StoryEditorOCM
Dalmacijadeponij pred vratima

Vranjičani: Mičite azbest s Kosice!

Piše PSD.
11. lipnja 2015. - 10:13
Preostala, četvrta žarišna točka azbesta na predjelu Kosica u Vranjicu, nasuprot ulazu u tvornicu “Salonit”, još nije riješena iako je to prije nekoliko godina najavljivano, niti je izrađena projektna dokumentacija.

Prema riječima solinskoga gradonačelnika Blaženka Bobana, koji se sastao s čelnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a pod čijom su nadležnošću pitanja sanacije spomenute lokacije, za početak bi se s Kosice trebao ukloniti gornji, naneseni sloj inertnog otpada, brda zemlje s građevinskih iskopa, kako bi se mogla obaviti sondaža za potrebe izrade projektne dokumentacije.

– Dogovoreno je da će Fond najvećim dijelom sudjelovati u realizaciji odvoza te zemlje te će se, nakon obavljene sondaže i izrade projektne dokumentacije, na jesen razgovarati o pojedinostima sanacije – rekao je Boban o najavama Fonda.

Parkiralište

Kako doznajemo od Nikole Perajice, predsjednika Mjesnog odbora Vranjic, želja je Vranjičana da se za početak barem uredi dio terena uz sam rub prema mostu. Prostor površine 500 četvornih metara površinski bi se poravnao i očistio od smeća i raslinja, te bi se na njemu uredilo parkiralište koje je potrebno ovom turističkome mjestu.

Perajica se nada da će se kompletna sanacija napokon realizirati, budući da mjesto koje ulaže u turizam ne bi smjelo imati deponij azbestnog otpada. Zbog toga su prije tri godine i osnovali Ekoudrugu “Kosica” koja bi poticala rješavanje ovog problema.

– Mnogo je planova koji su, za sada, zbog toga zakočeni, poput uređenja i spoja šetnice. No, za sada ćemo napraviti barem ono što možemo. Na krajnjem istoku, na samom ulazu u Kosicu, u kamenu ćemo urediti izvor vode, bunarić, a uz njega će se postaviti nekoliko klupica i uredit će se manja zelena površina. U tome će nam pomoći Komunalni pogon grada Solina – navodi Perajica.

Vatrogasni dom

Nakon raspisanog natječaja za izvođača radova, krenut će se, doznajemo, i u dovršetak izgradnje novog Vatrogasnog doma DVD-a “Vranjic”, društva koje na ovom prostoru djeluje 25 godina.

– Prva faza radova vrijedna je 500 tisuća kuna bez PDV-a, a uključuje grube radove, te postavljanje krova i stolarije, kao i uređenje fasade. Dogodine će u proračunu Grada Solina biti uvršten i iznos za drugu, završnu fazu radova, nakon koje bi se vatrogasci mogli useliti u dom. Vatrogasni dom sastojat će se od prizemlja, garaže za vatrogasna vozila, prvoga kata i visokog potkrovlja, u kojem bi boravilo 30 operativnih članova, a ima dosta i aktivne vatrogasne mladeži. Uz zgradu bi se uredilo i betonsko nogometno igralište za potrebe svih mještana, a hortikulturno bi se uredio i parkić u kojem bismo postavili kip sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca – raduje se Perajica, koji je ujedno i zapovjednik DVD-a Vranjic i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Solina.

Mia Sesartić
Snimio Jakov PRKIĆ / CROPIX

Izmjestiti kupalište

– Kad bi se Kosica sanirala, u planu nam je izmjestiti kupalište iz mjesta, budući da se ljeti u Vranjicu ljudi kupaju odmah na obali, uz prometnicu, što je prilično opasno i nezgodno – govori Perajica.

Pasji izmet

Kad je riječ o uređenju mjesta, u našem reporterskom obilasku susreli smo i mještanina Mladena Benzona Zonija. Na povodcu uz njega ide Alta, stafordski terijer, a on nosi vrećicu s pasjim izmetom.

– Trebalo bi biti više kanti po mjestu, a kad bi svatko ovako pokupio za svojim kućnim ljubimcem, ne bi bilo ovoliko izmeta po Vranjicu – komentira Benzon, dok i sami konstatiramo kako se od tih “hrpica” nemaš gdje okrenuti.

– Polazim prvo od sebe. Kad bi Alta svaki dan učinila nuždu po ulici, u godinu dana nas dvoje ne bismo imali gdje nogom stati – zaključuje Benzon, upućujući Perajici i zamolbu da im iz Grada upute stalnog komunalnog redara.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:30