StoryEditorOCM
DalmacijaReagirala pravobraniteljica

Sramota u Turjacima: odgojiteljice i uprava svađaju se oko djeteta s teškoćama u razvoju, na velikoj konferenciji odlučit će se može li ostati u vrtiću?

21. rujna 2019. - 21:20

Iz ureda pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević u Sinj je stigla preporuka da se žurno održi "konferencija slučaja" oko ostvarivanja prava djeteta s teškoćama u razvoju, koje pohađa dječji vrtić "Ljiljan" u Turjacima.

Pravobraniteljica predlaže da na "konferenciji slučaja" sudjeluju predstavnici gradske predškolske ustanove "Bili cvitak", u čijem sustavu djeluje vrtić u Turjacima, Centra za socijalnu skrb, roditelji djeteta te, po potrebi, predstavnici Ministarstva obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i liječnik specijalist.

Ako se sastanak održi, što nije baš sasvim sigurno, to bi moglo označiti početak kraja trakavice duge više od godinu dana. Nakon što Miranda Kovačević, odgovorna odgojiteljica u "Ljiljanu", i Sandra Kovač Levantin, sada bivša odgojiteljica u tom vrtiću, nisu naišle na razumijevanje u pedagoškoj instituciji, one su 15. studenoga 2018. uputile dopis Gradskom vijeću koje o ovoj temi, kako doznajemo, nikada nije raspravljalo.

U svojem pismu odgojiteljice su istaknule da je među 24 vrtićke djece u "Ljiljanu" i "dvoje s višestrukim teškim teškoćama u razvoju".

- Ni jedno dijete nema asistenta. Jedno dijete po nekoliko zakona i sigurnosnom protokolu trebalo bi biti u objektu u kojem su članovi stručnog tima, u koji spada i viša medicinska sestra koja je po klasifikaciji konkretnih poteškoća prva u nizu odgovornih za takvo dijete. Objekt u Turjacima ni tehnički nije prikladan za to dijete jer nemamo mogućnost zaključavanja vrata iznutra, nema ni kapije na dvorištu za igru, a ulaz za automobile je stalno otvoren. Dijete koje nije u stanju kontrolirati svoje ponašanje izloženo je opasnosti da ugrozi vlastiti život u ovakvom objektu - navodi se u dopisu.

U nastavku pisma koje su potpisale Kovačević i Kovač Levantin dodaje se sljedeće:

- Ravnateljicu smo upozorile na ovaj problem, kao i članove stručnog tima, ali oni nisu pokazali razumijevanje kako bi se situacija riješila u korist djeteta, ali i ostale djece. Na sastanku oko slučaja kojemu su nazočili ravnateljica, tajnica, članovi stručnog tima, poslije izlaganja odgovorne odgojiteljice "Ljiljana" o ovom slučaju svi ostali su ga minorizirali, pojedini članovi stručnog tima su je omalovažavali, a ravnateljica je šutjela, dok je jedina koja je pokazivala razumijevanje za dijete bila defektologinja. Odgovorna odgojiteljica na tom je sastanku doživjela neizravnu prijetnju ako ustraje u traženju dobrobiti za dijete i grupu. Sva naša zapažanja i problemi u radu uredno su zabilježeni u našoj pedagoškoj dokumentaciji, a pisana pritužba o protupravnom i neprimjerenom postupanju ravnateljice i pojedinih članova stručnog tima predana je na postupanje Upravnom vijeću ustanove "Bili cvitak".

Istoga dana kada je gradskim vijećnicima bilo dostavljeno spomenuto pismo, na adresu gradonačelnice Kristine Križanac i svih vijećnika stiglo je očitovanje Ane Smoljo, predsjednice Upravnog vijeća predškolske ustanove, kao i ravnateljice Nediljke Dolić.

- Uprava "Bilog cvitka" i njegov stručni tim kategorički demantiraju navode jer su puni neistina i dezinformacija o radu i situaciji u dječjem vrtiću "Ljiljan" u Turjacima. Odgojiteljice su nestručno i neprofesionalno radile na štetu djeteta, čime su izišle iz okvira profesionalnog obavljanja dužnosti i prekršile pravila struke. U ovom trenutku potrebno je naglasiti vama kao osnivaču ustanove (Grad Sinj, op.a.) da raspolažemo opomenama za rad i ponašanje imenovanih odgojiteljica, pritužbama od strane roditelja na njihov rad s djecom, kao i mnogobrojnim zaspisnicima i opservacijama koje se uredno vode na razini vrtića - navele su vrtićke čelnice.

Na navode iz pisma koje su potpisale Smoljo i Dolić, uslijedio je odgovor Kovačević i Kovač Levantin.

- Zgrožene smo objedama i lažima iznesenim na naše postupanje u radu kao odgojiteljica vrtića "Ljiljan" od trenutačne ravnateljice i predsjednice Upravnog vijeća, koje nisu ni na koji način utemeljene i argumentirane već su iznesene bez dokaza i zato ih u potpunosti odbacujemo - istaknuto je, među ostalim, u odgovoru koji su prisnažile potpisima roditelja vrtićke skupine, koji su naveli da su "radom i postupanjem obiju odgojiteljica bili i jesmo izuzetno zadovoljni u svakom pogledu, kako u stručnom, tako i u onom ljudskom svakodnevnom kontaktu".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:12