StoryEditorOCM
Dalmacijaprojekt hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Stari Grad: dnevni boravak za invalide i osobe s posebnim potrebama

Piše PSD.
9. studenog 2010. - 14:47
Prvi put u povijesti otoka Hvara organiziran je dnevni boravak za osobe s invaliditetom i za one s posebnim potrebama, u Domu za stare i nemoćne u Starom Gradu, a program se provodi svakim danom od 9 do 17 sati, osim na državne blagdane.

Projekt je osmislila Udruga osoba s invaliditetom otoka Hvara, a u potpunosti ga financira Hrvatski zavod za zapošljavanje.

S korisnicima radi dvoje stručnih osoba, njegovateljica Ivana Malić i profesor tjelesnog odgoja Ivo Ivaković.

− Kolegica Ivana Malić i ja za sada smo kao stručne osobe zaposleni na šestomjesečni rok, a uvjet je bio da smo najmanje tri godine bili bez posla.

Kao profesor tjelesnog odgoja, s osobama s invaliditetom i s osobama s posebnim potrebama provodim programe tjelesne kulture, sporta, rekreacije, te terapijskog plivanja i jahanja, a Ivana uglavnom vodi brigu o njihovoj zanimaciji u dnevnom boravku − čitanju, crtanju, pjevanju, glazbi, plesu, izradi suvenira i šetnji, općenito o socijalizaciji i integraciji u normalan život – kazao je Ivo Ivanković, dodavši kako vjeruje da će se projekt o kojemu je riječ zbog pozitivnih iskustava nastaviti i u budućnosti.

Uvjetima oduševljeni korisnici usluga i skrbnici

Korisnici usluga su, prema riječima voditelja projekta i predsjednika UOSIOH-a Jose Džijana, oduševljeni, kao i njihovi skrbnici, odnosno roditelji i obitelji.

Udruga ima 64 člana i za sada je odaziv vrlo dobar, ali on ipak poziva sve koji se brinu za osobe s invaliditetom i one s posebnim potrebama da ih, ako do sada nisu iskusili dobrobiti dnevnog boravka, dovedu u dom kako bi se maksimalno iskoristila prilika da ih se izvuče iz izolacije i njihov život učini što kvalitetnijim, što i jest cilj svih onih koji participiraju u realizaciji projekta.

Nataša Franetović iz Staroga Grada, majka 35-godišnje Florane koja zbog hendikepa nije samostalna, rekla nam je:

− Moja je kći prezadovoljna novim mogućnostima koje su joj ponuđene, što je za mene i moju obitelj najvažnije. Ivo i Ivana puno se trude, dobri su i dragi, pa su ih oni o kojima se brinu zaista i zavoljeli.

A ne treba ni naglašavati koliko je značajno da skrbnici mogu barem na neko vrijeme invalide i osobe s posebnim potrebama ostaviti na sigurnome mjestu.

napisao i snimio mirko crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:11