StoryEditorOCM
DalmacijaBrdo prošlosti, oaza budućnosti

U Banovinu stigao važan 'papir' koji se tiče upravljanja Marjanom, a završeno je i uređenje prvog Centra za posjetitelje; Opara: Kada završimo s akcijskim planom za suzbijanje potkornjaka, onda počinju bolje i vedrije teme

24. prosinca 2019. - 00:20

Završeno je uređenje prvog Centra za posjetitelje Marjana koji se nalazi na mjestu nekadašnje trafostanice nasuprot hotela “Ambasador” koji će svoja vrata otvoriti početkom nove godine nakon primopredaje prostora Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom.

Rekonstrukcija objekta je dio projekta “Marjan 2020 - Brdo prošlosti, oaza budućnosti” i sufinancirana je novcem Ministarstva turizma i iz gradskog proračuna. Ukupna vrijednost projekta je 285.510 kuna, od čega nepovratna sredstva iz resorne blagajne iznose 137.000 kuna.

Centar je opremljen multimedijskom tehnologijom putem koje će se povezati kulturna, prirodna, ekonomska, društvena i turistička domena na jednom mjestu. Prostor bi ljeti trebao raditi do 21 sat, a zimi nešto kraće.

- S ovog mjesta kreće iznimno lijepa šetnja prema Marjanu, a upravo ovdje će posjetitelji dobiti sve potrebne informacije - kazao je poteštat Andro Krstulović Opara prilikom otvaranja Centra.

Također, s javnošću je podijelio odličnu vijest - Banovina je dobila rješenje Ministarstva poljoprivrede o šumoposjedništvu Grada na Marjanu.

- Konačno smo upisani kao šumoposjednici i konačno se ispunjavaju uvjeti za upravljanje i gospodarenje Marjanom. Kao što vidite, odrađujemo cijeli niz poslova koje su propustili odraditi moji prethodnici, i papirnato i faktički. Ovaj dokument je meni posebno drag jer je došao pred Božić i baš se uklapa u ovu prezentaciju i projekte - kazao je gradonačelnik i dodao kako se Plan upravljanja šumom izrađuje temeljem programa financiranja za koji je zadužena Javna ustanova za upravljanje Marjanom, koji, kako je istaknuo, lokalna vlast još nije primila, ali je rekao kako “ima informacije da je i taj posao pri kraju”.

Krstulović Opara je naveo još kako su nadležne službe identificirale gradske vlasničke čestice koje su prijavljene županijskom Odjelu za prostorno planiranje i katastarskim službama.

- Kada završimo s akcijskim planom za suzbijanje potkornjaka, onda počinju bolje i vedrije teme za naš Marjan - kazao je poteštat.

Što se tiče samog projekta “Marjan 2020 - Brdo prošlosti, oaza budućnosti”, njegova je ukupna vrijednost 26 milijuna kuna, od čega je 15 milijuna sufinancirano iz EU fondova. Najkompleksniji segment tog projekta je revitalizacija Botaničkog vrta u sklopu koje će se obnoviti staklenici, urediti edukativno-boravišni prostor, zasaditi nove biljke, među kojima čak 43 endemske vrste.

Nadalje, rekonstruirat će se promatračnica na Sedlu, urediti novo vježbalište na Benama na šest malih platoa iznad postojećeg, adaptirati sedam kamenih kućica, rekonstruirati pješačke i biciklističke staze, urediti Dječji grad i Škola u prirodi na Vidlici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:24