StoryEditorOCM
DalmacijaA RAČUNI STIŽU...

Vlasnica kafića u Vrgorcu: ZAMP me bacio u živo blato, odakle ću im dati 6500 kn?

Piše PSD.
11. veljače 2015. - 09:45
Iz dana u dan sve više vrgoračkih ugostitelja razmišlja o zatvaranju svojih objekata, jer ubiše ih, kažu, razni nameti, skup najam…

Senka Mihaljević
prije godinu i pol dana, uz pomoć obitelji i kredita, otvorila je moderni kafić “Notturno” u svom prostoru u središtu Vrgorca. Prigodom otvaranja posjetili su je ljudi iz ZAMP-a, koji brine o zaštiti glazbenih autorskih prava, i ponudili joj na potpis ugovor o plaćanju mjesečno 200 kuna za korištenje glazbenih usluga. Međutim, ona je to odbila.

– Ne koristim glazbenu liniju niti puštam glazbu preko zvučnika s CD-a i zato sam odbila potpisati taj ugovor. No, bez obzira što nisam potpisala ugovor, uplatnice su redovito stizale svaki mjesec – otkriva nam ta obrtnica. Međutim, ubrzo je vrag odnio šalu, jer su došli inspektori iz ZAMP-a, podnijeli prijavu Prekršajnom sudu i stigla je kazna od 3000 kuna.

– Pokušala sam im objasniti da nisam potpisala nikakav ugovor s njima te da me ne mogu teretiti za ništa, jer nemam glazbenu liniju u kafiću, nego samo MAX-TV za koji plaćam pretplatu. Na to su mi oni odgovorili: “Morate izbaciti TV iz kafića ako ne želite plaćat ZAMP-u”. Zar to nije apsurdno? Pa, ovo je legalna pljačka kako bi se pojedini uhljebi koji ne rade ništa nahranili, a žive na našoj grbači. Podnijela sam žalbu na tu kaznu, ali iskreno sumnjam u konačni ishod jer su se oni tako zakonski osigurali da uglavnom sudovi donose presude u njihovu korist. Razgovarala sam i s odvjetnicima, koji kažu da bi se trebala zatražiti ustavnost tog zakona – istaknula je Senka Mihaljević.

Sve ovo posebno teško pada Mihaljevićima jer nemaju ni kune duga prema državi, iako u Vrgorcu ugostitelji posluju na rubu opstanka i bore se za svaku kunu.

Je li Zakon neustavan?

– Unatoč poteškoćama u poslovanju, nemamo dugova na poreznoj kartici. A sve to nauštrb vlastita života i, što mi najteže pada, života i rada moje djece koja takorekuć ne mogu zaraditi ni za džeparac. Čupali smo se rukama i nogama da ne padnemo u dužničko ropstvo, ali, nažalost, na putu smo prema tome. No, ne svojom voljom, već silom nepravednog zakona. Ne mogu se ne upitati: Zašto smo mi žrtveni janjci? Pozivam sve hrvatske ugostitelje i obrtnike koji prisilno plaćaju ZAMP-u da se udružimo i damo ovaj zakon na ocjenu ustavnosti. Sad me terete za kaznu od 3000 kuna, retroaktivno za dug, s pristojbom se to penje na 6500 kuna. To je živo blato iz kojeg se ne mogu iščupati – veli obrtnica.

Jaz između javnog i privatnog sektora sve je veći i obrtnici tvrde da sve ide preko njihovih leđa.

– Štiteći javni sektor, ova država nas “zdrave šalje u bolnicu”. A gdje je lijek, gospodo? Ovo nije politika, ovo je život. Radimo 24 sata i propadamo, tu je izvor problema. Nelikvidnost nas kojim radimo sutra će doći i do vas – poručila je Senka Mihaljević.

TEKST I FOTO: MATE PRIMORAC

ZAMP: Uočeno je korištenje glazbe

Gospođa Mihaljević koristi glazbena djela putem TV prijemnika, za što je svuda u svijetu, a u Hrvatskoj sukladno Zakonu o autorskom pravu, potrebno imati odobrenje autora glazbenih djela i platiti naknadu za javno korištenje glazbe. Autorska naknada za javnu izvedbu glazbenih djela nije sadržana u iznosu HTV pretplate. Takvo korištenje treba prijaviti prije negoli ono započne.

U caffe baru “Notturno” u Vrgorcu, u vlasništvu Senke Mihaljević, naš terenski zastupnik je uočio korištenje glazbe. Stoga smo od lipnja 2014. godine s gospođom Mihaljević kontaktirali – kroz dopise, telefonske razgovore i razgovor u njezinu objektu. U tim kontaktima pojasnili smo joj njezine obveze s obzirom na korištenje glazbe i ponudili prijedlog ugovora, koji je ona u razgovoru prihvatila, ali nikada ugovor nije i potpisala. Do prosinca 2014. godine nije reagirala na naše podsjetnike da ugovorno regulira podmirenje nastalog duga te je i dalje glazbu koristila bez odobrenja. Stoga smo bili prisiljeni – sukladno odredbama Zakona – protiv gospođe Mihaljević podnijeti prekršajnu prijavu.

Početkom veljače gospođa Mihaljević sama se javila u našu poslovnicu i ponovno smo dogovorili ugovor kojim bi joj se uz tekuću naknadu u 2015. godini omogućilo plaćanje duga iz 2014. godine u 12 rata. Ukupni iznos naknade za 2014. i 2015. godinu za korištenje djela u objektu “Notturno” iznosi 3285,21 kn (plus PDV). To je ujedno i jedini iznos koji – kroz spomenuti ugovor – HDS ZAMP od gospođe Mihaljević potražuje.

Kazna sa suda koju spominjete vjerojatno je kazna Prekršajnog suda i za taj iznos HDS ZAMP gospođu Mihaljević ne tereti, to je prihod državnog proračuna – kazali su nam o ovom slučaju u Službi za odnose s javnošću ZAMP-a.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:33