stoljećima je nedjelja bila glavnim duhovnim vrelom i stvarala duhovni identitet našega čovjeka. Sačuvani lekcionari, pistule, molitvenici i statuti govore o tome koliko je nedjelja ušla u duh hrvatske kulture i ponašanja. Zato je Crkva ljubomorno čuvala svetost i mističnost dana Gospodnjega. I odredila neka vjernici nedjeljom i zapovjednim blagdanima sudjeluju na misi i uzdržavaju se od teških radova", istaknuo je mons. Puljić.

"Svaka nedjelja", dodao je, "treba nam biti dan obiteljskoga druženja i izvor duhovne hrane koja naše prolazne trenutke preobražava u sjeme vječnosti“.

 Govoreći o Kristovu uskrsnuću, zadarski nadbiskup rekao je da je „Krist pobijedio smrti i grijeh i postao središte svjetskih zbivanja. I nema drugoga imena danoga ljudima po kojemu se možemo spasiti osim imena - Isusa Krista“, naglasio je.

"Ovo nije nikakva povreda diskriminacijskoga zakona, ali uistinu nema, nema drugoga imena. Sva druga velika imena koja su se rodila u povijesti, osnivači različitih religija, oni su svi u drugom planu. Isus Krist je u središtu. Njega je Bog poslao da ljude spasi. I zato nema drugoga imena pod kapom nebeskom. Njegovim je Uskrsnućem započelo doba novoga stvaranja.  A mi kao kršćani postali smo dionicima toga velikoga otajstva, rod izabrani, narod stečen da naviješta silna djela Onoga koji nas je iz tame pozvao k divnome svjetlu svome", kazao je nadbiskup Puljić.

Biti pronositeljima uskrsne  istine i svjedocima njegove naklonosti i ljubavi osobita je čast i milost, dodao je.

"Usudio bih se upitati - jesmo li toga svjesni, znamo li u kakvom otajstvu po krštenju sudjelujemo. Jesmo li svjesni povjerenja koje nam je Gospodin dao, da smo njegova djeca izabrana, koji su pozvani biti svjedoci Njega i Njegova uskrsnuća", poručio je mons. Puljić u propovijedi.

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Puljić čestitao je sretan i blagoslovljen Uskrs svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti te brojnim turistima koji su trenutačno u Zadru.

Naslovnica Zadar