StoryEditorOCM
Dalmacijapovijesne postrojbe iz Klisa NA PUTU

Turneja Kliških uskoka

Piše PSD.
25. travnja 2010. - 10:10

Članovi povijesne postrojbe Kliški uskoci ovog su vikenda otputovali na turneju s intenzivnim programom gostovanja diljem zemlje.

U petak su Kliški uskoci boravili u prijateljskom, povijesnom Senju, gdje su na poziv gradonačelnika prof. Darka Nekića svečanim mimohodom gradskim ulicama, u povijesnim odorama i s oružjem, sudjelovali u blagdanu sv. Jurja, nebeskog zaštitnika Senja.

U subotu su, na poziv prijatelja iz srodne povijesne postrojbe Zrinske garde u Čakovcu, sudjelovali u bogatom programu dviju svečanosti – proslavi Dana Međimurske županije i obilježavanju 339. obljetnice smrti povijesnih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Isti dan su u Zagrebu nazočili i redovitom sijelu Glavnog zbora Družbe Braće Hrvatskoga zmaja.

Blagdan sv. Jurja povod je gostovanju na manifestaciji Turpoljsko Jurjevo, koju u nedjelju u Turpolju organizira tamošnja kulturna udruga Plemenita općina turopoljska, u sklopu koje djeluje povijesna postrojba Turopoljska banderija.

Za nedjelju su predvidjeli i posjet Sv. Ivanu Zelini i povijesnoj postrojbi Vitezovi zelengradski, a potom će posjetiti i Bedekovčinu gdje će im kovač – virtuoz Ivan Žegarec, znamenit po izradi vjernih replika povijesnog oružja, isporučiti komplet naručenih helebardi i mačeva Schiavona.

Andrea Kuzmić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:38