StoryEditor

BESPRAVNA GRADNJA Prijavila susjede, pa i sama dobila prijavu

Piše PSD.
24. travnja 2010. - 15:15

Slučaj Bosiljke Damjanović iz Zadra na bizaran način svjedoči o stilu rada Građevinske inspekcije kad su u pitanju samo naizgled sitni građevinski prekršaji. Ogorčena postupkom prvog susjeda Mate Strunje, koji je bez njezine suglasnosti krenuo u nadograđivanje svoje kuće i pregradnog zida u Ulici Augusta Cesarca na Boriku, kći Bosiljke Damjanović, Zdenka Čačko, odlučila je cijelu stvar prijaviti Građevinskoj inspekciji. 

_URE3803

Prvu od triju prijava podnijela je u kolovozu 2008., no inspekcija je na teren prvi put izišla tek 16 mjeseci kasnije, da bi nakon još četiri mjeseca “rada” donijela rješenje o uklanjanju bespravnog objekta protiv − Bosiljke Damjanović!

− Stvarno više nisam znala što da radim. Nazivala sam zadarske inspektore, dolazila kod njih na razgovore, pisala prijave i dopise Državnom odvjetništvu, glavnoj inspektorici Josipi Blažević, ministrici Matulović-Dropulić... Onda mi je “puko film”, došla sam kod inspektora i rekla da ih je moj susjed potkupio. Tada su prvi put izišli na teren, snimili su stanje, i onda se tri mjeseca ništa nije događalo. Ponovno sam im došla i zaprijetila da ću sve dati u medije. Inspektori su opet izišli na teren, ali posao nisu dovršili.

Podsjetila sam ih i treći put, i onda sam 6. travnja ove godine dobila rješenje za uklanjanje bespravno sagrađenog potkrovlja veličine 7,95 x 9 metara iz 2002. i ostave u prizemlju zgrade dimenzija 2,5 x 2,2 metara iz 1970. godine − kazuje Zdenka Čačko, koja se nije željela fotografirati za novine, ali ne bježi od činjenice da je opisane dijelove izgradila bez dozvole jer su iste dogradnje na kući prije nje napravili svi susjedi.

− Osam je kuća u nizu i ja sam se samo poravnala s njima, ali susjedova je kuća još metar iznad − ne miri se Zdenka Čačko, čije su prijave uvelike narušile (dobro)susjedske odnose u Ulici Augusta Cesarca na Boriku, pogotovo nakon što su prošlog tjedna i susjedi dobili slična rješenja Građevinske inspekcije. 

                                                                                                            ivica nevešćanin

 

Ministarstvo: Odstupili su od dozvole 

Iz Ministarstva graditeljstva demantiraju navode gospođe Čačko, pitajući se s kojim motivom netko prijavljuje susjeda iako je i sam u istom građevinskom prekršaju:

“Građevinska inspekcija vodi tri postupka slijedom prijave gospođe Bosiljke Damjanović. U inspekcijskom nadzoru koji je uslijedio nakon prijave gospođe Damjanović utvrđeno je da investitori Mirjana i Mate Strunje (A. Cesarca 12), Bosiljka Damjanović (A. Cesarca 10) i Andrija i Kata Mandić (A. Cesarca 14) izvode, odnosno izvodili su radove mimo Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Naime, na ovom stambenom objektu u nizu odstupljeno je od dozvole. Stoga je Građevinska inspekcija svim investitorima, i prijaviteljici gospođi Biljani Damjanović i susjedima koje je prijavila, dužna narediti usklađenje sa Zakonom, što u ovom slučaju i čini”, ističu u Ministarstvu.

 

#BESPRAVNAGRADNJA

Izdvojeno