Dalmacija Zadar

‘NASADI’ POTPISALI UGOVOR S BIVŠIM VLASNIKOM “GOTHAMA“

OŽIVLJAVANJE PERIVOJA KRALJICE JELENE U bunkeru usred parka niče kafić

 ‘NASADI’ POTPISALI UGOVOR S BIVŠIM VLASNIKOM “GOTHAMA“

Namjera mi je otvoriti  ovdje neku vrstu lunch bara, ali tek u razgovorima s ‘Nasadima’ i Gradom Zadrom treba vidjeti što se može napraviti vezano za korištenje vanjskog prostora na kojemu je moguće otvaranje terase, te definirati sve moguće sadrž

Perivoj kraljice Jelene nekada je davno Zadranima služio kao šetalište i okupljalište, bile su tamo i fontane i botanički vrt, ali su ta pomalo bajkovita vremena odavno prohujala.

Imidž jednog od dva zadarska gradska parka iz korijena je promijenjen, jer taj prostor u posljednje vrijeme, pogotovo vikendima, uglavnom služi kao “opijalište” stotinama maloljetnika koji su tamo pronašli neosvijetljenu i zapuštenu oazu.

Direktor gradskog poduzeća “Nasadi” Hrvoje Grdović, poželio je tu priču opet preokrenuti i Perivoj kraljice Jelene pretvoriti u novo žarište društvenog života: od svibnja ove godine, u središtu toga elitnoga gradskog prostora trebao bi osvanuti - još jedan kafić!

- Već nekoliko godina osmišljavamo priču o povratku života u Park Vladimira Nazora i Perivoj kraljice Jelene, to su prekrasni parkovi kakve ima malo koji grad.

Željeli smo potaknuti širu društvenu zajednicu i probuditi svijest o potrebi da se život vrati u parkove koje uređujemo i održavamo ih, obnavljamo rasvjetu koja je pod čestim naletima noćnih vandala, kaže Grdović po kojemu je neprekidno saniranje šteta po parkovima postalo Sizifov posao jer su vrata koja u park vode s Trga pet bunara ionako neprekidno otvorena, a kontrola prostora nemoguća.

Za pet godina 20.000 eura

S namjerom zaustavljanja devastacija, “Nasadi” su još prošlog ljeta raspisali javni natječaj za najam nekadašnje “Ledane”, prostora popularnog “Bunkera” u Perivoju kraljice Jelene.

Radi se o 67 četvornih metara za koje je određena početna cijena od svega četiri eura po kvadratu, a na natječaj je stigla jedna jedina ponuda.

- Javila se samo “Riva Liburna” s ponudom od pet eura po četvornom metru, petogodišnji ugovor o najmu je još ljetos potpisan i očekujemo da će uskoro rekonstrukcija biti završena, kaže Grdović.

U tih pet godina “Riva Liburna” će “Nasadima” za najam platiti jedva nešto više od 20.000 eura, rekonstrukcija već neko vrijeme traje, a “Ledanu” obnavljaju radnici tvrtke “Duca”.

“Riva Liburna” je u vlasništvu Branimira Markova koji je nekada vodio poznati zadarski klub “Gotham”.

- Namjera mi je otvoriti ovdje neku vrstu lunch bara, ali tek u razgovorima s “Nasadima” i Gradom Zadrom treba vidjeti što se može napraviti vezano za korištenje vanjskog prostora na kojemu je moguće otvaranje terase, te definirati sve moguće sadržaje, kaže Markov po čijoj procjeni će rekonstrukcija biti obavljena do svibnja kada bi preuređeni prostor trebao biti otvoren.

Predrag Opačić, foto: Andrija Lučić / cropix

Slijedi ‘otvaranje’ Bedema

Prije nekoliko dana sam otvorio vrata prostora u gradskim bedemima u Ulici Krešimira Ćosića i onih čija vrata gledaju na Obalu kneza Trpimira. Sljedećeg tjedna bismo trebali očistiti unutrašnjost bedema i ako bude potrebno obaviti deratizaciju, a u budućnosti bi se u tim prostorima mogle održavati različite vinarske degustacije ili izložbe slika - rekao nam je Hrvoje Grdović, direktor “Nasada”.

Naslovnica Zadar