StoryEditorOCM

Za razminiranje Splitsko-dalmatinske županije još 250 godina!?

Piše PSD.
21. listopada 2014. - 01:19
Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 26,5 četvornih kilometara miniranog, odnosno minski sumnjivog područja. Što vrijeme od završetka rata više odmiče, to se više produžuju rokovi do kojih bi cijela Hrvatska bila očišćena od mina.

Glavni razlog usporenosti razminiranja je pamanjkanje novca. Stoga se, kako tvrde iz Hrvatskog centra za razminiranje, raspoloživim novcem prioritetno financira razminiranje kuća i okućnica, zbog čega su minirani i minski sumnjivi prostori Na području Splitsko-dalmatinske županije u drugom planu.

U sklopu priprema za donošenje planova za razminiranje tijekom 2015. godine održan je sastanak županijske Koordinacije za razminiranje na kojoj su još jednom istaknuti problemi s miniranim i minski sumnjivim prostorom. Župan Zlatko Ževrnja izrazio je nezadovoljstvo dinamikom razminiranja Na području ove županije.

- Mi smo svjesni činjenice da je većina minski sumnjivog prostora u ovoj županiji Na području planinskih masiva Svilaje i Dinare, ali treba isto tako znati da taj prostor posljednih godina postaje turistički sve atraktivniji i prerasta u sve veći izvor prihoda za stanovnike iz gravitirajućih naselja i županiju – kazao je župan Ževrnja.

Ove godine razminirana su 0,2 četvorna kilometra ili tek 0,4 posto minski sumnjivih površina. Ako bi se nastavilo takvim tempom, za dovršetak razminiranja ove županije trebalo bi oko 250 godina.

- Iz Hrvatskog centra za razminiranje najavili su da bi u 2015. godini u našoj županiji bilo obuhvaćeno oko 1,5 četvornih kilometara. To je još uvijek premalo, ali je za 7,5 puta više nego u ovoj godini. Naši prioriteti, za koje smo zahtijevali da budu uvršteni, jesu prostor oko Babića briga u Potravlju te dijelovi vojarne u Žrnovnici za koje nemamo certifikat, kao i dio bivšeg vojnog kompleksa Kukuzovac za koji se također nema certifikat o razminiranju. Do ovogodišnjeg razminiranja u Vučipolju došlo je na zahtjev braniteljske zadruge “Patriot” koja se bavi avanturističkim turizmom. Sada iz “Patriota” traže da se u prioritete uvrsti predio Tavnice na Dinari za koji je sigurno da je minski zagađen – kaže Damir Gabrić, županijski koordinator za razminiranje.

- U okviru našeg poligona na Tavnici bismo konzervirali rovove i bunkere iz ratnih vremena kako bismo djeci s područja naše županije mogli predočiti što se tu zbivalo tijekom Domovinskog rata. Preduvjet za to je razminiranje – kaže Mario Vujević Vegi iz “Patriota”.
Toni Paštar

Sve manje incidenata

Od 1991. godine u Hrvatskoj su evidentirana 1353 miniska incidenta. U njima je stradalo 1976 osoba, od kojih 510 smrtno, a 1121 osoba je teško ozlijeđena. Ohrabrujući je podatak što se broj takvih incidenata i stradalih rapidno smanjio. Tako su u 2012. godini evidentirana tri incidenta s dvije smrtno stradale i jednom lakše ozlijeđenom osobom, dok je u 2013. godini zabilježen samo jedan minski incident s jednom lakše ozlijeđenom osobom.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:11