StoryEditorOCM
DalmacijaKOMUNALNa NAKNADa

USKOK istražuje Škaričića: je li Omišu uskratio dva milijuna kuna?

Piše PSD.
16. siječnja 2014. - 18:13
Ugradu gusara pojavio se USKOK! Zbog sumnje u korupciju i organizirani kriminal, djelatnici USKOK-a došli su na ušće Cetine istražiti kako je moguće da čitava Omiška zagora godinama ne samo da nije plaćala komunalnu naknadu, nego nije ni dobivala račune za nju, te tko je, kad i zašto donio odluku da se više od 2000 kućanstava, u čak 27 od ukupno 37 omiških naselja, oslobodi plaćanja tog zakonom strogo propisanog nameta. USKOK-ovci su, kako doznajemo, u utorak ujutro pokucali na vrata gradskog Komunalnog odjela, gdje ih je dočekao pročelnik Neno Mimica, ponavljajući kako on ni o čemu nije samostalno odlučivao, a ponajmanje o čudnovatim povlasticama.

Slobodna Dalmacija, podsjetimo, još je sredinom studenog pisala o nakaradnoj praksi bivše omiške vlasti i komunalnoj segregaciji na priobalje i zaobalje, a donijeli smo i izjavu pročelnika Mimice, koji je doslovno kazao kako su kućanstva u Zagori bila “oslobođena plaćanja komunalne naknade političkom odlukom o kojoj se za mandata gradonačelnika Ivana Škaričića nije raspravljalo”.

Nema službene odluke

Posebno je, međutim, sporno to što nikakva službena odluka nije bila donesena, te se neplaćanje godinama “provodilo” isključivo na osnovi usmenog Škaričićeva naloga izdanog gradskim komunalcima. A to znači da je Škaričić prekršio Zakon o komunalnom gospodarstvu, u kojem stoji da predstavničko tijelo lokalne samouprave određenu nekretninu može djelomično ili potpuno osloboditi plaćanja komunalne naknade, ali samo pod uvjetom da se donese službena odluka, te da se utvrde opći uvjeti i razlozi zbog kojih je neka nekretnina oslobođena plaćanja.

Isto tako, i sasvim logično, zakonodavac je naveo kako je potrebno utvrditi i izvore iz kojih će se namiriti na ovaj način izgubljeni novac, pri čemu se nigdje ne spominje mogućnost da se čitava naselja oslobode plaćanja komunalne naknade, nego samo “određene nekretnine”.

U omiškom slučaju, s više od 2000 “određenih nekretnina” oslobođenih plaćanja i bez ijednog pisanog traga, sve je, dakle, učinjeno naopako. Čak je i Škaričić u pismenoj izjavi za naš list priznao da je istina da stanovnici Omiške zagore nisu plaćali komunalnu naknadu, te da odluka o neplaćanju nikada nije službeno donesena.

’Zaustavili smo iseljavanje’

“Razina komunalne infrastrukture na tom prostoru nije bila takva da bi se obračunavala komunalna naknada, a naš je cilj bio zaustaviti iseljavanje stanovništva Omiške zagore, u čemu smo uvelike i uspjeli”, napisao je, između ostalog, Škaričić u e-mailu odaslanom s adrese lokalnog ogranka HDZ-a.

USKOK je, neslužbeno nam je rečeno, na akciju nagnalo upravo pisanje “Slobodne”, a tijekom pregleda poslovnih knjiga omiških komunalaca pronađeni su, tvrdi dobro upućeni izvor, popisi svih objekata u Omiškoj zagori sastavljeni od 2007. do 2009. godine upravo u svrhu ravnopravnog plaćanja komunalne naknade.
Zbog čega nikada nisu aktivirani i za koji je iznos oštećen gradski proračun, je li u pitanju najmanje dva milijuna kuna, kako je pisala “Slobodna”, trebala bi pokazati istraga.

vinko vuković

Kupovanje glasova

Premda jučer nije bio voljan komentirati akciju USKOK-a, te je tek kratko poručio “neka institucije rade svoj posao”, novi omiški gradonačelnik Ivan Kovačić prije dva je mjeseca prozvao svoga prethodnika za gospodarski kriminal, optuživši ga da mu je neplaćanje komunalne naknade služilo za kupovanje glasova na izborima.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:17