StoryEditorOCM
Dalmacijaterapeutska zajednica u gornjem orahu pobrala simpatije vrgorčana

Vrgorac: liječe se radom na zemlji koja ih hrani

Piše PSD.
24. siječnja 2010. - 11:36

Već četrnaest godina u Gornjem Orahu, jednom od vrgoračkih sela, djeluje terapeutska zajednica “Papa Ivan XXIII.”. Ona prvenstveno djeluje kao terapeutska zajednica za liječenje ovisnosti od droga i alkohola.

Članovi zajednice, njih trinaest, uključujući i trogodišnje dijete, dobro su prihvaćeni od lokalne zajednice. Simpatije stanovnika Vrgoračke krajine stekli su prije svega velikom voljom za život i neumornim radom. Svakodnevno obrađuju zemlju i s nje dobivaju sve potrebno za prehranu: krumpir, fažol, salatu.

Također brinu i o brojnim domaćim životinjama. Vlastitim radom obnovili su kapelicu u mjestu, napravili igralište, gospodarsku zgradu i radionice. Novac koji im je potreban za život zarađuju pomažući lokalnim poduzetnicima.

Pomoć Grada i Crkve

U rješavanju svakodnevnih problema veliku podršku im pruža i Grad Vrgorac, koji je prepoznao njihove probleme, te mjesni župnik don Marin Marčić.

- Ovdje smo uistinu odlično prihvaćeni, zahvaljujući pomoći gospodarstvenika i Grada Vrgorca, svako malo nešto promijenimo i obnovimo u našoj kući - kažu nam Zlatko i Ivica, voditelji komune u Gornjem Orahu.

Zajednica “Ivan XXIII.” djeluje na svim kontinentima u 96 zemalja širom svijeta, a u Hrvatskoj počinje s radom od Domovinskog rata kao humanitarna organizacija. U Splitsko-dalmatinsku županiju zajednica dolazi na poziv tadašnjeg nadbiskupa Ante Jurića, a njezini prvi članovi bili su iz Italije.

U zajednici vladaju red i rad prema starom benediktinskome motu: Moli i radi. Radom ispunjavaju prazninu nastalu u životu te pokušavaju pronaći novi smisao života. Sudeći po njihovim osmijesima, na dobrom su putu.

 MATE PRIMORAC / EPeHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:56